DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most • +420 476 706 696 • info@bukaschool.cz www.bukaschool.cz DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0227 Název projektu Bukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, 434 01 Most Vyučovací předmět Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh Úvod do gastronomie Ročník 1.-2. ročník Jméno autora Ing. Roman Sejval Období tvorby DUM červen 2012 Označení DUM Hygiena v kuchyni Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Žák je seznámen se základními pravidly v kuchyni, s hygienou při přípravě pokrmů a s hygienickými předpisy.
Kuchyně (učebna TPP) je velice čisté pracoviště. Musíme zde dodržovat hygienické předpisy a vyhlášky. Pracovní oblečení – rondon, bílé kalhoty, bílé ponožky, červený šátek, červená zástěra, bílé protiskluzové boty, kuchařská čepice . Oblečení musí být vždy čisté a řádně vyžehlené! „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 2
Udržujeme v čistotě a pořádku Je to nebezpečné prostředí KUCHYNĚ A UČEBNA TPP Udržujeme v čistotě a pořádku Je to nebezpečné prostředí Můžeme nakazit mnoho lidí Můžeme ohrozit sebe i ostatní Musíme mít zdravotní průkaz Je nutné speciální oblečení Musíme dodržovat pracovní řád učebny…. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 3
Nenosíme řetízky ani prstýnky Musíme být oholeni a ostříhání Nenalakované nehty Nepoužívat silné deodoranty Po vstupu si řádně omýt ruce a použit dezinfekci Nosíme pouze malé náušnice S potravinami neházíme! Pracujeme pouze s potravinami, které byly řádně omyty „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 4
Úklid – tak jak jsme cvičnou kuchyni převzali, tak ji musíme předat další skupině Veškeré použité nádobí, pomůcky jsou pečlivě umyty, osušeny a vráceny na původní místo! Musíme dodržovat krájecí desky: ZELENÁ Zelenina a ovoce ČERVENÁ Syrové maso MODRÁ Ryby BÍLÁ Vše ostatní… „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 5
Nádobí rozdělujeme na: černé nádobí hrnce, kastroly, pánve, měchačky, metly, pekáčky, nože, gastronádoby bílé nádobí porcelán (talíře, bujón šálek, skleničky, džbány) „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 6
V kuchyni nepoužíváme sklo K vaření používáme pouze studenou vodu Potraviny ani inventář nepokládáme na podlahu Degustaci provádíme přes talířek Nevkládáme nože do dřezu !!! Lednice na maso a vejce Lednice na ovoce, zelenina, mléčné výrobky a uzeniny Nepracujeme s poškozeným inventářem „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 7
BIBLIOGRAFICKÉ CITACE: Doporučená literatura ke studiu: METZ, Reinhold a kol. Restaurace a host. Základní odborné vědomosti. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles cz., 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“