Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje."— Transkript prezentace:

1

2  z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje od poloviny devatenáctého století. (Bendl, 2000)

3 vvěda zabývající se studiem politických teorií, politických systémů, pravidel a zákonitostí, politického řízení, politických institucí, státních i nestátních organizací, mezinárodní politiky a vztahů mezi státy, politická věda (ASCS, 1997)

4 SSystematické uvažování o podstatě a cílech vlády, obvykle zahrnující výklad stávajících politických institucí i názor na to, jak (pokud vůbec) by se měly měnit. (Miller, 2003)

5 dějiny politických teorií, politická filozofie, politické ideologie POLITICKÉ TEORIE teorie státu a práva, ústava, státní správa POLITICKÉ INSTITUCE demokratické a totalitní POLITICKÉ SYSTÉMY teorie moci, politická participace POLITICKÁ SOCIOLOGIE vztah mezi ekonomikou a politickou mocí POLITICKÁ EKONOMIE otázky vnější (zahraniční) politiky MEZINÁRODNÍ VZTAHY (Bendl, 2000)

6 Politika je umění řídit stát (politika vnitřní) a organizovat vztahy mezi státy (politika zahraniční). Politika je činnost, jejímž prostřednictvím lidé tvoří, chrání a mění obecná pravidla, kterými se řídí ve svém životě. (Eichler, 1995) (Heywood, 2008)

7

8

9 POLITIKA JAKO KONFLIKT POLITIKA JAKO SPOLUPRÁCE (Heywood, 2008)

10  Dokážete uvést konkrétní příklady toho, kdy je politika konfliktní a kdy v ní vítězí kooperace?  Znáte z historie příklad předvědeckého „politologického myšlení“?  Proč je politika tak často negativně vnímána?  Dokážete argumentovat ve prospěch politické činnosti?  Lze se politice v reálném životě vyhnout?  Proč byla idea vědy o politice vždy tak lákavá?  Lze politiku studovat objektivně a nepředpojatě? (volně upraveno podle: Heywood, 2008)

11  Akademický slovník cizích slov: [A-Ž]. 1. vyd. Praha: Academia, 1997. ISBN 80-200-0607-9.  BENDL, Stanislav. Maturita ze společenských věd. 2. vyd. Praha: Aleš Skřivan ml., 2000, ISBN 80-902261-9-1.  EICHLER, Bohuslav, Radovan RYSKA a Vladimír SVOBODA. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: Základy společenských věd pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 80-716-8240-3.  HEYWOOD, Andrey. Politologie. Z angličtiny přeložil Zdeněk Masopust, Plzeň: Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-115- 1.  MILLER, David; COLEMANOVÁ, Janet; CONNOLLY, William a kol. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. 2. vyd. Brno: Barrister&Principal, 2003, ISBN 80-85947-56-0.


Stáhnout ppt " z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google