Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Hradec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Hradec Králové"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor: Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16B_Ústní otvor, hltan, jícen Téma: Přírodopis savců a člověka Registrační číslo projektu: CZ.1.07/ / Název projektu: EU peníze školám

2 Anotace Materiál je určen k seznámení s anatomií ústní dutiny, hltanu a jícnu. Očekávaný výstup: Žák popíše průběh zpracování potravy v ústní dutině, hltanu a jícnu. Bude znát význam slin pro trávení. Vysvětlí pojmy ptyalin, mucin a peristaltika. Datum tvorby: Ověřeno ve výuce:

3 Ústní otvor, hltan, jícen

4 dutina ústní hltan jícen Obr. 1

5 Dutina ústní Vyhledej v učebnici následující informace o dutině ústní.
Čím je dutina ústní ohraničena? Co dutinu ústní pokrývá? Kolik párů slinných žláz ústí do dutiny ústní? Jak se jednotlivé žlázy nazývají? Co se v dutině ústní s potravou děje? Jaké látky obsahují sliny a jaký mají význam? Obr. 2

6 dutina ústní je pokryta sliznicí
do d. ú. ústí vývody slinných žláz: příušní, podjazyková, podčelistní Proces zpracování potravy v ústech: Mechanické zpracování (zuby, jazyk) Smíšení se slinami sliny obsahují hlen mucin a enzym ptyalin ptyalin zahajuje štěpení (trávení) škrobů Jazyk posouvá potravu do hltanu hrtanová příklopka zakrývá při polykání vstup do dýchacích cest

7 Jícen Vyhledej v učebnici následující informace o jícnu.
Jak je jícen zhruba dlouhý? Jakou tkání je jícen tvořen? Co jsou to peristaltické vlny? Jaké dvě části T.S. jícen spojuje? Obr. 3

8 jícen = svalová trubice, cca 25 cm dlouhá
spojuje hltan a žaludek peristaltika = silné stahy jícnu posouvající potravu peristaltické pohyby vykonávají i jiné části T.S. (posouvání potravy a promíchávání potravy)

9 Opakování Čím je vystlaná dutina ústní?
Jaké žlázy ústí do dutiny ústní? Jaké druhy slinných žláz ústí do dutiny ústní? Jak je potrava v dutině ústní zpracovávána? Jaké látky jsou obsaženy ve slinách? Co jsou to enzymy? Jaký význam plní ve slinách ptyalin? Co je to peristaltika?

10 Zdroj obrázků: Obr. 1: RUIZ, Mariana. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola, Hradec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google