Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Advertisements

F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
URČENÍ ROVNICE LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_9_Určení rovnice lineární.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B28Fy6_Objem 2 Téma:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Měření délky pevného tělesa
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Písemné sčítání a odčítání do milionu
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Měření objemu pevného tělesa
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CZ / / Číslo projektu MŠMT:
Objem Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_316.
Jednotky objemu, délky a hmotnosti
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník – obvod čtverce
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Písemné dělení jednociferným dělitelem
VY_32_INOVACE_58_Jednotky objemu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Hustota 8. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Základní škola, Jičín, Soudná 12
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B29Fy6_Hmotnost 1
Transkript prezentace:

Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_16_Měření objemu kapalin Téma: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Hana Kuříková Vytvořeno dne 25.7.2012 Odpilotováno dne 13.11.2012 ve třídě 6. A Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Fyzika 6. ročník Téma Měření objemu kapalin Klíčová slova Odměrný válec, rozsah, objem, 1 dílek

Měření objemu kapalin

Objem - opakování Doplň: Objem je fyzikální veličina. Značka objemu je…… Základní jednotka objemu je ……… Objem kapalin se v praxi měří v ……… a ………… Doplň převodní vztahy: 1 l = 1 …... 1 ml = 1 …… Měřidlem objemu je ……………

Objem -řešení Doplň: Objem je fyzikální veličina. Značka objemu je V. Základní jednotka objemu je krychlový metr. Objem kapalin se v praxi měří v litrech a mililitrech. Doplň převodní vztahy: 1 l = 1 dm3 1 ml = 1 cm3 Měřidlem objemu je odměrný válec.

Jak měříme objem kapalin Odměrkou Odměrným válcem Nádobou, která je určena konkrétní hodnotou

Před měřením kapalin zjistíme: V jakých jednotkách je stupnice odměrného válce. Kolik jednotek odpovídá jednomu dílku stupnice. Jaký je měřící rozsah stupnice (nejmenší a největší objem můžeme měřit).

Jak postupujeme při měření objemu kapalin? Vybereme vhodný odměrný válec. Odměrný válec postavíme na vodorovnou podložku. Kapalinu přelijeme do odměrného válce. Po ustálení kapaliny odstraníme skleněnou tyčinkou bublinky. Na stupnici se díváme kolmo. Určíme objem kapaliny podle rovné části hladiny.

Příklad určení objemu kapaliny Rozsah válce: 500ml 1 dílek: 5ml V = 375ml

Procvičení Urči u odměrných válců, kolik ml odpovídá 1 dílku a jaký je objem kapaliny ve válcích. A B C D

Řešení A B C D Rozsah válce A: 25ml 1 dílek: 0,5ml VA = 9ml Rozsah válce B: 100ml 1 dílek: 2ml VB = 52ml Rozsah válce C: 100ml 1 dílek: 1ml VC = 30ml Rozsah válce D: 200ml 1 dílek: 5ml VD = 145ml A B C D

Anotace: V této prezentaci se žáci naučí měřit objem kapalin Anotace: V této prezentaci se žáci naučí měřit objem kapalin. Učitel do hodiny přinese různé odměrné válce a nádoby. Na začátku prezentace opakujeme učivo o objemu. Měření objemu kapaliny ukáže učitel demonstračním pokusem. Každý žák dostane odměrný válec s určitým objemem vody. Úkolem žáků je určit objem kapaliny ve válci, rozsah stupnice a 1 dílek. Učitel žáky upozorní na chyby při měření. Na závěr prezentace procvičujeme určování objemu kapalin u jednotlivých odměrných válců. Celá prezentace probíhá na interaktivní tabuli. Použitá literatura: Doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. , PaedDr. Jiří Bohuněk: Fyzika pro 6. ročník základní školy, 2. vydání 2003 Prometheus, 159 stran, ISBN 80-7196-246-5 Foto: archiv autora Citace obrazového materiálu: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Measuring_cylinder_hg.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Simple_Measuring_Cup.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P%C5%AFllitr.JPG