Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Dutina ústní 5. ročník

2 Dutina ústní

3 Dutina ústní Rty – mají nejcitlivější kůži z celého těla. Kůže je tak tenká, že pod ní prosvítá krev, proto jsou rty červené. Pomáhají při mluvení a zakrývají dutinu ústní.

4 Zuby Oddělují a drtí potravu na menší kousky.
Zuby se také podílejí na výslovnosti. O zuby se musíme starat, dodržovat hygienu dutiny ústní.

5 Každý zub má tři části: Korunku (A) Krček (B) Kořen (C)
Jestliže zub rozpůlíme, vidíme, že se skládá z několika vrstev: Skloviny (D) - je nejtvrdší zubní vrstva, která pokrývá povrch zubu, chrání jej a je nejtvrdší tkání v lidském těle Zuboviny (E) - je uložena pod sklovinou, má lehce nažloutlou barvu, je pevná, ale není tak tvrdá jako sklovina Zubní dřeně (F) - obsahuje nervy a cévní zásobení zubu Cementu (G) - je tvrdý, drsný a pokrývá povrch kořene Nervů (H) - přinášejí do mozku signály bolesti, jestliže je zub napaden zubním kazem Cév - zajišťují výživu zubu a odstraňují odpadové látky Zubního lůžka (I) - zuby jsou uložené v zubním lůžku a s kostí jsou spojené drobnými závěsnými vlákny

6 Typy zubů Řezáky Špičáky Zuby třenové Stoličky
                                                                            Různé typy zubů zajišťují: Ukousnutí potravy a žvýkání - rozžvýkání potravy je velice důležité, protože usnadní její další zpracování v žaludku. Proto je nutné, aby zuby zůstaly zdravé. Mluvení - postavení zubů, jazyka a rtů hraje důležitou roli při mluvení. Zuby se dotýkají jazyka a rtů a umožňují správně vyslovovat. Vzhled obličeje - tvar zubů a jejich postavení dotvářejí celkový výraz a vzhled obličeje.

7 Slinné žlázy Uvolňují sliny, které se promíchávají s rozkousanými kousky potravy a přemění ji na kašovitou hmotu.

8 Jazyk Slouží jako míchačka potravy, různě potravu míchá se slinami. Jazyk má na sobě spoustu chuťových pohárků. Jazyk je nejsilnější sval a nejohebnější – umí se různě vrtět, kroutit a převalovat. Bez jazyka by se ti špatně mluvilo.

9 Jazyk má v sobě zabudovaný bezpečnostní mechanismus, aby ho nebylo možné spolknout, jmenuje se uzdička a je to malý kousek tkáně, kterou je spodek jazyka přichycen ke dnu úst.

10

11 Jazyk – zajímavosti Neobvyklé schopnosti má jazyk chameleona. V klidu je dutý, jakmile chameleon spatří potravu, jazyk se naplní tekutinou a on ho vystřelí na kořist jako šíp. Jazyk vytváří zvláštní lepidlo, které pomáhá při uchopení kořisti. Jazyk chameleona přesahuje délku celého jeho těla.

12 Čípek V krku tvoří malá vrátka, která zabraňují tomu, abys spolknul velké kusy. čípek

13 Dutina ústní – přírodověda – 5
Dutina ústní – přírodověda – 5. ročník Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Přírodověda – Mgr. Helena Holovská, Ing. Antonín Rükl – Alter Přírodověda – Jiří Matyášek, Věra Štiková – Nová škola Přírodověda – Jarmilá Mladá, Ladislav Podroužek – SPN Přírodověda – Danuše Kvasničková, Jiří Froněk – Fortuna Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."

Podobné prezentace


Reklamy Google