Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyril a Metoděj 1150 let.
Advertisements

VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE 4. TŘÍDA
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_154.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Velká Morava.
Velká Morava.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_52_INOVACE_30_ Plzeňský kraj  AUTOR: PhDr. Jaroslava Veselá  OBDOBÍ:  ROČNÍK: V.  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_11  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 8  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Druh učebního materiálu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Cyril a Metoděj.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, 271 01 Nové Strašecí tel. 311 240 401, 311 240 400, email: zsnovstra@email.cz ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK NÁZEV: VY_52_INOVACE_04 AUTOR: Magdalena Pelcová OBDOBÍ: 2012 - 13 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět VZDĚLÁVACÍ OBOR: 1. stupeň TÉMATICKÝ OKRUH: Lidé a čas TÉMA: Konstantin a Metoděj ANOTACE: Materiál je určen k výkladu. Seznamuje s příchodem Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu a vysvětluje pojem KŘESŤANSTVÍ. Slouží k zapsání do sešitů, diskusi, čtení s porozuměním, upevňování získaných informací.

-slovanští věrozvěstové (zvěstovali víru) Konstantin a Metoděj -slovanští věrozvěstové (zvěstovali víru)

- obyvatelé Velkomoravské říše byli původně pohané (věřili ve více bohů) později přijali víru v jednoho boha (Ježíše Krista), stávali se křesťany (přijali křest) Ježíš křtěný v řece Jordán

pokřtěný člověk slibuje, že bude dodržovat křesťanské zásady (desatero boží) Jaké boží přikázání znáš? 4. Budeš ctít otce a matku! 5. Nebudeš zabíjet! 7. Nebudeš krást! 8. Nebudeš lhát! 10. Nebudeš závistivý ani chamtivý!

víru mezi lidmi šířili kněží, kteří přicházeli hlavně z německých oblastí Proč asi nedokázali rozšířit na Velké Moravě křesťanskou víru?

ale nikdo jim nerozuměl proto povolal moravský kníže Rastislav slovanské věrozvěsty – Konstantina a Metoděje (znali slovanský jazyk!!) (Pocházeli ze Soluně, která se nachází v dnešním Řecku. Lidé na Velké Moravě jim rozuměli. Přeložili do slovanského jazyka části bible i kázání).

Konstantin vymyslel nové slovanské písmo, hlaholici

křesťanství se rychle šířilo, stavěly se kostely Konstantin odešel do Říma, přijal nové jméno Cyril. Metoděj zemřel na Moravě, ale neznáme jeho hrob.

po smrti Metoděje byli jeho žáci z Velké Moravy vyhnáni usadili se východě Evropy (Bulharsko, Rusko), z hlaholice se vyvinula azbuka u nás zůstalo písmo latinské Zkus si opsat slovo v azbuce a přeložit do češtiny: Щ К о Л а š k o l a

za knížete Svatopluka dosáhla Velkomoravská říše největšího rozmachu brzy po jeho smrti se rozpadla

Wikipedia: the free encyclopedia [online] Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2. 1. 2006 [cit. 2012-07-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyril_and_Methodius.jpg

Wikipedia: the free encyclopedia [online] Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 19. 10. 2010 [cit. 2012-07-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:An%C3%B4nimo_-_Batismo_de_Jesus,_s%C3%A9c._XVIII.JPG

Wikipedia: the free encyclopedia [online] Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 16. 9. 2005 [cit. 2012-07-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Decalogue_parchment_by_Jekuthiel_Sofer_1768.jpg

Wikipedia: the free encyclopedia [online] Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 8. 9. 2005 [cit. 2012-07-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Benozzo_Gozzoli_004a.jpg

V případě, že se jedná o volné dílo, citaci neuvádím, protože doba ochrany majetkových autorských práv u těchto děl již vypršela.