Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Sociální stát Autor Jana Trčková Tematický okruh ZSV - Člověk ve společnosti a jako jedinec Ročník 2.ročník Vytvořeno Anotace Cílem těchto pracovních listů je ukázat a popsat podstatné rysy současné doby a co nejvíce je konkretizovat na jevech v soudobé společnosti. Zaměřují se hlavně na vznik a vymezení sociálního státu a na potřebu sociálního smíru. Metodický pokyn Studenti mohou s předloženým materiálem smysluplně pracovat až po probrání základů sociologie. Jednotlivé úkoly pak slouží k procvičení a k nalezení širších souvislostí v celku základů společenských věd. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Jeho vznik a utváření plnohodnotného občanství
Sociální stát Jeho vznik a utváření plnohodnotného občanství

3 Vznik sociálního státu
V některých zemích Evropy se už od přelomu 19. a 20.století začala formovat instituce, která se zasloužila o výrazné smíření sociálních nerovností. Vrchol sociálního státu pak nastal po druhé světové válce v průběhu dvaceti až třiceti let. Lidé (zvláště ze středních vrstev) využívali dotace na vzdělání pro své potomky, na kulturu, zdravotní péči a na celou síť veřejných služeb.

4 Vymezení sociálního státu
Sociální stát přerozděluje bohatství vytvořené ve společnosti (daně osob a firem) podle kritéria sociální potřebnosti. Moderní demokratická společnost sociální stát potřebuje proto, že tržní systém, který je základem jejího ekonomického života, nedokáže zabezpečit nemocné, staré a všelijak hendikepované. Základní pomoc a péče je ze zákona garantována.

5 Potřeba sociálního smíru
Soužití sociálního státu s tržním principem není jednoduché. Majetnějším lidem může připadat zbytečný, neboť je připravuje o část zisků. Bez jeho existence by byli nuceni udržovat po zlém to, co sociální stát udržuje po dobrém. Sociální smír je důležitý pro stabilitu celé společnosti.

6 Úkol Kdy začal sociální stát vznikat a kdy nastal vrchol jeho rozvoje?
Vymezte, co vlastně je sociální stát. Popište potřebu sociálního smíru ve společnosti, uveďte konkrétní příklad.

7 Plnohodnotné občanství podle T.H.Marshalla
Britský sociolog T.H.Marshall ve svém díle Občanství a sociální třída (1950) napsal, že plnohodnotné občanství obsahuje tři vrstvy práv: občanská práva (prosazují se od 18.století – svoboda jedince, myšlení, víry, právo na majetek aj.) politická práva (v průběhu 19.století – volit a být volen) sociální práva (20.století – záruka sociálních jistot)

8 Úkol Uveďte konkrétní příklad práva občanského, politického a sociálního.

9 Závěrečný úkol: Pokuste se objasnit, proč se hovoří na přelomu 20. a 21.století o krizi sociálního státu.

10 Zdroje BURUMA, Ian. Krocení bohů: náboženství a demokracie na třech kontinentech. Vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Academia, 2012, 121 s. XXI. století, sv. 15. ISBN LIPOVETSKY, Gilles a Sébastien CHARLES. Hypermoderní doba: od požitku k úzkosti. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Prostor, 2013, 144 s. Střed (Prostor), sv. 15. ISBN JUVIN, Hervé a Gilles LIPOVETSKY. Globalizovaný západ: polemika o planetární kultuře. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Praha: Prostor, 2012, 231 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Ilustrace Vladimír Renčín. Liberec: Dialog, 2008, 219 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google