Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMĚSI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Advertisements

Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Třídění směsí © Aneta Krhovská příloha č. 10. pěna aerosol emulze pěna suspenze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Směsi – výklad jistě existuje spousta učebnic a publikací věnujících se problematice směsi a chemie vůbec, já bych však nezapomínal na sice starší, ale.
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Dělení směsí Chemie – 8. ročník
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.06_VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Předtest – vlastnosti látek
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Směsi.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Směsi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Stejskalová Hana
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Neživá příroda - vzduch
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie VY_32_INOVACE_CH. 8.A.02-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.02_SMĚSI Název: Směsi Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie Tematický okruh/téma: Směsi/ Směsi(zavedení pojmu) Vytvořeno: 21. 9. 2011 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

Směsí nazýváme látku, která se se skládá ze dvou nebo více složek. Znáte pojem směs? Jak by jste popsali SMĚS? Co je pro směsi charakteristické? Směsí nazýváme látku, která se se skládá ze dvou nebo více složek.

Jednotlivé částečky složek mají různou velikost. Podle velikosti těchto částeček směsi rozdělujeme: Látka, která neobsahuje žádnou jinou složku se nazývá chemicky čistá látka. Jednotlivé částečky složek mají různou velikost. Směsi (heterogenní) Různorodé Aerosol Suspenze Emulze Pěna Koloidní směs (homogenní) Stejnorodé

Směs, kdy jednotlivé složky nejsme schopni rozpoznat ani pod mikroskopem nazýváme STEJNORODÁ. Jde o roztoky, které nemusí být vždycky jen kapalné ale i pevné (slitiny kovů, sklo) nebo plynné (vzduch).

U koloidní směsi také nelze rozpoznat jednotlivé částečky pod mikroskopem, ale dochází v nich k rozptylu světla (mléko, syrový vaječný bílek).

Různorodé směsi rozlišujeme podle skupenství částeček. RŮZNORODÁ SMĚS obsahuje částečky, které lze rozlišit pouhým okem nebo pod mikroskopem. Různorodé směsi rozlišujeme podle skupenství částeček. Jaká znáte skupenství?

Jmenuj jiné druhy suspenze a emulze. Různorodé směsi Suspenze – různorodá směs pevné látky a kapaliny [písek (s) s vodou (l)] Emulze – různorodá směs dvou nemísitelných kapalných látek [olej (l) s vodou (l)] Jmenuj jiné druhy suspenze a emulze. S jakými druhy těchto směsí se setkáte v běžném životě?

Jak bys vyrobil pěnu ze saponátu a vody? Pěna – různorodá směs kapaliny v plynu [saponát (l) ve vzduchu (g)] Aerosol – různorodá směs kapalných nebo pevných částeček v plynu [mlha, dým] Jak bys vyrobil pěnu ze saponátu a vody? Kde bývá mlha nejhustší?

Urči o jaký druh směsi jde, v případě různorodé směsi buď konkrétní. různorodá směs - aerosol různorodá směs - suspenze stejnorodá směs stejnorodá směs různorodá směs - emulze různorodá směs - suspenze stejnorodá směs

Použité zdroje Uvedené zdroje [cit. 2011-09-21]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Ikiwaner, <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kupfer_Nugget.jpeg> Stefan Kühn, <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milk_glass.jpg> Hu Totya, <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hungarian_goulash_soup.jpg> Dake, <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Granite_gran_violet.jpg > Kliparty Office [online]. 2011 [cit. 2011-09-21]. Dostupné z www: <http://office.microsoft.com/cs-cz/> Ilustrace: fotogalerie autora

Metodický postup Prezentace slouží k osvojení nových pojmů zajímavou formou. Prezentaci zařadíme na začátek vyučovací hodiny. Podle jednotlivých slidů probereme novou látku. Na konci prezentace zopakujeme probrané učivo vhodnými otázkami vycházejících z probraného textu. Nejdůležitější pojmy a děje zapíšeme.