SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Spojky.
Spojky.
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_S1.1_M.4.12 Kliknutím vyber typ příkladů: Správnost počítání zkontroluj kliknutím na zelené pole. 1.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_08.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
(7. ročník). Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová:
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Interpunkce v souvětí podřadném
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Příprava na závěrečnou prověrku
Přejatá podstatná jména
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VY_32_Inovace_ Části dne, čas Člověk a jeho svět 2.ročník
PŘEDLOŽKY, PŘÍSLOVCE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Pravopis Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Opakování – oddíl „Humor“
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
GRAFICKÝ ZÁZNAM VĚTY JEDNODUCHÉ -1.část
Předložky S / Z, MIMO / KROMĚ
VY_32_INOVACE_33_Zajmena Jazyk a jazyková komunikace –
SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ
VY_32_INOVACE_37_Castice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Rozbor souvětí VY_32_INOVACE_46_Rozbor souveti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Literatura 19.století - shrnutí
PŘEDLOŽKY PŮVODNÍ A NEPŮVODNÍ
Souvětí souřadné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Spojky.
Kaligramy VY_32_INOVACE_40_Kaligramy Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Zájmena.
VY_32_INOVACE_16_ Skladba – věta jednoduchá a souvětí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

V NÁSLEDUJÍCÍCH VĚTÁCH NAJDI SPOJKY, ROZHODNI, ZDA JSOU PODŘADICÍ, ČI SOUŘADICÍ . POTÉ ZVOL, KTERÁ Z NABÍZENÝCH SPOJEK MÁ OBDOBNÝ VÝZNAM. Kliknutím na spojku se objeví 2 políčka (P =podřadicí,S =souřadicí).Správnou volbou se pole zvětší, špatné odlétne (lze ho tedy nechat také zmizet, pakliže byla již vybrána správná možnost – rozbor tak bude přehlednější). Opětovným kliknutím na správnou možnost se objeví nabídka 2 spojek – úkolem je vybrat synonymní spojku. Správná volba se zvětší, špatná odlétne.

Musím ještě na chvilku odejít, jsem zapomněl koupit rohlíky Musím ještě na chvilku odejít, jsem zapomněl koupit rohlíky. Jejich dům vypadá přesně takhle, má žlutou fasádu. Zítra máme ještě odpolední vyučování, přijdu domů až ve čtyři hodiny. nás uslyšela mluvit, hned nás k sobě zvala na návštěvu. je nezval, přišli. protože P S jenže jelikož ale P S avšak jelikož proto P S protože a tak Sotvaže P S jakmile třebaže Ačkoliv P S přestože neboť

Věty opiš do školního sešitu za použití jiných / synonymních spojek: 1)Ptali se nás, zdali se nám na horách líbilo. 2)V tomto kraji nejsou udržované silnice, ba ani železnice tudy nevede. 3)Byl už v ramenou ohnutý, nicméně chodil velmi rychle a pružně.

Zdroj: HOŠNOVÁ, Eva a kol. Český jazyk 8 pro základní školy. 1.vyd.Praha: SPN, 2009. ISBN 978-80-7235-425-2. s.60. http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=palec+dol%C5%AF&ex=1&origin=FX010132103#ai:MC900424468|