Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká ŽIVOČIŠNÉ TUKY - SÁDLO Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s živočišnými tuky a jejich použitím. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Sádlo, tuková tkáň Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_04
obr. 1 Živočišné tuky - Sádlo
Sádlo obr.2 obr. 3 Je živočišný tuk získaný z tukové tkáně, uložené buď pod kůží nebo v tělních dutinách vepřů Sádlo mají i jiná zvířata – husy, kachny, králíci; pojem sádlo se ale vždy rozumí vepřové Je energeticky velmi vydatné, neobsahuje vodu Sádlo se získává škvařením a zahříváním; uvolňuje se tuk a tuková tkáň škvarky
Použití: V CV se nepoužívá (pouze omezeně do těst) Ke smažení, k výrobě pagáčků obr. 4
Skladování: V temnu při teplotě max. 20°C Ve skladech, chladírnách
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium,1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr.1:[online].[ cit 2012-11-28]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 2: [online].[ cit 2012-11-28]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%A0kva%C5%99en%C3%A9_s%C3%A1dlo_ 2.JPG Obr. 3: [online].[ cit 2012-11-28]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Griebenschmalz-1.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2012-11-28]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chleb_ze_smalcem.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.