Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“ Brno, hotel Voroněž, 20. června 2012.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Pracovní skupiny Bystřice; 13. května Postup přípravy strategie:  – pracovní skupiny – Bystřice  – „kulatý stůl“ – Jablunkov.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný regionální operační program
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Rekapitulace přípravy SRJMK 2020
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Zasedání RSK
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021 Představení konceptu návrhové části Pracovní skupina Životní prostředí – 4. 9. 2017

Hlavní body Závěry z analytické části Pojetí návrhové části Přehled opatření Klíčové koncepce Představení aktivit relevantních pro PS Další postup Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Struktura PRJMK Zhodnocení stávajícího rozvoje kraje Analytická část (profil, názory aktérů, SWOT, PESTLE) Návrhová část (priority, opatření, aktivity) – vazba na SRJMK Finanční plán Implementační část Posílení role PRJMK jako realizačního dokumentu SRJMK. Návazně vznikne i poziční dokument k období EU 2021–2027. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Vyhodnocení SRJMK 2020 dle opatření Priorita Opatření Plněno Plněno částečně Plněno slabě Nepl-něno Nelze posoudit Priorita 1: Konkurenceschopná regionální ekonomika v evr./globálním měřítku 1.1: Rozvoj znalostní ekonomiky 1.2: Kvalitní prostředí pro podnikání 1.3: Efektivní marketing kraje 2.1: Rozšíření sl. pro seniory a osoby se zdr. post. Priorita 2: Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb 2.2: Zkvalitnění a rozšíření nab. CŽV a kult. vyžití 2.3: Zkvalitnění šk. vzd.dětí a mládeže … 2.4: Zajištění dostupn. sl. pro osoby ohrož. soc. vyl. 2.5: Rozšíření zázemí pro studenty a cizince 2.6: Zajištění kvalitní péče o zdraví a sport. vyžití 2.7: Zefektivnění veř. spr. a komunikace s veř. Priorita 3: Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje 3.1: Výstavba a modern. páteřní siln. sítě a cyklost. 3.2: Výstavba a modern. infrastr. pro kolejovou d. 3.3: Zlepšení napojení Brna na globální centra 3.4: Zajištění udržitelného zásobování vodou 3.5: Rozšíření a zkval. syst. protipovodňové ochr. 3.6: Zajištění udržitelného zásob. a využív. energií Priorita 4: Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje 4.1: Zachování dostupnosti veřejných služeb 4.2: Posílení kvality a komp. místní samosprávy … 4.3: Rozvoj podnikatelských aktivit 4.4: Modernizace infrastruktury 4.5: Zemědělství a péče o krajinu Počet opatření 3 9 2 5 Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku .

Závěry z analytické části Vysoký podíl zemědělské půdy v kraji tvoří orná půda – intenzivní zemědělská činnost. Ohrožení půd větrnou a vodní erozí a celkovou degradací. Stále větším problémem sucho. V kraji se za posledních 5 let zvyšovaly investice na ochranu životního prostředí, zejména výstavby kanalizací a ČOV. Relativně kvalitní ovzduší – Znečištění ovzduší, hluk a podobné nepříznivé vlivy mají lokální charakter, hlavně u velkých center. Některá území kraje jsou významně ohrožována záplavami. Vysoký počet lokalit zatížených starými ekologickými zátěžemi. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Oblasti ohrožené environmentálními riziky Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku .

Motto: Inteligentní Jihomoravský kraj – Spolupráce při rozvoji území Pojetí návrhové části Motto: Inteligentní Jihomoravský kraj – Spolupráce při rozvoji území Východiskem vize a cíle dle SRJMK 2020. Vazba opatření PRJMK na opatření SRJMK, posun v prioritách. Integrace aktuálních koncepcí – odkaz na detailní řešení. 4 priority SRJMK: 1. Konkurenceschopná regionální ekonomika v evr./gl. měřítku 2. Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb 3. Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje 4. Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Přehled opatření PRJMK PRIORITA 1: DOBUDOVÁNÍ INFRASTRUKTURY Opatření 1.1: Realizace klíčových dopravních staveb Opatření 1.2: Zlepšení podmínek pro dopravu a posílení provázanosti Opatření 1.3: Rozvoj technické infrastruktury PRIORITA 2: ZAJIŠTĚNÍ KVALITY ŽIVOTA OBYVATEL Opatření 2.1: Rozvoj vzdělávacího systému Opatření 2.2: Řešení sociálních problémů kraje Opatření 2.3: Zajištění dostupnosti zdravotnické péče Opatření 2.4 Rozvoj podmínek pro kulturu, sport a volnočasové aktivity Opatření 2.5 Udržení služeb na venkově Opatření 2.6 Zkvalitňování činnosti veřejné správy PRIORITA 3: ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ ŽP Opatření 3.1: Zmírnění dopadů klimatických změn Opatření 3.2 Zvyšování kvality životního prostředí PRIORITA 4: KONKURENCE- SCHOPNÉ PODNIKÁNÍ Opatření 4.1: Rozvoj podnikatelského prostředí Opatření 4.2: Využití potenciálu cestovního ruchu Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku .

Relevantní koncepce kraje Zpracování Platnost Koncepce ochrany přírody Jihomoravského kraje 2004 2004–2019 Plán odpadového hospodářství JMK 2016– 2025 2015 2016–2025 Koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty JMK na období 2011–2020 2011 2011–2020 Program zlepšování kvality ovzduší Zóna Jihovýchod – CZ06Z 2016 od 2016 Povodňový plán JMK 2014 od 2015 Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Relevantní aktivity (1) Opatření 3.1: Zmírnění dopadů klimatických změn 3.1.1 Iniciace a koordinace činností ke zmírnění dopadů klimatických změn 3.1.2 Podpora testování účinných postupů pro šetřené hospodaření 3.1.3 Zvyšování ochrany proti povodním a posílení schopnosti krajiny zadržet vodu Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Relevantní aktivity (2) Opatření 3.2 Zvyšování kvality životního prostředí 3.2.1 Podpora ochrany a zlepšování stavu chráněných přírodních lokalit 3.2.2 Posílení ochrany krajiny 3.2.3 Realizace Plánu odpadového hospodářství Jihomoravského kraje 2016–2025 3.2.4 Podpora výsadby a zkvalitňování zeleně 3.2.5 Podpora sanace starých ekologických zátěží Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Relevantní aktivity (3) Opatření 1.3: Rozvoj technické infrastruktury 1.3.1 Podpora dobudování kanalizací a ČOV v obcích 1.3.2 Řešení zásobování pitnou vodou 1.3.3 Podpora zadržování a využití dešťové vody Opatření 4.1: Rozvoj podnikatelského prostředí 4.1.4 Podpora konkurenceschopnosti zemědělství Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Tabulka pro každou aktivitu Cíle aktivity Popis aktivity Způsob zapojení kraje Realizátor Spolupracující subjekty Věcně příslušný odbor kraje Vazba na analytickou část Vazby na ostatní opatření Indikátory výstupů Zdroje financování Prostředky z rozpočtu kraje 2018 Územní dopad Priorita Komentář Projektové záměry Specifikace aktivit Tabulka pro každou aktivitu Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Prioritní témata k řešení 2018–2021 Sucho a dopady klimatických změn. Odkanalizování obcí a čištění odpadních vod. Zajištění pitné vody. Větrná a vodní eroze. Protipovodňová opatření. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Prioritní témata k řešení 2018–2021 Sucho a dopady klimatických změn. Odkanalizování obcí a čištění odpadních vod. Zajištění pitné vody. Větrná a vodní eroze. Protipovodňová opatření. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Klíčové otázky k diskuzi Řeší stávající koncepce všechna potřebná témata? – Co má doplnit PRJMK 2018–2021? Na jaká klíčová témata se má PRJMK zaměřit? Pokrývají navržené aktivity vše podstatné? Jsou aktivity vhodně zaměřeny? Jaká má být u jednotlivých aktivit role kraje? Jaké projekty vztahující se k navrženým aktivitám plánujete? Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Připomínkování konkretizované NČ Další postup Postupový krok Časový plán Specifikace aktivit polovina září 2. seminář 18. 9. 14:00 Připomínkování konkretizované NČ září / říjen 3. seminář polovina října Zpracování implementace a pozičního dokumentu do 16. 10. Kompletace PRJMK do 31. 10. Veřejné projednání (v rámci SEA) listopad / prosinec Zpracování hodnocení SEA do 18. 1. 2018 Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Připomínkování Analytická a návrhová část PRJMK 2018–2021 je uveřejněna na: Na stránce www.kr-jihomoravsky.cz / Regionální rozvoj / Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021. Nebo na odkazu: https://www.kr-jihomoravsky.cz/Default. aspx?ID=340678&TypeID=2. Připomínky a podněty formou připomínkového listu posílejte na e-mail garep@garep.cz: K analytické části do 11. 9. 2017. K návrhové části do 27. 9. 2017. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Děkujeme za pozornost. RNDr. Hana Svobodová, Ph.D. GaREP, spol. s r.o. garep@garep.cz www.garep.cz Dát prostor pro dotazy a připomínky