Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 3 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financováného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve
FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků

3 Zpracování : MECHANICKY – zuby, jazyk, žaludek – rozmělnění potravy
CHEMICKY – potrava se chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky (jsou vstřebávány krví), které slouží jako: - zdroj energie - stavební látky

4 4

5 STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY
DUTINA ÚSTNÍ HLTAN JÍCEN ŽALUDEK TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO KONEČNÍK Dále pak: JÁTRA - ŽLUČNÍK SLINIVKA BŘIŠNÍ

6 DUTINA ÚSTNÍ Mechanické – zuby, jazyk Chemické - sliny
FUNKCE: příjem a zpracování potravy: Mechanické – zuby, jazyk Chemické - sliny 5

7 ZUBY –stavba zubu Lidský zub - stolička A – korunka B – kořen C – krček 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv C 6

8 sklovina cement 9

9 3 2 1 2 2 1 2 3 POČET ZUBŮ – ZUBNÍ VZOREC Trvalý chrup – 32 zubů
7 stoličky řezáky třenové zuby špičák

10 Mléčný chrup – 20 zubů 8 stoličky špičák řezáky

11 ZUBNÍ KAZ V ÚSTECH JE ŘADA BAKTÉRIÍ – ROZKLÁDAJÍ POTRAVU – VZNIK ZUBNÍHO KAZU 12 11 Počáteční stadium zubního kazu Postupující zubní kaz pronikl sklovinou 14 13 10 Další stadium neléčeného zubního kazu – zasažena i zubovina Pokročilý zubní kaz – zasažena dřeň zubu

12 PARADENTOZA Zdravá dáseň 15 Mírné stadium paradentózy - léčitelné 16

13 Kritické stadium paradentózy – ztráta zubů nevyhnutelná
17

14 JAZYK Na jazyku – chuťové pohárky – vnímáme základní chuťové pocity:
sladkost slanost kyselost hořkost hořkost kyselost slanost sladkost 18

15 SLINNÉ ŽLÁZY PODČELISTNÍ PODJAZYKOVÁ PŘÍUŠNÍ Sliny obsahují ENZYM PTYALIN – štěpí škrob na jednoduché cukry (sousto zesládne) příušní podjazyková podčelistní 19

16 rozžvýkáním  se sousto  posune na
HLTAN rozžvýkáním  se sousto  posune na kořen jazyka – vyvolá polykací reflex - tím se sousto dostane do hltanu a jícnu 20 JÍCEN

17 ŽALUDEK podoba hruškového vaku poloha – horní část dutiny břišní 21

18 1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku
FUNKCE ŽALUDKU: 1. MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vznik tráveniny – svalovina žaludku 2. CHEMICKÉ ZPRACOVÁNÍ – vylučování žaludeční šťávy s enzymy – štěpení potravy: - enzym pepsin: štěpí bílkoviny - HCl (kys.chlorovodíková): rozrušuje maso, sráží mléko, ničí bakterie - hlen: chrání stěny žaludku před HCl (denně asi 2–3 litry žaludeční šťávy)

19 TENKÉ STŘEVO 3 části: DVANÁCTNÍK: Ø 2,5–3 cm, 25 cm (12 palců)
- vývod ze slinivky břišní a žlučníku - konečné štěpení živin 2. LAČNÍK – 2,5–4 m 3. KYČELNÍK – 1–1,5 m 22 Vstřebávání živin do krve - KLKY

20 TLUSTÉ STŘEVO – délka 1,5 m, šířka 5–7 cm
slepé střevo tračník - vzestupný - příčný - sestupný esovitá klička konečník Slepé střevo Červovitý přívěsek - appendix 22

21 posun nestrávené potravy – peristaltická vlna
FUNKCE TLUSTÉHO STŘEVA: vstřebávání vody => zahušťování a rozklad zbytků bakteriemi => výkaly při poruchách: průjmy, plynatost, zácpa

22 JÁTRA FUNKCE JATER: 1. přeměna živin (cukrů, tuků, bílkovin), které přivádí krev vrátnicovou žilou do jater od střev 23

23 2. tvorba žluči: hromadí se v žlučníku (= žlučový měchýř) - žlučovodem do tenkého střeva žluč: rozptyluje tuky na malé kapičky = emulgace 24

24 3. zachytávají jedy (přijaté nebo vzniklé při látkové přeměně)
4. rozkládají hemoglobin (přeměna na žlučová barviva) 5. tvorba močoviny z nadbytečného N

25 SLINIVKA BŘIŠNÍ (PANKREAS)
24 žláza dlouhá asi 18 cm její vývod ústí do dvanáctníku – šťáva štěpí cukry, tuky i bílkoviny jiné buňky pankreatu produkují hormon inzulín 25

26 OPAKOVÁNÍ - TRÁVICÍ SOUSTAVA
V přesmyčce najdeš názvy 2 trávicích enzymů. Napiš, v čem jsou enzymy obsaženy. YLANPIT – IPNEPS -

27 2) Poznej orgány trávicí soustavy
A) Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to ……………………… B) Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to …………………………… C) Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to ………………………………..

28 3) Přiřaď pojmy z tabulky k příslušným částem trávicí soustavy:
Zuby …………………………………………….. Žaludek …………………………………………. Tenké střevo …………………………………….. Tlusté střevo ……………………………………….. Pepsin APENDIX KYČELNÍK Příčný tračník Lačník korunka ESOVITÁ KLIČKA Dvanáctník kořen PARADENTÓZA trávenina HCl sklovina

29 ŘEŠENÍ 1) YLANPIT – PTYALIN - je obsažen ve slinách IPNEPS - PEPSIN – je obsažen v žaludeční šťávě 2) Poznej orgány trávicí soustavy: Je zásobníkem pro právě přijatou potravu, která se zde promíchává, a vzniká v něm trávenina. Vylučuje také šťávu, jež obsahuje enzym pepsin, který štěpí některé látky. Je to ŽALUDEK. Orgán je uložen na pravé straně dutiny břišní pod bránicí. Má několik důležitých funkcí – např. zachytává jedovaté látky, rozkládá hemoglobin, tvoří se zde žluč. Je to JÁTRA. Orgán je složen ze 3 částí a jeho celková délka je 3–5 m. Zajišťuje vstřebávání živin do krve a dokončuje se zde trávení všech živin. Je to TENKÉ STŘEVO. 3) Zuby – sklovina, kořen, korunka, paradentóza Žaludek – pepsin, HCl, trávenina Tenké střevo – dvanáctník, lačník, kyčelník Tlusté střevo – apendix, příčný tračník, esovitá klička

30 ZDROJE OBRÁZKŮ: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1) < 2) < 3) < 4) < 5) < 7) < 8) < 19) < 20) < 21) < 23) < 24) < 25) < Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 6) < 9) < 10) < 11–14) < 15) < 16) < 17) < 18) < 22) <


Stáhnout ppt "Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google