Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu:
Mgr. Jaroslava Lázničková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Leden 2012 Číslo klíčové aktivity: V/2 , VY_52_INOVACE_PR.8.16 Stupeň a typ vzdělávání, ročník: Základní vzdělávání – lehké mentální postižení, 2. stupeň, 8. ročník Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tématický okruh, téma: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Orgánové soustavy lidského těla – trávicí soustava Téma: Chrup člověka Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint Očekávaný výstup: Popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce Anotace/metodický list: Výuková prezentace přehledně a názorně seznámí žáky se stavbou a činností chrupu člověka

2 Chrup člověka

3 Chrup Chrup je součástí trávicí soustavy člověka. Zuby jsou důležité pro ukusování a kousání potravy. Chrup je tvořen horní a dolní čelistí.

4 Chrup mléčný a trvalý Mléčný chrup máme v dětství
Prořezává se od 6. měsíce, kdy se objevují první zuby. Mléčný chrup má 20 zubů. Trvalý chrup se prořezává od 6 do 14 let. Obsahuje 32 zubů. V každé čelisti jsou 4 řezáky, 2 špičáky, 4 třenové zuby a 6 stoliček.

5 Mléčný chrup Stálý chrup

6 Chrup šestiletého dítěte

7 Zuby Zuby jsou důležité pro žvýkání, pro vzhled úst a obličeje a pro správnou řeč. Stavba zubu: Korunka, krček a kořen Na povrchu korunky je sklovina (nejtvrdší tkáň v těle). Pod sklovinou je zubovina (tvoří základ zubu) Uvnitř zubu je zubní dřeň (krev, nervy)

8 Řez zubem sklovina korunka zubovina krček kořen zubní dřeň
cévy a nervy

9 Obrázky jsou dostupné pod licencí Datakabinet na WWW:
ditete.html htthttp://


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google