Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3"— Transkript prezentace:

1 Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3
Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov

2 anotace Anotace: Seznámení s technickým pokrokem 18.st., princip a význam parního stroje. Autor: Mgr.Lenka Krčmářová Datum zhotovení: březen 2012 Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: rozeznává současné a minulé a orientuje se v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: manufaktura, továrna, parní stroj Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Výklad, aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – 1.stupeň Typická věková skupina: 5.ročník Celková velikost: 2,52MB

3 Manufaktury a první stroje
V 18.st. řemeslnická malovýroba nestačila pokrýt potřeby rostoucího počtu obyvatel, vznikají velké dílny – manufaktury.

4 Parní stroj Úkoly: 1.pomocí učebnice zjisti, kdo vynalezl parní stroj.
Do manufaktur byly postupně zaváděny stroje, poháněné vodou nebo koňmi. Později poháněl stroje parní stroj. Manufaktury se postupně měnily v továrny. Úkoly: 1.pomocí učebnice zjisti, kdo vynalezl parní stroj. 2.Používají se i dnes parní stroje?

5 Parní stroj

6 Využití parních strojů:
v textilní výrobě parní mlýny v dolech na čerpání vody

7 Využití parního stroje v dopravě:
Zkuste napovědět o kterých dopravních prostředcích budeme mluvit? Měli jste pravdu? Podívejme se!

8 tajenka P A L Á C A M O S B A R O K O N I Ž Š Í B Í L Á H O R A
Sídlo šlechty Jméno učitele národů Umělecký sloh Typ školy na vesnici Místo známé bitvy v 17.st. Představitelé nového myšlení Jméno císařovny Nakažlivá nemoc Povinnost poddaných Rakouský císař P A L Á C A M O S B A R O K O N I Ž Š Í B Í L Á H O R A O S V Í C E N C I T E R E Z I E M O R R O B O T A J O S E F II.

9 Použité zdroje NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MALTAGC. SwanningtonEngine 01. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PICT16612.jpg NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: parni_valec_Zettelmeyer/Brno MK-006-Zettelmeyer.jpg

10 Metodický list Prezentace je součástí výkladu nového učiva. Žáci pracují dle pokynů i s učebnicí, internetové odkazy slouží k pochopení principu práce parního stroje. Pro opakování předchozího učiva je zařazena tajenka.


Stáhnout ppt "Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3"

Podobné prezentace


Reklamy Google