výtvarné vyjadřování od nejstarších dob

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Advertisements

UČNI HRNČÍŘSKÉHO CECHU
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
VY_32_INOVACE_Dj.6.01-Pravěk-prezentace
PRAVĚK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Eneolit - úvod Název školy
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/52 Anotace Za vlády Lucemburků – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Egypt Střední a Nová říše.
Další nálezy na keltském sídlišti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
DUM Č.6 DUM Č.6 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB
Metodický list / anotace:
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální učební materiál:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Naše země v dávných dobách.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

výtvarné vyjadřování od nejstarších dob DUM č.15 výtvarné vyjadřování od nejstarších dob Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_VIII.6 Vzdělávací oblast: Člověk a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Téma: Výtvarné vyjadřování od nejstarších dob- nádoby na potraviny Datum: 2011 Ročník: druhý stupeň ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost –Výtvarná výchova Metodický materiál: Určeno pro zkvalitnění výuky a motivaci v hodinách výtvarné výchovy, jako materiál k hledání stop v dějinách výtvarného vyjadřování . Jméno: Mgr.Ludmila Cahová

Anotace Výukový materiál má vést k zamyšlení nad užitým uměním, vývojem ručně vyráběných předmětů od nejstarších dob, dovedností vyrobit jednoduchým způsobem nádobu denní potřeby, šperk.

Historie zlatnictví Zlatnictví a stříbrnictví je velmi staré řemeslo. Naši předkové se zdobili primitivními šperky ještě dříve, než se začali odívat. Existence šperku je prokazatelná již v dávné historii. Původně se ovšem využívalo přírodních produktů jen v málo pozměněné podobě, květinových ozdob, kostí, mušlí, řetězů ze zubů apod. Teprve asi 2700 let před n. l., když se lidé naučili opracovávat kovy, odívali se ve stále nádhernější oděvy a šperk se stal neodmyslitelnou součástí vyjadřující moc a bohatství nositele. Řemeslníci, kteří vyráběli kromě nástrojů, nářadí a užitkových předmětů jehlice, náramky a jiné ozdoby, měli stále více zájemců o ozdobné předměty, takže se mnozí zruční kováři a kovolijci počali specializovat na výrobu šperků, přičemž postupně zpracovávali kromě bronzu i zlato a stříbro- objevily se první zlatnické práce. O jejich vysoké technické i umělecké hodnotě svědčí bohaté nálezy např. z hrobek egyptských faraonů a řecké šperky z Mykén. Pokud jde o slovanskou oblast, jsou skvělým dokladem vyspělosti zlatnictví vzácné nálezy na území Velké Moravy pocházející z 9. století. Historie zlatnické výroby na našem území je doložena některými písemnými doklady. Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Historie zlatnictví [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zlatosperk.cz/historie_sperkarstvi.html

O jejich vysoké technické i umělecké hodnotě svědčí bohaté nálezy např O jejich vysoké technické i umělecké hodnotě svědčí bohaté nálezy např. z hrobek egyptských faraonů a řecké šperky z Mykén. Pokud jde o slovanskou oblast, jsou skvělým dokladem vyspělosti zlatnictví vzácné nálezy na území Velké Moravy pocházející z 9. století. Historie zlatnické výroby na našem území je doložena některými písemnými doklady. Hlavní rozkvět českého zlatnictví spadá do časů císaře a krále Karla IV. (1346-1378), který byl vzácným příznivcem pražských zlatníků. Vyznamenal je mnohými dary, zvláště historickými památkami na patrona zlatníků sv. Eligia, uloženými ve sbírkách Národního muzea. Nejskvělejší památkou té doby je Svatováclavská koruna českých králů, kterou dal Karel IV. Zhotovit roku 1346 v Praze.

Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Historie zlatnictví [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zlatosperk.cz/historie_sperkarstvi.html

Ve výukovém materiálu byly použity fotografie a obrázky – /zdroj uveden pod kopiemi/, přednášky dějin umění – z vlastních zdrojů, bylo čerpáno z knihy Dějiny umění Aloise Bauera - bez přímé citace a texty z Bible. Výukové listy byly zhotoveny autorsky v grafickém programu.