Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)"— Transkript prezentace:

1 Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Autor: Mgr. Michal Koudelík Datum: Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, Velké Meziříčí

2 Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3814
Název projektu Moderní škola Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu VY_32_INOVACE_074 Název Fyzika pro 8. ročník (IV. díl) Autor Mgr. Michal Koudelík Předmět Fyzika Tematická oblast Člověk a příroda Ročník 8. Datum ověření, ověřil , Mgr. Michal Koudelík Anotace Prezentace v PowerPointu zpracovává témata učiva 8. ročníku: TEPLOTA, TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST, ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK. Doplněno mnohými obrázky, úkoly a otázkami k zopakování a procvičení učiva. Metodický návod Materiál lze použít jak při výkladu učitele, tak i při opakování učiva. V druhé části jsou otázky a úkoly k procvičení učiva. Přechod na další snímek je po kliknutí. Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

3 TEPLOTA Jednotkou teploty je stupeň Celsia (celzia) – značka °C
Teplotu měříme teploměrem. Některé teploměry mají v sobě kapalinu (rtuť, líh), která se podle teploty roztahuje. Hodně se také začali používat digitální teploměry. Rtuťový lékařský teploměr Digitální lékařský teploměr

4 TEPLOTA Voda mrzne při 0 °C – mění se v led.
2 1 -1 -2 Voda vaří při 100 °C – mění se v páru. 100 90 80 70 60

5 TEPLOTA Teploměrem můžeme měřit teploty, které jsou v rozmezí jeho stupnice. Venkovní teplotu měříme vždy ve stínu. Používáme venkovní teploměr nebo digitální teploměr s venkovním čidlem. Klasický venkovní teploměr Venkovní čidlo vysílá signál a na hlavní stanici se nám ukáže venkovní teplota.

6 TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST V teploměrech se podle teploty roztahuje kapalina. Pevné látky se vyšší teplotou také roztahují. Některé více a jiné méně. Např. železo se roztahuje málo, zinek se roztahuje hodně. Bimetal je pásek ze dvou kovů, které mají různou teplotní roztažnost. Kde tuto vlastnost můžeme využít? U regulátoru teploty v žehličce, v akváriu, v bojleru. V elektrickém jističi. U bimetalového teploměru.

7 ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Všechny látky jsou složeny z velmi malých částic. Tyto částice nejsou viditelné pouhým okem, ale jen pod speciálním mikroskopem. PEVNÉ LÁTKY - částice jsou pravidelně uspořádány a pevně spojeny KAPALNÉ LÁTKY - částice jsou blízko sebe, nejsou pravidelně uspořádány PLYNNÉ LÁTKY - částice se volně a neuspořádaně pohybují

8 Procvičování Napiš, jakou teplotu ukazují teploměry. 39 °C 20 °C

9 Procvičování Spoj čarami, co k sobě patří. LEDEN DUBEN ČERVENEC

10 Procvičování Urči látku podle teplotní roztažnosti.
Zinek má větší teplotní roztažnost než železo. Dřevo má menší teplotní roztažnost než plast.

11 Procvičování Urči látku podle teplotní roztažnosti.
Zinek má větší teplotní roztažnost než železo. ZINEK ŽELEZO Dřevo má menší teplotní roztažnost než plast. DŘEVO PLAST

12 Procvičování Spoj čarou, co k sobě patří. ZLATO VODA PLYN

13 Zdroj obrázků a fotografií:
str. 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: str. 4 Fotografie ledu a páry: archiv autora str. 5, 9 Fotografie teploměrů: archiv autora str. 6 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: str. 8 Fotografie venkovního, pokojového a bojlerového teploměru: archiv autora [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: str. 10, 11 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:


Stáhnout ppt "Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)"

Podobné prezentace


Reklamy Google