Monika Příkazská Základy obchodního práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
Relativní majetková práva NOZ Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ ZÁVAZKOVÉ PRÁVO – ZMĚNA ZÁVAZKŮ Katedra práva.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Závazky z protiprávních jednání Obecný výklad. Pojem Závazky z protiprávních jednání (někdy též civilní delikty) Vedle smluv velmi častým důvodem vzniku.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Zahájení a průběh správního řízení
Dohoda o náhradě škody.
Autor: Ing. Sikorová Renata
Postup při zřizování obchodní společnosti
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
„Smlouva s klientem o poskytování soc.služby a její ukončení“.
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy automatického řízení 1
Pracovně právní vztahy
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Kód vzdělávacího materiálu:
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Dějiny právního myšlení Přednáška I
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Právní odpovědnost a její druhy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Právo sociálního zabezpečení
Poměr v základním tvaru.
veřejných zakázek IROP
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Charakteristika daňové evidence
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
TLUMOČNÍKY A PŘEKLADATELE
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Odpovědnost.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změna závazků §§ obč. zákoníku.
Pracovněprávní minimum…
Mgr. Jan Siostrzonek Závazkové vztahy Mgr. Jan Siostrzonek
Právo sociálního zabezpečení
Poměr v základním tvaru.
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
– pojištění ve financování
Rezervy x rezervní fond
Občanské právo hmotné II
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Statistická pravda o insolvenčních řízeních
Transkript prezentace:

Monika Příkazská 7. 11. 2016 Základy obchodního práva Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Monika Příkazská 7. 11. 2016 Základy obchodního práva

Změny závazků

Změna závazku V osobě (dlužník, věřitel, oba) nebo v obsahu (v jednotlivých právech a povinnostech), Změna závazku nastává v důsledku právních skutečností: Právní jednání Protiprávní jednání Objektivní právní událost Soudní rozhodnutí Obecná právní úprava v § 1879-1907 OZ.

Změny v subjektech Změna v osobě věřitele: Univerzální sukcese (dědění, přeměny právnických osob) Postoupení jednotlivé pohledávky (singulární sukcese) Postoupení souboru pohledávek (globální cese) Změna v osobě dlužníka: Převzetí dluhu (privativní intercese) Přistoupení k dluhu (kumulativní intercese – dohodou nebo ze zákona při převzetí majetku) Kombinovaná změna – postoupení smlouvy nebo její části

Změny v obsahu Dohoda stran (nejčastěji smluvní dodatek, forma následuje formu smlouvy) Změna v důsledku protiprávního jednání (prodlení, vadné plnění, náhrada škody) Následky podstatné změny okolností (tzv. hardship) Soudní rozhodnutí (moderace smluvní pokuty)

Zánik závazků

Podstata Řešení či přirozené vyústění ekonomického smyslu existence závazku – splnění, uplynutí doby… Východisko v případě, že dojde k porušení závazku (odstoupení pro porušení povinnosti, prodlení u fixních smluv…) Řešení zásahu vnějších okolností (objektivní následná nemožnost plnění…) Volná úniková cesta, jak se ze závazku „vyvázat“ – odstupné, výpověď, prominutí dluhu…

Obecné způsoby zániku (červeně jsou vyznačeny nejvýznamnější způsoby zániku!!) Splnění Dohoda Započtení Splynutí Prominutí dluhu Odstoupení od smlouvy v důsledku porušení smlouvy Následná nemožnost plnění Rozhodnutí soudu

Specifické způsoby zániku Výpověď Zaplacení odstupného Uložení do soudní úschovy Smrt dlužníka či věřitele v případě plnění osobní povahy Uplynutí doby Splnění rozvazovací podmínky Prodlení dlužníka u fixního závazku Změna okolností v případě smlouvy o smlouvě budoucí Rozhodnutí soudu Prekluze Další specifické případy

Následky porušení obchodních závazků

Porušení smlouvy a jeho právní následky Zákonné následky – nastupují bez ohledu na vůli či dokonce vědomí smluvní strany Smluvní následky – zakládá je shodné ujednání smluvní stran ve smlouvě Rozlišujeme následky prodlení, následky vadného splnění a náhradu škody Mechanismy následků porušení smlouvy se dají rozdělit do tří kategorií – kompenzačně- restituční (náhrada způsobených obtíží a nákladů), sankčně-motivační (preventivní působení, odstrašení), terminační/únikové (možnost rychlého rozvázání vztahu s nespolehlivým, problematickým partnerem) – viz učebnice.

Následky prodlení Prodlení dlužníka: U peněžitých – úrok z prodlení, náhrada škody, paušální náhrada nákladů spojených s uplatněním pohledávky ve výši 1.200,-- Kč, právo druhé strany odstoupit od smlouvy; smluvně ujednat si pak lze smluvní pokutu (pozor – pokud není ujednání jinak, vylučuje náhradu škody!), propadnutí závdavku. U nepeněžitých – nepřichází v úvahu úroky z prodlení ani paušální náhrada nákladů, ostatní shodně a navíc přechod nebezpečí náhodné škody na věci. Specifické – fixní smlouvy – s ohledem na fixní povahu je následkem automatický zánik závazku!

Následky prodlení Prodlení věřitele: Většinou, pokud věřitel nepřijme řádné plnění, anebo neposkytuje potřebnou součinnost: náhrada škody, může se jednat o důvod odstoupení, u nepeněžitých závazků se zavádí přechod nebezpečí náhodné škody na věci, lze sjednat i smluvní pokutu.

Následky vadného splnění Pokud věřitel převezme plnění s vadami, mění se obsah závazku a získává práva z vadného plnění. Vadou je jakákoliv odchylka od plnění slíbeného – mohou být faktické, právní, kvalitativní, kvantitativní. Čeho se lze domáhat skrze práva z vadného plnění, nelze se domáhat jinak. Reklamace – proces vytýkání vad v dané reklamační lhůtě – bezodkladně poté, kdy mohla být vada zjištěna, různé podle toho, zda se jedná o zjevnou nebo skrytou vadu. Reklamační doba se liší od doby záruční!! Záruka je něco navíc, co si podnikatelé ve smlouvě musí sjednat, pokud poskytne strana záruku, znamená to garanci, že si předmět zachová parametry, které má v okamžiku předání, ještě i po určitou dobu.

Náhrada škody Základní předpoklady povinnosti k náhradě škody jsou: Porušení smluvní povinnosti Vznik škody Příčinná souvislost mezi oběma událostmi (kauzální nexus)

Ještě k náhradě škody Předpoklady prokazuje poškozený, který by měl také přesně vyčíslit výši škody. Škůdce má možnost obrany v tzv. liberačních důvodech – nastala objektivní překážka, proč porušil svoji povinnost, kterou nemohl předvídat a ani ji nemohl rozumně překonat či odvrátit. Může také poukázat na nepředvídatelný rozsah škody, neboť se hradí pouze škoda rozumně předvídatelná. Škodou může být škoda skutečná (zmenšení majetkového stavu), stejně jako ušlý zisk (nezvětšení majetkového stavu). Vedle majetkové škody se někdy může hradit i škoda nemajetková. Škoda se hradí buď uvedením do předešlého stavu, anebo v penězích.

Kontrolní otázky Co je to postoupení pohledávky? Jak se v důsledku postoupení změní právní vztah? Jaký je rozdíl mezi přistoupením k dluhu a převzetím dluhu? Co je to započtení a jaké druhy rozlišujeme? Jaké jsou rozdíly mezi výpovědí a odstoupením? Jaký je rozdíl mezi odstoupením a odstupným? Co je to prodlení a co je jeho následkem? Liší se následky při prodlení věřitele a dlužníka? Co je následkem prodlení v případě tzv. fixních závazků? Příklad? Co jsou účinky ex tunc a ex nunc, u čeho je rozlišujeme a jaký význam má toto rozlišení?

Kontrolní otázky Jak vlastně mohu smlouvu, resp. svoji smluvní povinnost porušit? Do jakých kategorií členíme následky, které vznikají v důsledku porušení smlouvy? Jaký důsledky má porušení smluvní povinnosti z pohledu zajištění a utvrzení? Je možné sjednat smluvní pokutu za porušení nepeněžité povinnosti? Příklad? Jaké jsou předpoklady vzniku povinnosti k náhradě škody? Kdo je prokazuje? Co je to liberace? Co je to reklamační doba? Co je záruční doba? Jak lze dělit vady? Jak lze dělit jednotlivé způsoby zániku závazku?

Děkuji Vám za pozornost! Dotazy…?