CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Advertisements

Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Strojní zařízení – Zhutňování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Mikroskopická stavba dřeva a kůry VY_32_INOVACE_28_557
Chemické vlastnosti technických materiálů
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Stroje a zařízení - spoje
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
CHEMIE - Chemická vazba
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Test-obecná chemie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Transkript prezentace:

CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0307.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Bílkoviny Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky se složením a vlastnostmi bílkovin a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Proteiny, alfa-aminokyseliny, esenciální aminokyseliny, albuminy, globuliny, prolaminy, lepek, kasein, hemoglobin, chlorofyl, myoglobin, skleroproteiny, inzulin, denaturace Datum 25.10. 2012

Bílkoviny (Proteiny)

složité organické dusíkaté látky, v organismu patří mezi stavební látky

tvoří je alfa-aminokyseliny Obr.č.1a: http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina Obr. 1b: http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina#mediaviewer/Soubor:ProteinStructures.png

rozdělení: plnohodnotné a neplnohodnotné jednoduché a složené

Plnohodnotné bílkoviny v živočišných potravinách - mléko, vejce, maso obsahují esenciální aminokyseliny - pro výživu člověka nenahraditelné Obr.č.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina Obr.č.3: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDloutek Obr.č.4: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso

Neplnohodnotné bílkoviny v rostlinných potravinách - neobsahují esenciální aminokyseliny sója a některé luštěniny a obiloviny obsahují bílkoviny, které se přibližují živočišným, většinou neobsahují všechny esenciální aminokyseliny

Jednoduché bílkoviny albuminy- rozpustné ve vodě globuliny-rozpustné v roztocích solí -obsaženy v mléce, svalech, vaječném bílku a krevním séru , mají ochrannou funkci prolaminy a gluteliny - pšeničné bílkoviny – tvoří lepek ( = gliadin a glutenin )

Složené bílkoviny obsahují organická barviva, sacharidy, lipidy, ionty kovů, kyselinu fosforečnou atd.  fosfoproteiny - kasein obsažen v mléce působením kyseliny nebo syřidla se sráží výroba sýrů, tvarohu, jogurtů Obr.č.5: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jogurt

lipoproteiny - vázané na tuky jsou součástí protoplazmy chromoproteiny - tvořeny bílkovinou a barvivem - hemoglobin obsahuje železo, Obr.č.6: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hemoglobin

chlorofyl - hořčík, Obr.č.7a: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapra%C4%8Forosty#mediaviewer/Soubor:Fern_dsc06699.jpg Obr. 7b: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapra%C4%8Forosty#mediaviewer/Soubor:Equisetum.sylvaticum.jpg

myoglobin – bílkovina masa Obr.č.8: http://cs.wikipedia.org/wiki/Myoglobin

nukleoproteiny - jsou složkou jader rostlinných a živočišných buněk, jsou stavební látkou, a součástí metabolických enzymů Obr.č.9: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pepsin

Inzulin – pomáhá odbourávat krevní cukr   skleroproteiny - jsou také jednoduché nerozpustné bílkoviny s vysokým obsahem síry jsou základem podpůrných tkání

Denaturace bílkovin změna fyzikálních a chemických vlastností - při tepelném zpracování bílkovin, při některých technologických procesech - prokysání mléka, zrání sýrů, pečení pečiva. bílkoviny jsou stravitelnější a chutnější

zvýšené množství bílkovin - lidé žijící v studených oblastech, obyvatelé tropických a subtropických krajin mají potřebu bílkovin menší Při nedostatečném příjmu bílkovin - zpomalení růstu organismu, snížení tělesné hmotnosti, únava při dlouhodobém nedostatečném příjmu - poruchy důležitých funkcí organismu.

Otázky Co je základní složkou bílkovin? Jak dělíme bílkoviny? Popiš význam esenciálních aminokyselin, kde se vyskytují? Charakterizuj bílkoviny mouky. Co obsahují složené bílkoviny? Popiš denaturaci bílkovin, jaký je její význam?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A