DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Trávicí soustava – souhrnné opakování 1. (stavba) VY_52_INOVACE_35
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Autor výukového materiálu:
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trávicí soustava.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

RTY

Zuby neboli chrup Tvrdé kostní struktury zasazené do lůžek čelistí, pevně připojeny tuhou vazivovou blanou (viz. tajenka) Podílí se na mechanickém trávení potravy Střed zubu je dutý, vyplněn citlivou zubní dření – ta má vazivový základ, skrývá krevní vlásečnice s vlákny trojklaného nervu

Cement – látka podobná zubovině, zpevňuje zub uvnitř lůžka Dentin – materiál podobný kosti, obsahuje živé buňky, citlivá tkáň (bolestivost zubů) Cement – látka podobná zubovině, zpevňuje zub uvnitř lůžka 1 - sklovina (email) 2 - zubovina (dentin) Korunka je kryta sklovinou – nejtvrdší tkáň lidského těla (95 % minerálních solí) 3 - dřeň 4 - dáseň 5 - cement 6 - čelist 7, 8 - kořenový kanál

Druhy zubů Mléčný chrup Vyrůstá v dětství, postupně vypadává Tři typy: řezáky, špičáky, stoličky 20 zubů Trvalý chrup Postupně nahrazuje mléčný chrup Čtyři typy: řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky 32 zubů

Mléčný chrup

Trvalý chrup

Jazyk Svalnatý, pohyblivý orgán Tvořen příčně pruhovaným svalstvem Trojúhelníkový tvar – široká základna tzv. kořen, ke špičce se zužuje, uprostřed tělo Střední část má rozbrázděný povrch, spodní strana spojena se spodinou úst tenkým proužkem tkáně – uzdičkou Začíná mechanické trávení potravy Ve sliznici jazyka jsou chuťové pohárky

Chuťové pohárky obsahují smyslové buňky receptoru chuti Na špičce jazyka rozeznáváme chuť sladkou Na kořeni jazyka rozeznáváme chuť hořkou Po stranách jazyka vpředu slanou Po stranách jazyka vzadu kyselou

Slinné žlázy Do úst ústí četné malé žlázky (neustále zvlhčují ústa) a tři páry velkých slinných žláz Zvlhčují sousto a zahajují chemické trávení potravy Vylučují sliny nejčastěji na chuťové podněty, ale podněty mohou být i čichové, zrakové nebo sluchové

Spodina dutiny ústní: žlázy PODJAZYKOVÉ a PODČELISTNÍ; vývod ústí před uzdičkou Pod ušním boltcem při čelistním kloubu jsou největší žlázy PŘÍUŠNÍ; vývod ústí do předsíně dutiny ústní proti druhé horní stoličce Slina – bezbarvá, vazká, slabě kyselá nebo neutrální kapalina Člověk během dne vyloučí cca 1–1,5 litru slin = 1 % organických a anorganických látek

Organické látky ve slinách: Ptyalin – organ. látka – enzym; štěpí škrob na dextriny a maltózu Mucin – organ. látka – glykoprotein; pomáhá polykání Anorganické látky ve slinách: Vápenaté, sodné, fosforečné, draselné soli (tyto soli se také podílí na tvorbě zubního kamene)

Tajenka: tuhá vazivová blána, která pevně připojuje zuby k lůžkům v čelistech X Y T O C I N P L A Z M A T R U B I C E D I A B E T E S K O S T I C H L O R O V O D Í K O V Á E M B R Y O 1) Hormon ovlivňující stahy dělohy při porodu 2) Krevní ….. – tekutá složka krve 3) Trávící ….. – tenké a tlusté střevo 4) Cukrovka 5) Tvrdé opěrné části těla 6) HCl neboli kyselina… 7) Lidský zárodek

Kolik zubů má mléčný chrup? 20 21 22 Kolik zubů má trvalý chrup? 30 31 32 Které zuby chybí mléčnému chrupu oproti trvalému? Třenové zuby Stoličky Špičáky Co je to dentin? Sklovina Zubovina Dřeň Kde na jazyku rozeznáváme sladkou chuť? Na kořenu Na stranách Na špičce Kolik se za den utvoří slin? 3–3,5 l 2–2,5 1 1–1,5 l

Zdroje Rachael Ashe. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pouty_lips.jpg> Sam Fentress. [cit. 2013-07-01].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tooth_section_international.png?uselang=cs#file> Jordan Sparks. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Primary_dentition.jpg> Jordan Sparks. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gebitsdiagram.JPG>

Zdroje KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005, 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 51–65.