Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Rozzuřená fúrie aneb Práva dětí a skautský program
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Právní hledisko dětské paliativní péče
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Sociálně právní ochrana dětí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Digitální učební materiál
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Veřejný ochránce práv a rovné zacházení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv © Veřejný ochránce práv, 2015

LGBTI Lesbian Gay Bisexual Transgender/Transexual Intersexed http://flickr.com/photos/23912576@N05/2942525739

Slovníček GRS – Gender Reassignment Surgery Coming out GID – Gender Identity Disorder Intersexuální osoba Pride parade Queer Coming out Homofobie FtM MtF Genderová identita

Výzkum FRA 2014 47% se cítilo v posledním roce diskriminováno 19% v zaměstnání ALE 56% svou sexualitu skrývá 68% se setkalo s nadávkami a šikanou ve školství (67% studentů svou sexualitu skrývalo!) http://fra.europa.eu/en/publication/2014/eu-lgbt-survey-european-union-lesbian-gay- bisexual-and-transgender-survey-main

Co s tím? Bezpečné prostředí ve vzdělání Boj s diskriminací Rovné zacházení v zaměstnání Diskriminace mimo zaměstnání Trestné činy z nenávisti

Vybrané problémy Osvojení registrovanými partnery § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství § 63 zákona o mezinárodním právu soukromém Pěstounská péče § 964 NOZ Trestní zákoník Přitěžující okolnost Kvalifikované skutkové podstaty Úřední změna pohlaví § 29 NOZ § 17a zákona o matrikách § 21 zákona o specifických zdravotních službách Pracovní volno na uzavření partnerství (nařízení vlády č. 590/2006 Sb.)

Registrované partnerství I Trvalý svazek dvou osob Vzájemná podpora a respekt Vzájemná substituce Vyživovací povinnost Vznik a zánik partnerství

Registrované partnerství II Společné jmění Vdovský a vdovecký důchod Osvojení

§ 13 zákona o RegP (1) Existence partnerství není překážkou výkonu rodičovské zodpovědnosti partnera vůči jeho dítěti ani překážkou svěření jeho dítěte do jeho výchovy. Partner, který je rodičem, je povinen zajistit vývoj dítěte a důsledně chránit jeho zájmy při použití přiměřených výchovných prostředků, tak aby nebyla dotčena důstojnost dítěte a ohroženo jeho zdraví a tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj. (2) Trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte. (3) Pokud jeden z partnerů pečuje o dítě a oba partneři žijí ve společné domácnosti, podílí se na výchově dítěte i druhý partner; povinnosti týkající se ochrany vývoje a výchovy dítěte se vztahují i na tohoto partnera.

Změna pohlaví Chirurgická změna pohlaví od 60. let 20. století Definice § 29 NOZ Zákon o specifických zdravotních službách – 373/2011 Sb.: Chirurgická změna pohlaví Znemožnění reprodukční funkce Stanovisko odborné komise

§ 29 NOZ Změna pohlaví člověka nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů. Manželství nebo registrované partnerství změnou pohlaví zaniká.

Děkuji za pozornost http://keitilen.deviantart.com/art/LGBT-Project-305813184