Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112."— Transkript prezentace:

1 Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112 TémaMagnetická indukce AutorMgr. Kateřina Ruprichová AnotaceVýklad Druh učebního materiáluPrezentace Věková skupina žáků (popř. ročník) 3. ročník Časový rozsah40 minut Nutné technické vybaveníNotebook, dataprojektor, interaktivní tabule, Power Point

2 Magnetická indukce  fyzikální veličina, vektorová  značí se B, jednotka 1 T (tesla)

3 Nikola Tesla  chorvatský fyzik – elektrotechnik (1856-1942)  žil v Americe  „válka proudů“ mezi Teslou a Adisonem

4 Flemingovo pravidlo levé ruky Položíme-li otevřenou levou ruku k přímému vodiči tak, aby prsty ukazovaly směr proudu a indukční čáry vstupovaly do dlaně, ukazuje odtažený palec směr síly, kterou působí magnetické pole na vodič s proudem.

5 Magnetické pole rovnoběžných vodičů s proudem  μ =permeabilita prostředí

6 Permeabilita prostředí  fyzikální veličina, která charakterizuje prostředí, v němž elektrický proud vytváří magnetické pole

7 Zdroje:  www.zslado.cz  Fyzweb.cz  http://fyzika.jreichl.com  http://cs.wikipedia.org  Fyzika pro střední školy. Praha: Prometheus, 2010. ISBN 978-80- 7196-185-7.


Stáhnout ppt "Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112."

Podobné prezentace


Reklamy Google