VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:
Advertisements

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Podmět rozvitý a několikanásobný
Shoda přísudku s podmětem II.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Podstatná jména Rod podstatných jmen ROD podstatných jmen R od podstatných jmen určujeme pomocí ukazovacích zájmen v jednotném čísle. Ten – dům, strom,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Shoda přísudku s podmětem
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu ženského
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_554_ZÁKLADNÍ_SKLADEBNÍ_DVO JICE_OPAKOVÁNÍ Téma:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –tvorba.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
 Podmět ve větě je podstatné jméno nebo zájmeno.  Přísudek ve větě je sloveso.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Anotace: prezentace slouží k seznámení s podstatnými jmény
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Marie Švehlová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_7.ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník
VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 049
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Eva Kotounová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_35_Závěrečný test
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
Předmět: Český jazyk Ročník: V
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_9.ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/21.1220 VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Vyhledávání podmětu a přísudku, doplňování příčestí v přísudku, materiál slouží k projekci na interaktivní tabuli

Procvičování podmětu a přísudku 1. Ve větách podtrhni podmět rovnou čarou, přísudek vlnovkou: Chlapci hrají na hřišti fotbal. Na komíně se uhnízdili čápi. Babička plete vnučce nový svetr. V zámeckém parku se procházejí pávi. Automobil zastavil na světelné křižovatce. 2. Podtrhněte několikanásobný podmět a nahraďte ho jednoslovným podmětem: V lese rostou smrky, duby a borovice. ____________________ Na lavici leží učebnice, sešit a pravítko. ____________________ V květinářství prodávají růže, karafiáty a lilie. ____________________ V ZOO žijí opice, medvědi a lvi. ____________________ Po dešti rychle rostou hřiby, bedle a mochomůrky. ____________________ Sochaři a malíři vystavují svá díla v galerii. ____________________ Drozdi, datli a sovy poletují v lese. ____________________

3. Vyhledejte několikanásobné podměty, spojte je s vhodnými přísudky a utvořte věty: vlaky časopisy ležely jahody noviny odvážejí plavou třešně děti štěňata koťata pobíhají kapři bělice rodiče dozrávají přicházejí autobusy

Na ulici se rozsvítil___ pouliční světla. Řidiči objel___ dopravní 4. Vyhledejte podmět a přísudek, doplňte chybějící koncovky. Řekněte věty v přítomném a budoucím čase: Na ulici se rozsvítil___ pouliční světla. Řidiči objel___ dopravní překážku. Včely sbíral___ z květin žlutý pyl. Stromy se při velké vichřici nebezpečně kýval___. Lékaři dokončil___ složitou operaci. Hříbata vesele dováděl___ v ohradě. Na pískovišti si hrál___ děti. V kuchyni voněl___ čerstvé koláče. 5. Podtrhněte několikanásobný podmět a doplňte vhodný přísudek v minulém čase: Maminka a tatínek __________ v neděli na procházku. Malá kachňata a housata __________ ve vlnách potoka. Po nové dálnici ___________ motocykly, automobily a kamióny. Lvi a tygři _________ ve svých klecích. Po rušném dni __________ traktory a kombajny z polí. Zrcadla a umyvadla __________ čistotou.

Řešení: Chlapci hrají na hřišti fotbal. Na komíně se uhnízdili čápi. Babička plete vnučce nový svetr. V zámeckém parku se procházejí pávi. Automobil zastavil na světelné křižovatce. 2. V lese rostou smrky, duby a borovice. stromy Na lavici leží učebnice, sešit a pravítko. pomůcky V květinářství prodávají růže, karafiáty a lilie. květiny V ZOO žijí opice, medvědi a lvi. zvířata Po dešti rychle rostou hřiby, bedle a mochomůrky. Houby Sochaři a malíři vystavují svá díla v galerii. umělci Drozdi, datli a sovy poletují v lese. Ptáci 3. Vlaky autobusy odvážejí – noviny časopisy ležely – třešně jahody dozrávají – štěňata koťata pobíhají – kapři bělice plavou – rodiče děti přicházejí 4. Na ulici se rozsvítila pouliční světla. Řidiči objeli dopravní překážku. Včely sbíraly z květin žlutý pyl. Stromy se při velké vichřici nebezpečně kývaly. Lékaři dokončili složitou operaci. Hříbata vesele dováděla v ohradě. Na pískovišti si hrály děti. V kuchyni voněly čerstvé koláče.