DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE
ŘADÍME SEM: VLAŠSKÉ OŘECHY LÍSKOVÉ OŘÍŠKY JEDLÉ KAŠTANY
VLAŠSKÉ OŘECHY jsou zralé plody ořešáku vlašského, zbaveného zeleného oplodí tvar – kulovitý, protáhlý, vejčitý s vydutým švem obou půlek skořápky skořápka je světle hnědá tenká, polotvrdá nebo tvrdá PODLE TVRDOSTI SKOŘÁPKY SE DĚLI NA: Papírky – tenká skořápka Polopapírky – tvrdší skořápka Kamenáče - pevná, tvrdá skořápka Křapáče - křehká skořápka VLAŠSKÁ JÁDRA SE ZÍSKÁVAJÍ VYLOUSKÁNÍM OŘECHŮ
LÍSKOVÉ OŘÍŠKY jsou plody lísky skořápka je vejčitá, oválná uvnitř je uloženo jádro mají nasládlou chuť LÍSKOVÁ JÁDRA SE ZÍSKÁVAJÍ VYLOUSKÁNÍM OŘÍŠKŮ.
JEDLÉ KAŠTANY - u nás nejsou tak moc známé jedí se pečené jsou spojeny s vánocemi
OPAKOVÁNÍ: Které znáte skořápkové ovoce Jak rozdělujeme skořápkové ovoce podle tvrdosti skořápky? Kdy se nejvíce prodávají jedlé kaštany?
ZDROJE http://nd04.jxs.cz/557/225/dd23350103_69364139_o2.jpg http://www.stepansestak.cz/img/orechy/big/04liskace.jpg http://stastniseniori.cz/files/images/39_%20Foto%20jedl%C3%A9% 20ka%C5%A1tany.jpg http://img.mimibazar.sk/h/bs/6/101016/18/f746714.jpg http://www.cajovydum.cz/fotky64/fotom/gen_d__vyr_2307liskace1. jpg
konec