DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO22 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Ekonomika Tematický okruh: Podnikání Téma: Úvod do podnikání II. Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Lenka Grosserová Datum tvorby: 03. 01. 2013 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s principy podnikání. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor kuchař, číšník a obor gastronomie do předmětu „Ekonomika“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
PODNIKÁNÍ Úvod do podnikání II.
PODNIKÁNÍ Podnikání soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení maximálního zisku (podle Obchodního zákoníku &2 odst.1)
PODNIKÁNÍ – základní funkce Vytváření trhu zákazníků prostředek uspokojování lidských potřeb (výrobou zboží, poskytování služeb) Marketing uspokojujeme cizí potřeby, přičemž se snažíme dosáhnout zisk a uspokojit i potřeby vlastní Výroba spojená s inovační činností riskování realizace inovací (změny ve vnitřní struktuře)
PODSTATA PODNIKÁNÍ Podstata podnikání účel podnikání - v jaké oblasti podnikat, jaké potřeby, skupiny zákazníků, zdroje, předpoklady, zkušenosti cíl podnikání - zhodnocení vloženého kapitálu - dílčí cíle - proniknout na trh, přežít ...
PODSTATA PODNIKÁNÍ Kde bude podnikat výběr, charakteristika místa podnikání Jak bude podnikat organizace podniku Jak budou použity získané prostředky rozdělení zisku Jaká bude zvolena právní forma obchodní společnost, družstvo, živnost
CÍL PODNIKÁNÍ vlastní kapitál cizí kapitál maximální zisk Zhodnocení vloženého kapitálu, tj. dosažení zisku!!! vlastní kapitál cizí kapitál maximální zisk
OBLASTI PODNIKÁNÍ Obchodní činnost Poskytování služeb Výrobní činnost
ZNAKY PODNIKÁNÍ právní samostatnost (použití obchodního jména) ekonomická (hospodářská) samostatnost (samostatně hospodaří a vystupuje) samostatné rozhodování o předmětu své činnosti, použití zdrojů, organizačním uspořádání a způsobu řízení
Literární zdroje Švarcová, J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013. Zlín, CEED 2012 ISBN 978-80-8730-116-6 Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Mach, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště 1. Praha: nakladatelství Fortuna, 2003. ISBN 80-7168-728-6 Obrázky: http://office.microsoft.com Galerie Office, 03.01.2013