Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo VY_32_Inovace_3391 Název Karel IV. Lucemburský Téma hodiny Lucemburkové na českém trůně Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4.A Anotace Materiál obsahuje texty a obrázky, vztahující se k životu a vládě Karla IV. Lucemburského. Očekávaný výstup Žák poznává dějiny naší vlasti (starší dějiny), srovnává a hodnotí na vybraných ukázkách způsob života a práce předků na našem území v minulosti a současnosti, pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a mezi jevy. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Karel IV. Lucemburský

3 Karel IV., křtěný jménem Václav, se narodil jako syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského.
V dětství žil v Paříži na francouzském dvoře, kde se mu dostalo kvalitního vzdělání. Uměl dobře německy, francouzsky, latinsky a italsky (česky se znovu naučil až po svém návratu do země).

4 2. září 1347 byl ve Svatovítském chrámu korunován českým králem.
29. listopadu 1378 zemřel na Pražském hradě na zápal plic. Je pohřben v sarkofágu uprostřed královské krypty v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.

5 Na popud Karla IV. byla roku 1346 zhotovena Svatováclavská koruna.
Obsahuje 96 drahokamů a 20 perel a je vytvořena z 1 mm silného zlatého plechu.

6 8. března 1348 založil Karel IV. Nové Město pražské s třemi trhy.
7. dubna 1348 udělil Univerzitě Karlově imunitu před zásahy světské moci, což je mylně považováno za datum založení. 10. června 1348 založil hrad Karlštejn pro uložení říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků. Dne 9. července 1357 položil základní kámen nového mostu.

7 Doplň věty Karel IV. byl při křtu pojmenován Václav.
Ovládal cizí jazyky - německy, francouzsky, latinsky, italsky a česky. V roce 1347 byl ve Svatovítském chrámu korunován českým králem. Zemřel roku 1378 na zápal plic. Roku 1346 nechal zhotovit Svatováclavskou korunu. Nové Město pražské, Univerzitu Karlovu, Karlštejn a nový most. Založil

8 Zdroje Wolfgang Sauber


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google