Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Elektřina a magnetismus Ověření ve výuce Třída: Septima Datum: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Truhlář. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 TÉMA: Magnetické pole PŘEDMĚT: fyzika KLÍČOVÁ SLOVA: indukční čára, magnetická síla JMÉNO AUTORA: Ing. Jiří Truhlář

3 Metodický pokyn: určeno pro výuku fyziky na SŠ (dle zařazení v ŠVP) - zahrnuje: 1. výklad učiva 2. cvičení – příklady 3. obrazová část

4 Magnetické pole

5 Magnetická indukční čára
Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Magnetická indukční čára Je prostorová orientovaná křivka. Její tečna v daném bodě má směr osy velmi malé magnetky umístěné v tomto bodě. Směr od jižního k severnímu pólu magnetky určuje orientaci indukční čáry. Je uzavřená křivka.

6 Ampérovo pravidlo pravé ruky (pro přímý vodič)
Naznačíme uchopení vodiče do prvé ruky tak, aby palec ukazoval dohodnutý směr proudu ve vodiči, prsty pak ukazují orientaci magnetických indukčních čar.

7 Magnetická síla Fm Projevem pole je silové působení na vodič, kterým prochází elektrický proud. Velikost magnetické síly je přímo úměrná proudu I, délce vodiče l, magnetické indukci B (charakterizuje magnetické pole), α je úhel mezi vodičem a indukčními čarami.

8 Magnetická síla při vzájemném působení rovnoběžných vodičů s proudem
Směry magnetických sil, kterými na sebe působí rovnoběžné vodiče s proudem, závisí na směrech proudů ve vodičích. Při souhlasných směrech proudů se vodiče přitahují a při nesouhlasných směrech proudů se odpuzují.

9 Magnetická indukce Jednotkou magnetické indukce je tesla, značka T.

10 Flemingovo pravidlo levé ruky
Položíme-li otevřenou levou ruku k přímému vodiči tak, aby prsty ukazovaly směr proudu a indukční čáry vstupovaly do dlaně, ukazuje odtažený palec směr síly, kterou působí magnetické pole na vodič s proudem.

11 Permeabilita Konstanta  uvedená ve vzorcích se nazývá permeabilita prostředí a charakterizuje magnetické vlastnosti prostředí. Permeabilita vakua 0 = 4  10–7 N  A–2. Pro srovnání různých látkových prostředí využíváme relativní permeabilitu r.  = 0  r

12 1) Vodič délky 40 cm, kterým prochází proud 10 A, je umístěn kolmo k indukčním čarám homogenního magnetického pole o magnetické indukci 15 mT. Určete velikost magnetické síly, která na vodič působí. 2) V homogenním magnetickém poli o magnetické indukci 2 T působí na vodič délky 20 cm, kolmý k magnetickým indukčním čarám, síla o velikosti 2,4 N. Určete proud ve vodiči. 3) Na vodič vinutí rotoru elektromotoru, kterým prochází proud 20 A, působí síla o velikosti 3,6 N. Určete velikost indukce magnetického pole v místě, kterým vodič prochází kolmo k indukčním čárám. Délka vodiče je 15 cm.

13 1) l = 40 cm = 0,4 m, I = 10 A, B = 15 mT = 1,5 × 10–2 T; Fm = ?
                                             2) B = 2 T, l = 20 cm = 0,2 m, Fm = 2,4 N; I = ?                       3) I = 20 A, Fm = 3,6 N, l = 15 cm = 0,15 m; B = ?                          

14 Obr. 1 Magnetické pole

15 Obr. 2 Materiál v magnetickém poli

16 ZDROJE: Obr. 1: KOCOVSKA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr. 2: Roubickova. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google