Sestavování a zveřejňování účetní závěrky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví. Direktiva EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví.
1) Z VEŘEJNĚNÍ INFO O SPŘÍZNĚNÝCH STRANÁCH 2) Z MĚNY V ÚČETNÍCH ODHADECH, ZÁSADNÍ CHYBY A ZMĚNY V ÚČETNÍ POLITICE 3) U DÁLOSTI PO DATU ROZVAHY 12. přednáška.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
KONSOLIDACE – v pojetí dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Finanční management MPH_FMAN Finanční management jaro 2016.
FINANCE PODNIKU Časová hodnota peněz.
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Výkaz zisku a ztráty - příklady
Postup při zřizování obchodní společnosti
Financování činnosti korporací
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Místní rozpočtové jednotky
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
IAS 17 Leasingy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ.
Jednoduché účetnictví
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Abeceda Mikroekonomie
Úvod do podnikových financí
Bankovní účetnictví Účetní závěrka a zveřejňování informací
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Téma 11: Finanční plánování
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Financování činnosti korporací
Účtování obchodních společností- korporací
Účetní systémy 2. přednáška/2.konzultace
Financování přímých NIV
Bilanční právo Finanční právo I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výkazy ve finančním řízení II.
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Majetek podniku - Aktiva
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Finanční právo I Přednáška
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
Pozemky, budovy, zařízení
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vyhláška č. 504/2002 Sb. pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Kapitola 3 Hospodaření organizací
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Rezervy x rezervní fond
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Sestavování a zveřejňování účetní závěrky IAS 1 Sestavování a zveřejňování účetní závěrky

CÍL STANDARDU Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.

ROZSAH PŮSOBNOSTI Aplikuje se při předkládání veškerých účetních závěrek předkládaných v souladu s IFRS, na všechny typy podniků včetně bank a pojišťoven a na konsolidované účetní závěrky.

Účel účetní závěrky ÚZ je uspořádané finanční vyjádření finanční pozice a transakcí uskutečněných podnikem. Poskytuje informace o finanční pozici, výkonnosti a peněžních tocích podniku, užitečné pro ekonomická rozhodování.

Součásti účetní závěrky Rozvaha Výkaz zisku a ztrát Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu Výkaz o peněžních tocích Účetní pravidla a vysvětlující komentáře

Obecná ustanovení ÚZ má věrně zobrazovat finanční pozici a výkonnost podniku. Věrného zobrazení docílíme správnou aplikací IRFS. Pokud má podnik účetní závěrku v souladu s IFRS, tuto skutečnost zveřejní. Soulad se všemi IFRS Odklon od IFRS – výjimečně!!

Účetní pravidla Trvání podniku Akruální princip Konzistence vykazování Významnost a agregace Kompenzace Srovnávací informace

Struktura a obsah účetní závěrky Identifikace ÚZ Název podniku Individuální podnik či skupinu podniků Rozvahový den či účetní období Měna Míra přesnosti vykazovaných údajů

Rozdělení aktiv a závazků Krátkodobá x dlouhodobá Podle doby (12 měsíců) Podle provozního cyklu Podle likvidity

Minimální požadavky na informace vykazované v rozvaze Pozemky, budovy a zařízení Investice do nemovitostí Nehmotná aktiva Finanční aktiva Investice účtované podle ekvivalenční metody Biologická aktiva Zásoby Obchodní a jiné pohledávky Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty Obchodní a jiné závazky Rezervy Finanční závazky Splatné daňové závazky a pohledávky Odložené daňové závazky a pohledávky Menšinové podíly Vlastní kapitál a fondy včetně nerozděleného zisku PwC_IFRS_vzorova_ucetni_zaverka.pdf

Další informace (zveřejněné buď v rozvaze nebo v příloze) Jednotlivé kategorie pozemků, budov a zařízení (IAS 16) Pohledávky z obchodního styku, pohledávky od spřízněných stran a náklady příštích období. Jednotlivé kategorie zásob (IAS 2) Rezervy na zaměstnanecké požitky a ostatní rezervy. Jednotlivé složky vlastního kapitálu. Pro každou třídu akciového kapitálu Počet schválených akcií, počet vydaných a plně splacených akcií a počet vydaných a plně nesplacených akcií, nominální hodnotu akcií, sesouhlasení počtu akcií na začátku a na konci roku, práva, priority a omezení týkající se dané třídy akcií, včetně omezení vztahujících se k výplatě dividend a rozdělení kapitálu, vlastní akcie, akcie rezervované po vydání v souladu s opcí (včetně jejich podmínek a částek). Popis povahy a účelu každého fondu zahrnovaného do vlastního kapitálu.

Minimální požadavky na informace vykazované ve výsledovce Výnosy Finanční náklady Podíl zisků a ztrát přidružených podniků při ekvivalenční metodě Zisk nebo ztráta před zdaněním, která vyplývá z vyřazení aktiv a vypořádání závazků u ukončované činnosti Daň Zisk nebo ztráta z běžných činností Menšinový podíl Zisky a ztráty připadající vlastníkům mateřské společnosti

Další údaje (zveřejněné buď ve výsledovce nebo v příloze) Snížení hodnoty aktiv. Tvorba a zrušení rezerv na restrukturalizaci. Vyřazení pozemků, budov, zařízení. Vyřazení investic. Ukončované činnosti. Vyřešení soudních sporů. Částku dividend na jednu akcii uznanou jako rozdělení vlastního kapitálu.

Členění nákladů Druhové Účelové (podle funkce)

Výsledovka s druhovým členěním nákladů Tržby + Jiné provozní výnosy + Změna stavu zásob -/+ Spotřeba materiálu - Osobní N - Odpisy - Ostatní provozní N - Celkové provozní N -X Zisk z provozní činnosti X

Výsledovka s účelovým členěním nákladů Tržby + Náklady na prodej - Hrubý zisk x Ostatní povozní výnosy + Odbytové N - Správní N - Ostatní provozní N - Zisk z provozní činnosti X

Změny ve vlastním kapitálu Čistý zisk nebo ztráta za období. Každá položka V a N vykázaná přímo ve vlastním kapitálu a jejich součet. Celkové výnosy a náklady za období (součet a) a b), odděleně se vykáže částka přiřaditelná vlastníkům a menšinovým akcionářům. Pro každou položku vlastního kapitálu vliv změn v účetních pravidlech a oprav chyb (IAS 8). Kapitálové transakce s vlastníky a rozdělování vlastníkům. Stav kumulovaného zisku na počátku a konci účetního období. Porovnání účetní hodnoty každé položky vlastního kapitálu na začátku a na konci období.

Příloha k účetní závěrce Vyhlášení shody s IFRS Použitá účetní pravidla Doplňující informace k položkám ve výkazech Ostatní informace (nejisté události, závazky, nefinanční informace)