Svitavské památky– dům U Mouřenína

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
SVITAVY.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Procházka městem Brnem
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Chráněná území v Olomouci a okolí
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
PAMÁTKY PRAHA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Brno.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Olomouc.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Památky národního obrození
VY_32_INOVACE_ZCR_656 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Atypické stavby Prahy Téma:Atypické stavby Prahy Jméno autora:Mgr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.3 Města Jihočeského kraje Téma: Česká republika jako součást.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.7 Města Libereckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Svitavské památky– Budigovy vily
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Svitavské památky – Langrova vila
Člověk a společnost, Dějepis
Dějiny města Svitavy – židovské osídlení
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kultura Vladimír Velešík.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Královské město Rakovník
Svitavské památky – sochařství
Transkript prezentace:

Svitavské památky– dům U Mouřenína Ivana Pavlišová

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu slouží jako pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

Dům U Mouřenína 1

Stavba Původní právovárečný dům v sousedství staré radnice patří k nejstarším dochovaným měšťanským domům. Patří k těm nemnoha domům na náměstí, u nichž víme přesný rok stavby. Dům stál na původních kamenných základech s klenutým sklepením s dřevěnou nadstavbou, která do základu vyhořela roku 1590 při prvním známém požáru města. Později povolilo olomoucké biskupství vybudovat celý komplex staveb s podloubím na náměstí. Zjistěte: v jakém slohu byl postaven a v kterém roce.

Funkce Původně zde bydlely rodiny svitavských purkmistrů, ale již v 18. století byl přestavěn na zájezdní hostinec U Mouřenína (něm. Zum Mohren). K objasnění pojmenování domu nemáme oporu v historických zprávách. Zjistěte: která památka souvisí s pojmenováním domu?

Významná návštěva S historií objektu je spjata návštěva významné historické postavy. Podle pověsti se obsluha hostince tuze starala, aby se host měl u nich jako v bavlnce, ovšem ač se snažili sebevíce, schody vrzaly a rušily hosta ze spaní. Ráno prý vstal a při placení za pobyt přidal hostinskému 50 tolarů na pořízení nových schodů. Zjistěte: kdo to byl a při jaké příležitosti objekt navštívil.

Zajímavost Sklepení domu s unikátní klenbou bylo díky své pevnosti využíváno od roku 1861 jako trezor městské spořitelny a celý komplex sklepních chodeb byl propojen se sousední radnicí a s ostatními měšťanskými domy. Zjistěte: čemu slouží objekt dnes?

Dům byl postaven v renesanční dispozici v roce 1554. Na původním nároží domu se zachovala busta mouřenína. 1 Roku 1776 se v hostinci ubytoval císař Josef II. při své cestě z vesnice Květná do Brna. Dnes objekt využívá Informační centrum města Svitavy.

Zdroje JARDA 75. Wikipedie.cz [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:D%C5%AFm_U_mou%C5%99en%C3%ADna_a_Star%C3%A1_radnice,Svitavy.JPG FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, 396 s. ISBN 80-239-7488-2. AUTOR NEUVEDEN. Městský památkový okruh [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.muzeum.svitavy.cz/stale-exp/mestsky-pamatkovy-okruh ŠUSTROVÁ, Drahomíra. Svitavské pověsti. Svitavy: Městské muzeum a galerie Svitavy, 1997.