SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Stromy.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Dřeviny – listnaté stromy
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Společenstvo les – test
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Les-Lesní patra.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Z A H R A D Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PRVOUKA.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
TEST - SPOLEČENSTVO LES
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Přírodní společenstva v České republice
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Společenstva lesů - stromy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí,
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
KRTEK OBECNÝ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_06_Listnaté stromy
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
PTÁCI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
JEHLIČNATÉ STROMY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_19 19 Léto v lese autor: Mgr. Jana Kobylková
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_449 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II . Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu slouží k probírání a procvičování učiva – Společenstvo - les. Práce je ukončena zápisem.

SPOLEČENSTVO - LES PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

Lesy jsou našim původním přírodním společenstvem. Hlavní rostlinou lesního společenstva jsou stromy. Podle toho je dělíme: jehličnaté, listnaté a smíšené.

Stromy můžeme rozdělit do dvou skupin: jehličnaté listnaté Dub letní Habr Buk lesní Javor mleč Bříza bělokorá Smrk ztepilý Jedle bělokorá Borovice lesní Modřín opadavý - na zimu opadává Jehličnaté stromy mají místo listů jehlice, které na zimu neopadávají.

Jehličnaté lesy Smrk ztepilý Jedle bělokorá Borovice lesní Modřín opadavý

Jehličnaté lesy Smrk ztepilý – nejrozšířenější lesní dřevina - les „ smrčiny“ - kořeny jsou mělce pod povrchem snadno vyvrátí - špičaté jehlice, šišky visí dolů Jedle bělokorá – v lesích vzácná citlivá na znečištění ovzduší - les „jedlina“ - tupé ploché jehlice, šišky rostou vzhůru

Borovice lesní – velmi odolný strom, může růst i na skále - kořeny rostou do hloubky - les „bory“ - dlouhé jehlice ve svazečcích po dvou, šišky jsou kuželovité Modřín opadavý – jediný jehličnatý strom, který opadává - roste jednotlivě na okraji smrkových lesů - krátké měkké jehlice s malými šiškami

Listnaté lesy Dub letní Habr Buk lesní Javor mleč Bříza bělokorá

Listnaté lesy Buk lesní– listnatý strom, který dorůstá do výšky až 30 m - les „bučina“ - světle šedá kmen - plody jsou bukvice Dub letní– listnatý strom, který roste velmi pomalu - les „doubrava“ - má široce klenutou korunu - plody jsou žaludy

Listnatý strom s kulovitou korunou Má tmavě hnědý kmen a Bříza bělokorá Léčivý a nenáročný strom Má nápadně bílou kůru, která se odlupuje v tenkých papírový plátcích. Plody – malé jehnědy Měkké dřevo – dobře hoří Javor mleč Listnatý strom s kulovitou korunou Má tmavě hnědý kmen a laločnaté listy. Plody jsou křídlaté. Dřevo je vhodné pro vodní stavby.

Lípa srdčitá Jírovec maďal Lípa je mohutný strom s košatou korunou, vysoký až 25 m Je náš národní strom Dožívá se stáří i několia stovek let Sběr pro léčivé účinky Jírovec maďal Pěstuje se jako okrasná dřevina vhodná do uličního stromořadí nebo v lesích pro zvěř Kvete v květnu, červnu - pupeny jsou velké a lepkavé Dřevo je využíváno ve stavebnictví a k výrobě nábytku

Lesy smíšené

Společenstvo les Rostlinné poschodí: stromové keřové bylinné mechové

Stromové patro Jehličnaté lesy Listnaté lesy Smíšené lesy Do stromového patra jsou řazeny všechny rostliny, jejichž výška v daném ekosystému je vyšší než 5 m.

Keřové patro Šípkový keř Bez černý Do keřového patra jsou řazeny všechny dřeviny, jejichž výška v daném ekosystému je vyšší než 1 m a nižší než 5 m. Např. Ostružiník maliník Šípkový keř Bez černý

Bylinné patro Jahodník lesní http://botanika.wendys.cz/kytky/K61.php Do bylinného patra jsou řazeny všechny dřeviny, jejichž výška v daném ekosystému je nižší než 1 m a všechny byliny, tedy i ty, jejichž výška dosahuje více než 1 m. V lesnictví se bylinné patro zpravidla nazývá termínem podrost . Jahodník lesní http://botanika.wendys.cz/kytky/K61.php Brusnice borůvka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Bilberries.jpg

Mechové patro Do mechového patra jsou řazeny všechny mechorosty a lišejníky, někdy se sem řadí i řasy a sinice rostoucí na kamenech či trouchnivějícím dřevě ležícím na zemi.

Rostlinné poschodí Stromové Keřové Bylinné Mechové Lesní podrost

Význam lesů Les: je významné společenstvo produkuje velké množství kyslíku je zásobárna vody zabraňuje odnosu půdy při prudkých deštích snižuje rychlost větru je domovem mnoha rostlin, hub a živočichů je místem odpočinku pro člověka

Les Lesy jsou našim původním přírodním společenstem. Hlavní rostlinou lesního společenstva jsou stromy. Podle toho jaké jsou v lese stromy je dělíme na : jehličnaté, listnaté a smíšené. Rostlinné poschodí: Stromové Křovinové Bylinné Mechové Lesní podrost

Utvoř správné dvojice 1 Stromové poschodí A / Fialka lesnÍ B / Ostružina černicová 2 Křovinové poschodí 3 Bylinné poschodí C / Buk lesnÍ D / Mechy 4 Mechové poschodí

Kontrola : 1 c, 2 b, 3 a, 4 d.

Společenstvo lesů - kvíz 1. Lesy se rozdělují na jehličnaté, listnaté a ______________________________________. 2. Plodem dubu jsou ______________________, plodem buku jsou ______________________. 3. Jehličnaté stromy jsou smrk, jedle, modřín a __________________. Podtrhni opadavý strom. 4. V lese můžeme najít tyto jedlé plody: ______________________________________________. 5. Jedovaté rostliny jsou: ___________ zlomocný, ___________vonný, _____________čtyřlisté. 6. Houby se od rostlin liší tím, že ___________________________________________________. Rozmnožují se (čím) __________________________. 7. Napiš houby jedlé: _____________________________________________________________ houby nejedlé: ___________________________________________________________ 8. Nakresli a popiš části houby:

Zdroje: PEDRO1267. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tree-256x256.png>. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Larix_decudua0.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koeh-105.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pinus_parviflora_SZ115.png>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tilia_x_vulgaris_parklind.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Betula_pendula0.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koeh-118.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acer_pseudoplatanusAA.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peren_-_rechtop_6.jpg>. DEZIDOR. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jablka_(20).jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Aesculus_hippocastanum0.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Prunus_cerasus0.jpg>. 4028MDK09. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hagbutten_Hundsrose.JPG>. MASHAUNIX. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Syringa_flower_2008.JPG>. STÜBER, Kurt. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salix_caprea8.jpg>.

MALTE. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prunus-persica-near-wismar-germany-1000357.JPG>. EXPLORERCDT. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prunus_domestica_subsp_insititia.jpg>. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Birnbaum_am_Lerchenberg,_5.jpg>. PRZYKUTA. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zrywka_drewna_776.jpg>. KNUT. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alstahaug_planteskole.JPG>. URBAN. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Muir_Wood11.JPG>. VACULÍK, Filip.[cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bilberries.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragaria_vesca_close-up_1.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malina.jpg>. OPIOŁA, Jerzy. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suillus_luteus_2.jpg>. KENPEI. [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forsythia_suspensa4.jpg>. Ostružiník maliník http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Malina.jpg Bez černýhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Sambucus_nigra0.jpg Mechy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moos_5769.jpg Klipart : Office Microsoft PowerPoint Ilustrace : www.office.microsoft.com

Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná