Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět PRO ROČNÍK: 4. a 5. NÁZEV MATERIÁLU: Památky UNESCO - Praha ČÍSLO MATERIÁLU: 2 JMÉNO AUTORA: Mgr. Marta Suchomelová Metodický list / anotace: -Prezentace se může použít ve 4. a 5. ročníku k bližšímu seznámení s jednotlivými památkami, které jsou zapsané do seznamu UNESCO. -Žáci si zapisují důležité informace a mohou přidat další vlastní poznatky. Ti žáci, kteří některou zobrazenou část Prahy navštívili, mohou spolužákům o svých zážitcích vypravovat. Na závěr prezentace je uveden krátký test, ve kterém si žáci mohou prověřit své vědomosti. -Prezentaci lze využít i při probírání učiva o hlavním městě České republiky v prvouce 3.ročníku nebo při opakování učiva o památkách UNESCO.

2 PAMÁTKY UNESCO PRAHA

3 historické centrum Prahy bylo zapsáno do seznamu UNESCO v roce 1992Prahy do historického centra patří Pražský hrad, Hradčany, Malá Strana, Staré Město s Josefovem (část bývalého Židovského Města), Nové Město a Vyšehrad v historickém centru se nachází 1322 památkových objektů historické centrum Prahy bylo zapsáno do seznamu UNESCO v roce 1992Prahy do historického centra patří Pražský hrad, Hradčany, Malá Strana, Staré Město s Josefovem (část bývalého Židovského Města), Nové Město a Vyšehrad v historickém centru se nachází 1322 památkových objektů

4 nejznámější památky: Pražský hrad – největší hradní komplex, součástí je např. katedrála sv. Víta, Zlatá ulička, bazilika sv. Jiří a věž Daliborka Karlův most – spojuje Staré Město s Malou Stranou Staroměstské náměstí – Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, pomník Mistra J.Husa Vyšehrad – bazilika sv. Petra a Pavla, rotunda sv. Martina nejznámější památky: Pražský hrad – největší hradní komplex, součástí je např. katedrála sv. Víta, Zlatá ulička, bazilika sv. Jiří a věž Daliborka Karlův most – spojuje Staré Město s Malou Stranou Staroměstské náměstí – Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, pomník Mistra J.Husa Vyšehrad – bazilika sv. Petra a Pavla, rotunda sv. Martina

5 PRAŽSKÝ HRAD

6 BAZILIKA SV. JIŘÍ

7 PRAŽSKÝ HRAD CHRÁM SV. VÍTA

8 PRAŽSKÝ HRAD ZLATÁ ULIČKA

9 STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ

10 STAROMĚSTSKÁ RADNICE ORLOJ

11 KARLŮV MOST

12 NOVÉ MĚSTO NÁRODNÍ DIVADLO

13 VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ SOCHA SV. VÁCLAVA, NÁRODNÍ MUZEUM

14 VYŠEHRAD ROTUNDA SV. MARTINA

15 VYŠEHRAD CHRÁM SV. PETRA A PAVLA

16 OPAKOVÁNÍ 1) Které části Prahy patří do historického centra? Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Nové Město, Vyšehrad 2) Kde můžete vidět Zlatou uličku? na Pražském hradě 3) Co si můžete prohlédnout na Staroměstském náměstí? Staroměstskou radnici s orlojem, pomník Mistra Jana Husa, Týnský chrám 4) Které části Prahy spojuje Karlův most? Staré Město a Malou Stranu 5) Kde stojí nejznámější socha sv. Václava? na Václavském náměstí 6) Ve které části Prahy můžete najít Národní divadlo? Nové Město 1) Které části Prahy patří do historického centra? Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Nové Město, Vyšehrad 2) Kde můžete vidět Zlatou uličku? na Pražském hradě 3) Co si můžete prohlédnout na Staroměstském náměstí? Staroměstskou radnici s orlojem, pomník Mistra Jana Husa, Týnský chrám 4) Které části Prahy spojuje Karlův most? Staré Město a Malou Stranu 5) Kde stojí nejznámější socha sv. Václava? na Václavském náměstí 6) Ve které části Prahy můžete najít Národní divadlo? Nové Město

17 Použité zdroje BEKÁRKOVÁ, Anna. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad.JPG PRAZAK. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bazilika_Svat%C3%A9ho_Ji%C5%99%C3%AD_-_vstup.jpg ESTEC. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_saint_vitus.jpg MAROS. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_-_Zlata_ulicka.jpg ESTEC. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_old_town_square_panorama.jpg JKLAMO. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prazsky_orloj_celkovy_pohled.jpg ESTEC. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_charles_bridge_kampa.jpg PADDY. wikipedia [online], [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_2005-09-20_n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo-02.jpg PRAEFCKE, Andreas. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prag_Wenzelsplatz_Wenzelsdenkmal_Nationalmuseum_bei_Nacht.jpg KARELJ. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vy%C5%A1ehrad-rotunda.jpg LUDEK. wikipedia [online]. [cit. 5.4.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vysehrad_Kapitulni_chram_sv._Petra_a_Pavla.jpg BLAŽKOVÁ, Milena. 11 pokladů Čech a Moravy. 1.vyd. Praha: Albatros, 2002. ISBN 8000010879. s. 163 – 244.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět."

Podobné prezentace


Reklamy Google