DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a dodržování lidských práv
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
Všeobecná deklarace lidských práv
Digitální učební materiál
Právní normy Milana Reichlová.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Lidská práva v dokumentech
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_20_INOVACE_SVF33960DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_10_MEZINARODNI_VZTAHY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Občanská práva a povinnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Listina základních lidských práv a svobod
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lidská práva Leden 2016.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Demokracie.
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
LIDSKÁ PRÁVA y.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká A Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_15_LIDSKA_PRAVA Autor Jiří Krejčí Tematický okruh Základy státoprávní teorie, politologie A práva Ročník 3. Datum tvorby 27. 11. 2012 Anotace Výukový učební materiál slouží k pochopení základního vymezení lidských práv i jeho sporných otázek. Žáky vede pomocí hypertextových odkazů k aplikaci teoretických znalostí na konkrétní právní dokument a k samostatnému získávání informací o ochraně lidských práv v České republice. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, diskuze Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Lidská práva

Lidská práva práva fyzických osob, která vyplývají z pouhé příslušnosti k lidskému rodu. Týkají se různých oblastí, v nichž jedinec nemá podléhat kontrole státu, pokud zároveň respektuje demokratické zákony. Vyplývají z lidské přirozenosti A z principů humanity. (Emmert a kol., 2003)

Základní kategorie lidských práv PRÁVO NA ŽIVOT OSOBNÍ SVOBODA PRÁVO NA VLASTNICTVÍ NÁRODNOSTNÍ A DEMOKRATICKÁ PRÁVA VLÁDA ZÁKONA A VÝKON SPRAVEDLNOSTI NÁROK NA URČITÉ SPOLEČENSKÉ, EKONOMICKÉ A KULTURNÍ STATKY (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003)

PRÁVO NA ŽIVOT (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003) PRÁVO NEBÝT ZABIT ČI NAPADEN PRÁVO NA ZÁKLADNÍ PODMÍNKY K ŽIVOTU ČI MINIMUM ZDRAVOTNÍ PÉČE PRÁVO BÝT CHRÁNĚN PŘED ZABITÍM ČI NAPADENÍM (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003)

PRÁVO NA SVOBODU v OBECNÉM SMYSLU OSOBNÍ SVOBODA PRÁVO NA SVOBODU v OBECNÉM SMYSLU PRÁVO NA PARTIKULÁRNÍ SVOBODY – SVOBODA MYŠLENÍ, VYJADŘOVÁNÍ, NÁBOŽENSKÁ SVOBODA... (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003)

Mělo důležité místo v raných formulacích práv. Dnes je chápáno jako právo s omezeními rozsahu, v němž vlastnictví může bránit veřejnému prospěchu. PRÁVO NA VLASTNICTVÍ (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003)

NÁRODNOSTNÍ A DEMOKRATICKÁ PRÁVA práva týkající se občanova individuálního statutu NÁRODNOSTNÍ A DEMOKRATICKÁ PRÁVA (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003)

VLÁDA ZÁKONA A VÝKON SPRAVEDLNOSTI například právo nebýt svévolně zatčen či právo na řádný soud (Miller, Colemanová, Connolly a kol., 2003) VLÁDA ZÁKONA A VÝKON SPRAVEDLNOSTI

NÁROK NA URČITÉ SPOLEČENSKÉ, EKONOMICKÉ A KULTURNÍ STATKY V Deklaraci OSN jsou mimo jiné zahrnuta práva na vzdělání, práci, sociální zabezpečení, odpočinek a volný čas a na životní úroveň dostačující pro zdraví a blaho jedince. Tato práva se dostala v rámci tradice lidských práv na první místo až ve dvacátém století. Jejich status jako lidských práv byl považován dlouho za kontroverzní. ( Encyclopædia Britannica Online, 2012) NÁROK NA URČITÉ SPOLEČENSKÉ, EKONOMICKÉ A KULTURNÍ STATKY

Listina základních práv a svobod Pokuste se nalézt příklady naplnění jednotlivých základních kategorií lidských práv v textu Listiny základních práv a svobod. Listina základních práv a svobod

Odpovězte s pomocí internetového odkazu na následující otázky Pracovní a poradní orgány Vlády České republiky Jak je zajištěna ochrana lidských práv v mezinárodním měřítku? Jaké jsou záruky dodržování lidských práv v ČR? Jaké nestátní organizace se zabývají ochranou lidských práv u nás i ve světě? (Šíma, Suk, 2006)

Zdroje: EMMERT, František; KATRŇÁK, Tomáš; KRAUSOVÁ, Marcela A kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2003, ISBN 80-86285-68-5. human rights. 2012. Encyclopædia Britannica Online. Retrieved 28 November, 2012, from http://www.britannica.com/EBchecked/topic/275840/human-rights MILLER, David; COLEMANOVÁ, Janet; CONNOLLY, William A kol. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. 2. vyd. Brno: Barrister&Principal, 2003, ISBN 80-85947-56-0. POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČR. Office [online]. [cit. 31.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.psp.cz/docs/laws/listina. ŠÍMA, Alexander; SUK, Milan. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 7. rozšířené vydání. Praha: C. H. Beck, 2006, ISBN 80-7179-500-3. VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Pracovní a poradní orgány vlády [online]. [cit. 28.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.vlada.cz/cz/pracovni-a- poradni-organy-vlady/rlp/rlp-uvod-17537/