Sacharóza – výroba cukru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukr Denisa Krátká.
Advertisements

Nikola Borovková 9.třída
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Cukr ©Lukáš Laštůvka. Výroba Mezi nejdůležitější surovinu patří cukrová řepa Řepa obsahuje pouze 17% cukru.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Interaktivní test na změny skupenství látek
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Sacharóza – výroba cukru Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Výroba řepného cukru Surovinou je cukrová řepa; Množství cukru v bulvách je max. 16–20 %; Řepa se zpracovává v cukrovarech; Sklizeň probíhá na podzim.

Praní: řepné bulvy putují do pračky, kde se uvolňují nečistoty, stonky, listy a kořínky; Řezání: čisté bulvy se v řezačkách řežou na drobné proužky, tzv. řízky; Extrakce a difuze vodou: řízky se vylouhují vodou, v ní se rozpouští sacharóza a získává se cukerný roztok.

Vysvětlení pojmů: Extrakce: je vylouhování otevřené buňky řepy (otevřená – tj. rozříznutá) a její obsah se volně rozpouští ve vodě; Difuze: se provádí při zvýšené teplotě, kdy se do roztoku dostává sacharóza z uzavřených buněk; Vyslazené řízky jsou hodnotným krmivem hospodářských zvířat.

Surová šťáva obsahuje kromě sacharózy také řadu rozpuštěných látek, které se nazývají necukry. Tyto látky je důležité před krystalizací šťávy odstranit. Čištění (epurace) šťávy: do surové šťávy je přidáno vápenné mléko, tj. vodná suspenze Ca(OH)2.

Dochází k vysrážení některých makromolekulárních látek, jako jsou bílkoviny; Neutralizují se organické kyseliny, které se sráží v podobě nerozpustných vápenatých solí; Zabraňuje se tak rozkladu sacharózy na glukózu a fruktózu zvýšením hodnoty pH.

Saturace – přebytek hydroxidu vápenatého se odstraňuje oxidem uhličitým; Dochází ke vzniku krystalického uhličitanu vápenatého; Vzniká také objemná sraženina, která adsorbuje další necukerné látky.

Filtrace – filtrací se odstraňuje uhličitan vápenatý (CaCO3); Filtrát se nazývá lehká šťáva; Síření – lehká šťáva je zabarvena zbytkovými příměsemi; Toto zabarvení se odstraňuje přídavkem oxidu siřičitého.

Odpaření vody z lehké šťávy Lehká šťáva obsahuje asi 15 % sacharózy; Odpařením vody se tato koncentrace zvýší na 60–65 %; Při odpařování vody se sacharóza částečně rozkládá, pH se snižuje, tvoří se barevné látky; Vzniká těžká šťáva; Těžká šťáva obsahuje 61–67 % sacharózy, 68–72 % sušiny.

Krystalizace: Opakovanou krystalizací se získá asi 85–90 % sacharózy; Zbytek zůstává v melase; Melasa je zbytek po vycukernění; Surový cukr je světle žlutý až tmavě hnědý, neboť obsahuje určité množství melasy; Používá se jako surový (hnědý) cukr nebo se čistí afinací (odstředěním, promytím vodou, vodní párou).

Nebo se čistí rafinací – tj Nebo se čistí rafinací – tj. rozpouštěním ve vodě a další krystalizací, kdy vznikne rafinovaný cukr.

Zdroje Prof. Ing. VELÍŠEK, Jan, DrSc. CHEMIE POTRAVIN 1. 1. vyd. Tábor: nakl. OSSIS, 1999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7. str. 187–188. Obrazový materiál: Gilles San Martin. [cit. 2013-08-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_beet_field_%284799481326%29.jpg> خالقیان. [cit. 2013-08-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Sugar.jpg>

Romain Behar. [cit. 2013-08-05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg>