Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Hadravová Název : VY_52 _INOVACE_14_Směsi A,B Sada: Pracovní listy - chemie pro 8. a 9. ročník Z Š Téma: Směsi A,B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Ročník 8. a 9. Druh materiálu Pracovní list Pomůcky
Interaktivní tabule nebo papírové zadání i řešení Cíl materiálu ( inovace ) Podporuje aktivní zopakování učiva s použitím interaktivní tabule nebo tištěné formy zadání i řešení ve variantě A i B. Metodické pokyny Žáci napíší vlastní vyjádření ke každé otázce.

3 Vyjmenuj typy různorodých směsí. Čemu se říká dým? A uveď příklad.
Obsah Zadání A Co jsou to směsi? Vyjmenuj typy různorodých směsí. Čemu se říká dým? A uveď příklad. Vysvětli, jak probíhá destilace. Jaký je rozdíl mezi různorodou a stejnorodou směsí? Jaké složky se dají oddělit ze směsi při usazování? B Uveď základní rozdělení směsí. Vyjmenuj způsoby oddělování složek ze směsí. Co je to suspenze a uveď příklad. Vysvětli, jak probíhá filtrace. Co je to extrakce?

4 A Řešení Směsi jsou soustavy dvou nebo více látek.
Obsah Řešení A Směsi jsou soustavy dvou nebo více látek. Emulze, suspenze, pěna, mlha, dým,(aerosol). Dým je směs pevných látek a plynu, např. kouř z cigaret. Při zahřívání se z destilační nádoby dříve odpařuje složka, která má menší teplotu varu, v chladiči zkapalňuje a odkapává z něj. V různorodé směsi můžeme rozeznat složky okem nebo optickým mikroskopem, ve stejnorodé směsi ne. Při usazování můžeme oddělit složky různé hustoty.

5 B Řešení Směsi se dělí na stejnorodé a různorodé.
Obsah Řešení B Směsi se dělí na stejnorodé a různorodé. Usazování, odstřeďování, filtrace, krystalizace, destilace, rektifikace, extrakce neboli vyluhování, sublimace, papírová chromatografie. Suspenze je různorodá směs pevné látky a kapaliny, např. křída s vodou. Pevné složky se zachytí na filtru a rozpuštěné protečou jako filtrát. Při extrakci se oddělovaná složka rozpustí, získaný roztok se oddělí od původních filtrací, z filtrátu se oddělovaná složka získá odpařením rozpouštědla.

6 Citace archiv autorky


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google