DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/6, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_KČ-P-METABOLISMUS.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávicí soustava.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Opakování - trávicí soustava
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
CHEMIE - Metabolismus živin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0455 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Enzymy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory; katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky; určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky.

Enzymy jsou: a/ jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou; b/ dvousložkové – tvoří komplex holoenzym; Holoenzym = apoenzym + kofaktor; Apoenzym = bílkovinná složka; Kofaktor = nebílkovinná složka; Kofaktorem může být: a/ prostetická skupina , která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou; b) koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu).

mají vysoké uplatnění v mnoha odvětvích např.: potravinářském (pivovarnictví, sýrařství); textilní; lékařství; získávají se z rostlinných, živočišných a mikrobiálních materiálů.

Trávicí enzymy látky, které umožňují trávení; trávení je rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky; trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda.

Trávicí enzymy lze rozdělit do čtyř skupin (podle toho, kterou živinu katalyzují): a/ proteázy zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny; b/ lipázy rozklad tuků na mastné kyseliny; c/ nukleázy rozklad nukleových kyselin na nukleotidy; d/ amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy rozklad sacharidů.

Ústní dutina – sliny: Enzym ptyalin (α amyláza) – rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy. Obrázek č. 1

Žaludek – žaludeční šťáva; Enzym pepsin – začínají se štěpit bílkoviny na jednodušší látky; Chymozin (pouze u dětí) – štěpí bílkoviny mléka; Žaludeční lipáza – štěpí tuk. Žaludek Obrázek č. 2

Tenké střevo (zde se dokončuje trávení všech živin, tj. bílkovin, tuků, sacharidů i nukleových kyselin) Pankreatická amyláza (vylučována slinivkou břišní) – tráví sacharidy na maltózu a krátké glukany; Laktáza, sacharáza, maltáza, α dextrináza (enzymy tvořené ve stěně tenkého střeva) – štěpí sacharidy na monosacharidy.

Trypsin, chymotrypsin, karboxypolypeptidáza a elastáza (produkce slinivky břišní) – štěpí bílkoviny na peptidy; Dipeptidázy a aminopolypeptidázy (produkovány střevní stěnou) – štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Tenké střevo Obrázek č. 3

Zdroje Mudr. ŠIMONČIČ CSc., R., doc. ing. KRUŽLIAK CSc., P. Výživa; Odborná učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ 147, 1984. 136 s. ISBN 80-7032- 710-3. str. 26–39. Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str.189–191. Obrazový materiál: Obrázek č. 1: Drcamachoent. [cit. 2013-08-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oral_cavity_wit h_tonsils..png>

Obrázek č. 2: Olek Remesz (wiki-pl: Orem, commons: Orem). [cit. 2013- 08-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tractus_intestinali s_base.svg?uselang=cs> Obrázek č. 3: Mikael Häggström. [cit. 2013-08-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intestine_- _sized.png>