DUM - Digitální Učební Materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DUM - Digitální Učební Materiál
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DUM - Digitální Učební Materiál
Název projektu: Moderní škola
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A3_42 Datum ověření ve výuce: 4. 9. 2013 Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dietní stravování, složky potravy, základní živiny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111 REDIZO: 651023599

Zásady dietního stravování používáme prvotřídní suroviny omezujeme tepelnou úpravu omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferonky) podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 krát denně) dbáme na vkusnou úpravu – zvyšuje chuť k jídlu u nemocných

Potrava a význam jejích složek potravu člověka tvoří směs různorodých látek, kterým říkáme poživatiny patří mezi ně: základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) ochranné látky (minerály, vitamíny) pochutiny (koření) voda správná výživa by měla být pestrá a různorodá a je důležitá ke správné funkci organismu

Bílkoviny základní stavební a funkční jednotka všech organismů doporučený denní příjem je 1g bílkovin na 1kg tělesné váhy rozdělení: rostlinné luštěniny obiloviny semena olejnatých rostlin (sója) živočišné mléko, maso, ryby, vejce a výrobky z nich příjem rostlinných a živočišných bílkovin by měl být vyvážený bílkoviny jsou nepostradatelnou a nenahraditelnou součástí výživy nedostatek bílkovin je ve výživě u nás vzácný, nicméně se může vyskytovat u starých lidí s poruchou příjmu potravy (různé typy diet, nechutenství) a u nesprávně vyživovaných nemocných lidí

Tuky nejvydatnější zdroj energie doporučený příjem je 70-100g denně rozdělení: rostlinné oleje (např. slunečnicový, řepkový, olivový) a rostlinné tuky vyráběné z těchto olejů živočišné máslo, sádlo, lůj pro zajímavost – tuky jsou důležité pro vstřebávání vitaminu A,D,E,K 1g tuku má energii 38 joulů

Cukry přírodní sladidlo a sladká poživatina měly by tvořit 55 – 65 % energetického příjmu vyrábí se z cukrové řepy a cukrové třtiny mezi cukry řadíme i vlákninu obiloviny a luštěniny zelenina (rajčata, mrkev, paprika,…) ovoce (hrozny, angrešt, rybíz, jablka a banány) brambory obrázek č. 1 - cukrová řepa obrázek č. 2 - cukrová třtina

Zdroje: Obrázky: 1) ANDRESS, Dorina. Commons.wikimedia.org: Cheese platter.jpg [on-line]. 2005-1-30 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cheese_platter.jpg> 2) epSos.de., www.flickr.com: Tasty Food Abundance in Healthy Europe [on-line]. 2012-10-11 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://www.flickr.com/photos/epsos/8077920518/sizes/m/in/photolist-diPskG-4MEXKJ-7KS2Lq-2LigYM- 7KH4Bc-5ooRMV-6ZcxHS-9ukntE-9uhmSg-4exDta-9x74SF-cP6oEQ-bpPfAo-cP6po5-cP6pBd-bCJbB4-cP6oVN- fdgC1j-cP6puJ-9x74QZ- 9x74PF-9x75nr-9uhmLF-9uknvu-9uknj3-dPNd7E-dUiBny-dUcZYZ-dUiBjo-dPNd5C-izzQz-azdZqd-bUDo9H-apousw-ayFfzL-ayAcg3- av9VEy-aotUKz-amZnYz-aoaRmb-kgsMc-9YujZM-9KFtrw-9KFtsU-99Gtxz-eemUVy-aw9DPG-aw6YAT-aw6XYc-aw9DwN-aw6YtR> 3) Tshrinivasan. Commons.wikimedia.org: Beans vegetable.jpg [on-line]. 2011-12-9 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beans_vegetable.jpg?uselang=cs> 4) Unknown photographer. Commons.wikimedia.org: Protein (1).jpg [on-line]. 2013-1-21 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protein_%281%29.jpg?uselang=cs> 5) BRANSON, Bill. Commons.wikimedia.org: Butter and Oil - NCI Visuals Online.jpg [on-line]. 2010-6-3 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_and_Oil_NCI_Visuals_Online.jpg> 6) LittleGun. Commons.wikimedia.org: 01 flora.jpg [on-line]. 2011-12-15 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:01_flora.jpg> 7) Stanzilla. Commons.wikimedia.org: Sugar beets.jpg [on-line]. 2005-1-30 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_beets.jpg?uselang=cs> 8) SIMAK, Evelyn. Commons.wikimedia.org: Path through sugar beet crop - geograph.org.uk - 1428070.jpg [on-line]. 2009-9-4 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Path_through_sugar_beet_crop_-_geograph.org.uk_-_1428070.jpg> 9) VOEKLER, T. Commons.wikimedia.org: A lady beetle perches on barley.JPG [on-line]. 2008-1-19 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_lady_beetle_perches_on_barley.JPG>

Zdroje: Externí zdroje: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_v%C3%BD%C5%BEiva> <http://www.dietologie.cz/teorie/slozeni-stravy-bilkoviny-sacharidy-tuky-vitaminy.html> Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247- 2256-6