Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Ilona Stieranková Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.5.A.11_kralovske_mesto_litomerice Název: Královské město Litoměřice Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 5. ročníku, slouží k učivu o památkách, architektuře a osobnostech v litoměřickém regionu. Datum: Ročník: pátý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

2 LITOMĚŘICE Na soutoku řek Labe a Ohře v oblasti Českého středohoří, leží jedno z nejstarších královských měst – Litoměřice.

3 LITOMĚŘICE K historicky nejstaršímu místu patří Dómský vrch, kde se v 8. století objevily první slovanské osady, kde byl Slovany vybudován středověký hrad. Dnes je na Dómském vrchu katedrála sv. Štěpána.

4 LITOMĚŘICE Lid, který zde žil, nazval kronikář Kosmas „Liutomerici“.

5 LITOMĚŘICE Vlastivědné muzeum s bohatou expozicí je bývalá Radnice z doby renesančního stavitelství.

6 LITOMĚŘICE Dominantou náměstí je dům Kalich – věž rodiny Mrázů z Milešovky. Okna věže sloužila jako vyhlídka na práci lidí ve vinicích. Později zde sídlil solní úřad, který byl označen znakem rakouského mocnářství, umístěný nyní v podloubí. Dnes v domě sídlí městský úřad a městské informační centrum.

7 LITOMĚŘICE Mgr. Ladislav Chlupáč – starosta města

8 LITOMĚŘICE

9 LITOMĚŘICE Nápověda pro slepou mapu

10 LITOMĚŘICE Znak města

11 LITOMĚŘICE Použité zdroje:
KOTYZA, O.; LÖVY, R. Litoměřice a okolí. Louny: ADART, 2001 ISBN

12 LITOMĚŘICE METODIKA Učební materiál slouží k učivu o regionu.
Královské město Litoměřice. Podle jednotlivých slidů učíme žáky znalostem z regionu, ve kterém žijí. K historii města seznámíme žáky i se současností. K jednotlivým slidům žáci mají také pracovní list, do kterého si zapisují poznatky z hodiny. Na závěr vyplní žáci připravený test a doplní „slepou“ mapu.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google