RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
RYBY sladkovodní a mořské
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výlov ryb Sebastian Macura. Výlov ryb Sebastian Macura.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Logopedie v obrázcích Rozlišování samohlásek ve slovech - interaktivní Doporučení: Pro úspěšné použití je třeba, aby dítě znalo alespoň jeden ze dvou předkládaných.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Hry „Ň“ V Prezentaci naleznete aktivity na upevnění a trénink hlásky ň. První jsou kartičky, které slouží k seznámení s obrázky. Druhá aktivita je pexeso.
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VÝZNAMNÉ MOŘSKÉ RYBY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH CHARAKTERISTIKA CO OBSAHUJE MASO MOŘSKÝCH RYB DĚLENÍ MOŘSKÝCH RYB RYBOLOV ZAJÍMAVOSTI PRACOVNÍ LIST

CHARAKTERISTIKA Z celkového počtu zhruba 20 000 druhů ryb žije 60 % ve slaných vodách. Jen málo druhů je schopno obývat jak sladké, tak slané vody, např. losos, jeseter, úhoř aj. Více než tři čtvrtiny mořských druhů žije v příbřežním pásmu moří do hloubky 200 m, pouze asi desetina je vázána na otevřené moře a jedna dvacetina na mořské hlubiny. Rybí maso je lehce stravitelné.

MASO MOŘSKÝCH RYB Svalovina ryb obsahuje v sušině 15–30 % bílkovin. Obsahuje všech deset aminokyselin nezbytných pro člověka a je významným zdrojem jódu, fosforu, draslíku, železa, mědi. Vzhledem k nízkému obsahu cukrů je důležitou dietní složkou. Je zdrojem přírodního jódu, proteinů, minerálů, vitamínů A, B a D. Rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin – omega 3.

DĚLENÍ MOŘSKÝCH RYB K netučným rybám patří maso z tresek, které mají tuk uložen v játrech. Maso tresky není tučné. K méně tučným rybám patří mořský jazyk, okouník mořský, parmice, ďas mořský, ostroun obecný, některé druhy žraloka, rejnoka. Mezi tučné ryby patří makrela, sleď, tuňák, mečoun, čerstvé sardinky, losos a platýs. Mořské plody (mořský koktejl), které obsahuje chobotnice, sépie, olihně, krevety a mušle, nejsou tučné.

MAKRELA Je u nás nejznámější mořskou rybou. Její maso je zdravé a velmi kvalitní. Na trhu jsou makrely zmrazené, uzené. Z makrely nikdy nestahujeme kůži, je velmi jemná a skrývá rybí tuk. Rybí tuk je cenným lékem proti chorobám srdce a cév.

OBR. Č. 1. MAKRELA OBR. Č. 2. UZENÁ MAKRELA

TUŇÁK Tuňák patří do čeledi makrelovitých. Tuňáků je několik druhů, oblíbený je tuňák obecný. Dosahují délky mezi 70 a 300 cm a váhy mezi 5 a 300 kg. Dožívají se přibližně 15 let věku. Maso je světle až tmavě červené. Je pevné a podobá se chutí telecímu masu.

TUŇÁK

PLATÝS Maso z platýsů patří k tomu nejlepšímu, co nám rybáři z moře nabízí. Jeho využití je velmi bohaté. Nejznámější je platýs obecný a platýs pacifický, nazývají se Halibut. Liší se velikostí, platýs obecný dosahuje váhy do 100 kg, platýs pacifický dosahuje váhy až 260 kg a jeho maso bývá tučné. Vedle Halibutů se objevuje na našem trhu také platýs evropský, nedosahuje takové váhy. Jeho maso je chutné, jemné.

PLATÝS

LOSOS Losos patří do skupiny ryb s tučným masem. Syrové maso je růžové a neobsahuje jemné kůstky. Většina lososů žije ve slané vodě v moři, ale rozmnožují se ve vodách sladkých, kam tisíce kilometrů putují. Losos obecný dosahuje po třech letech váhy okolo 12 kg .

LOSOS

RYBY LÉČÍ Častá a pravidelná konzumace ryb a plodů moře působí preventivně, např. proti vzniku onemocnění srdce a oběhového systému, snižují hladinu cholesterolu a riziko vzniku trombózy. Napomáhají při chorobách spojených se sníženou funkcí štítné žlázy, při revmatické artritidě, dále lidem s vysokým krevním tlakem, rakovinou střev či Alzheimerovou chorobou, při kornatění tepen nebo při lupénce.

RYBOLOV Při rybolovu je důležité, aby ryby poté, co jsou uloveny, byly rychle zpracovány, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Na dnešních rybářských lodích je možno vyrábět rybí polotovary nebo přímo rybí konzervy. Obrovské mrazicí boxy mohou pojmout až několik desítek tun ryb.

ZAJÍMAVOSTI V severně položeném Bílém moři žije kolem 50 druhů ryb. Severním moři 170 a v Rudém moři asi 1 000. Ruský trawler třídy Majakovský má výtlak 3 700 t, je 85 m dlouhý a posádka má okolo 110 mužů. Trawler je schopen za sebou táhnout tral 38 m široký a zmrazit až 30 t ryb denně. Rekord nejvíce lovené ryby doposud drží sardel peruánská, které bylo v roce 1970 vyloveno přes 13 miliónů tun.

PRACOVNÍ LIST CO RYBY OBSAHUJÍ? JAKÉ ZNÁTE MOŘSKÉ RYBY? JAK DĚLÍME MOŘSKÉ RYBY? PROČ SE DOPORUČUJE KONZUMACE MOŘSKÝCH RYB?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR.7. OBR. Č.1. JOLÁN DÉNES. [online]. [cit. 2013-05-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scomber_scombrus_1_-_2011.02.04.jpg>. STR. 7 OBR. Č. 2. DEZIDOR. [online]. [cit. 2013-05-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uzen%C3%A1_makrela.jpg>. STR. 9. GROLLECH. [online]. [cit. 2013-05-06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bluefin-big.jpg>. STR. 11. TIIT HUNT. [online]. [cit. 2013-05-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Platichthys_flesus_V%C3%A4%C3%A4na-J%C3%B5esuu_in_Estonia.jpg>. Str. 13. DEZIDOR. [online]. [cit. 2013-05-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Losos.jpg>.