Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy"— Transkript prezentace:

1 Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Stavba trávící soustavy Trávící ústrojí Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Játra Slinivka břišní Přeměna látek a energií Výživa/ Tělesná teplota

2 1. Základní funkce trávící soustavy
Mechanické a chemické zpracování potravy. POTRAVA Zdroj živin, energie. Význam- obnova, růst a činnost buněk. Trávení mechanické Trávení chemické Vstřebávání Rozmělnění potravy + Promíchání s trávícími šťávami Štěpení látek v potravě na jednoduché vstřebatelné látky Rozložení živin, vody, solí, přecházejí do krve a mízy.

3 2. Stavba trávící soustavy
Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Slinné žlázy Slinivka břišní Játra žlučník

4 3. Trávící ústrojí Dutina ústní Zuby Jazyk Mandle Slinné žlázy

5 Dutina ústní Zuby: rozmělnění potravy, tvar odpovídá funkci:
řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky. Stavba: Korunka- nejtvrdší, tvoří sklovina Krček- kryje dáseň Kořen- je pokryt obalem, cementem Soubor zubů- chrup Děti – mléčný chrup – 20 zubů Nemá třenové zuby. Dospělí – trvalý chrup – 32 zubů: 8x řezáky; 4x špičáky; 8x- zuby třenové 12x stoličky. (od 5 let nárůst/ 18 let- osmičky).

6 JAZYK Připojený svaly k dolní čelisti. Mísí potravu se slinami. Na povrchu – chuťové pohárky- smyslové buňky (pocit: sladkého, slaného, hořkého, kyselého). Je součástí mluvidel- tvorba hlásek.

7 Slinné žlázy Podčelistní, podjazyková, příušní - 3 velké, párové.
Žlázy vylučují trávící enzym PTYALIN- štěpí škrob, složitější cukry na jednodušší cukry. Sliny se vylučují drážděním vegetativním nervstvem, představou potravy, přítomností potravy v dutině ústní. Mají význam rozkladu živin.

8 Hltan Rozkousaná potrava + sliny = SOUSTO. Polknutím přejde do HLTANU.
Hltan je společná část dýchací a trávicí soustavy. Dělí se na: 1. Nosohltan 2. Ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty. 3. Hrtanová část – neúplně uzavřená  hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí sousta do dýchací soustavy. HLTAN – vstupuje do jícnu.

9 Jícen Jícen je trubice – 25 cm dlouhá, ústí do žaludku, prochází dutinou hrudní. Horní část – tvoří příčně pruhované svalstvo. Dolní část – tvoří hladké – vykonává peristaltické pohyby. Postup potravy – posun potravy, smršťováním jícnu se sousto posune do žaludku.

10 Schéma trávící soustavy?
Funkce hltanu a jícnu Rozžvýkaná potrava se mísí se slinami, vznik sousta, sousto polknutím jde do hltanu. Polknutím se zastaví dýchání (uzavře se hrtanová příklopka), potrava vstupuje do jícnu. Slouží k přesunu potravy do žaludku. Schéma trávící soustavy?

11 Žaludek Je svalový vak, pojme 1 – 2 l potravy.
Nachází se v levé brániční klenbě. Probíhají v něm hlavní procesy trávení a vstřebávání živin. Funkce: shromáždění a zadržení potravy a její promíchání s žaludeční šťávou. Žaludek zpracuje potravu pohybem žaludečních stěn tzv. hnětením. Hnětením se obsah potravy zřeďuje se žaludeční šťávou – vznik kaše – tráveniny. Ta je 2 hod. uložena v žaludku, pak se vyprazdňuje do dvanáctníku. Potrava se chemicky změní na tráveninu. Po malých dávkách se přesunuje do tenkého střeva.

12 Tenké střevo Hlavní místo trávení a vstřebávání potravy. Je dlouhé asi 3-5 m. Střevo tráví bílkoviny, tuky, sacharidy. Funkce: probíhá konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky a jejich vstřebávání do krve a mízy. Dělí se na: Dvanáctník – štěpí enzymy Lačník Kyčelník Sliznice –je pokryta drobnými výběžky – klky. Vykonává segmentační pohyby.

13 Tlusté střevo 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké. Začíná slepým výběžkem - APENDIX Neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen. Shromažďují se zde nestrávené a nestravitelné zbytky(vznik stolice za hod. po jídle. Dochází ke vstřebávání solí a vody.

14 Slinivka břišní Je uložena pod žaludkem - podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku. Žláza vylučuje hormony do krve – inzulín, glukagon. Obsahuje velký počet trávicích enzymů. Funkce: Slinivka břišní štěpí škroby na jednoduché cukry, rozkládá tuky.

15 Játra Největší žláza v těle – 2 kg, tvoří je 2 laloky.
Uložena v pravé brániční klenbě. Pomáhají zpracovávat látky vstřebávané v žaludku a ve střevě. Funkce: 1. Tvorba žluči – trávení/vstřebávání tuků/ látková přeměna vitamínů: A,E,F, D, K. 2. Čistí krev – přeměna hemoglobimu, souvisí s funkcí krevního oběhu. 3. Detoxikace – přeměna a odbourávání škodlivých látek obsažených v potravě. Zásobárna železa. Uvolňují velkého množství tepla (nejteplejší orgán v těle/ 39o C).

16 Játra - schéma

17 Přeměna látek a energií
Procesy v trávícím ústrojí. Trávení – přeměna složitých látek z potravy na jednoduché látky. Živiny – jsou připravené na vstřebávání. TRÁVENÍ Mechanické Žvýkání/polykání Potrava se míchá s trávícími šťávami- posunuje trubicí Chemické Působení enzymů v trávících šťávách

18 Přeměna látek a energií
V žaludku – enzym PEPSIN V tenkém střevě – slinivka břišní VZNIK AMINOKYSELIN TRÁVENÍ BÍLKOVIN Dutina ústní - PTYALIN V tenkém střevě – slinivka břišní VZNIK GLUKOZY TRÁVENÍ ŠKROBŮ V tenkém střevě – slinivka břišní+ žluč GLYCEROL MASTNÝCH KYSELIN TRÁVENÍ TUKŮ

19 Vstřebávání - resorpce
Je přechod živin, vody, solí stěnou střev do krve a mízy. Živiny se dopravují tkáním. Přeměna látek – metabolizmus Přesun živin krví a mízou tkáním. Živiny – růst buněk/ tvorba energie k životu/zásobní rezerva.

20 Přeměna látek a energií
METABOLIZMUS Přeměna energií Anabolická část Přeměna jednoduchých látek na složité- přísun energie Katabolická část Štěpení složitých látek na jednoduché- vznik energie.

21 Vhodná strava – potrava by měla být zdrojem:
Výživa Vhodná strava – potrava by měla být zdrojem: Bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů. Bílkoviny Živočišné – maso, mléko Rostlinné – sója Tuky Zdroj energie – vstřebávání tukových vitamínů A,E,D,K Cukry Nejrychlejší zdroj energie

22 Sodík, draslík, vápník, železo, hořčík Voda
Výživa Minerální látky Sodík, draslík, vápník, železo, hořčík Voda Dostatečný pitný režim 2,5-3l vody denně Vitamíny V potravě, udržují přeměnu látek, energií, tělo je nedokáže vyrobit. Rozpustné ve vodě: B, C Rozpustné v tucích: A, E, F, D,K

23 Termoregulace, tělo udržuje stálou tělesnou teplotu 36,5o C.
Tělesná teplota Termoregulace, tělo udržuje stálou tělesnou teplotu 36,5o C. Produkce tepla v těle: játra, činnost kosterního svalstva. Výdej tepla: odpařování z dýchacích cest, vylučování moči, stolice. Udržování tělesné teploty- ROVNOVÁHA mezi tvorbou a výdejem tepla (činnost řídí HYPOTALAM.


Stáhnout ppt "Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google