Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
Také si myslíte, že to děláte správně?
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Žena a sport.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Diferencované stravování
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Speciální technologie 3. ročník - kuchař Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 3. Diferencované stravování Skupiny Zdroj: www.ssss.cz 13.5.2018

Obsah Stravování dětí Stravování těhotných a kojících žen Stravování pracujících Stravování sportovců Stravování seniorů

Stravování dětí

Charakteristika Probíhá růst a dospívání Vysoké nároky na přísun živin Požadavky na stravu jsou rozdílné v různém věku Stravu vybíráme tak, aby co nejméně zatěžovala organizmus Kojenec 0 a 12 měsíců Batole 1 až 3 rok života Předškolák 3 až 6 rok života Školák 7 až 15 rok života Dospívání 15 až 21 rok života V období kojení přijímá dítě přirozenou stravu – mateřské mléko. Je-li mléka nedostatek, kojenec se přikrmuje tzv. umělou výživou (upravené kravské mléko). Do šesti měsíců věku dítěte se má přejít na pestrou kojeneckou stravu.   q       Batolatům,tj. mezi 1. až 3. rokem života dítěte, se strava přibližuje stravě dospělých. q       V předškolním věku, tj. mezi 3. a 6. rokem života dítěte, se strava přibližuje rovněž stravě dospělých. q       Školní věk, tj. 11. až 15. let,  je velmi dlouhé období. Dětský organismus se vyvíjí bouřlivě a je kritickým obdobím dospívání – puberta. Většina mládeže využívá možnosti společného stravování. q       Toto období charakterizují některé zvláštnosti, jímž se musí přizpůsobit stravovací podmínky. q       V počátečním období roste organismus do výšky, později postava zesílí. Zde se objevují výrazné rozdíly mezi pohlavím. q       U děvčat vznikají nároky na látkovou výměnu mezi 12. – 13. rokem, u chlapců tyto nároky vznikají o něco později. q       V tomto věku je velmi důležitý harmonický a rovnoměrný rozvoj tělesných a duševních schopností mladého organismu. q       Po skončení školní docházky se mládež začíná diferencovat podle pracovního zařazení. Jednu skupinu tvoří mladí lidé, kteří pokračují ve studiu, druhou skupinu tvoří pracující dorost.

Složení stravy 1.   První místo zaujímá přísun bílkovin, které jsou základem struktury tkání. 2.   Z minerálních látek má vysoké nároky na vápník. 3.   Má vyšší nároky na energetickou spotřebu, proto zvyšujeme přísun sacharidů a tuků. 4.   Současně vzrůstá potřeba vitamínů

Stravování těhotných žen

Charakteristika Dítě je po celou dobu těhotenství vyživováno z matčina krevního oběhu, proto je tak důležité, co žena během těhotenství konzumuje. Zdravá těhotná žena může jíst na co má chuť.  Období těhotenství dělíme: 1/3 17 až 90 den – zákaz přísunu škodlivých látek 2/3 roste váha cca o 4 kg 3/3 váha vzroste cca o 8 kg 1/3 těhotenství Hmotnost matky je přibližně stejná. Mezi 17 – 90 dnem se vytvářejí základy orgánů, tzn., že musí být vyloučen cigaretový kouř, alkohol, drogy i léčiva.   2/3 těhotenství Váha vzroste asi o 4 kg. Energetické nároky jsou vyšší. Nutné je zvýšit přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a ML. 3/3 těhotenství Váha se zvyšuje asi o 8 kg.

Složení stravy Alkohol – poškozuje plod po stránce tělesné i duševní. syrové ovoce a zeleninu pít alespoň půl litru mléka nebo jiné mléčné produkty málo solit– vznikají otoky, vyšší krevní tlak – kořeníme čerstvými bylinami ke smažení a mazání jsou vhodnější margaríny obohacené uhlohydráty – v celozrnném chlebu, bramborách bílkoviny asi 80 – 100g  (2/3 živočišných, 1/3 rostlinných) vypít alespoň 2l tekutin denně – mléko, minerálky, ovocné a zel. šťávy – neslazené Alkohol – poškozuje plod po stránce tělesné i duševní. Kouření – zužuje cévy vyživující plod, tím se dítě dusí. Hrozí předčasný porod a poškození plodu.  

Výživa kojících žen Energetické nároky rostou, stejně jako potřeba vápníku, vitamínů, minerálních látek, tuků a sacharidů. Nutné je zvýšit příjem libového masa, ovoce, zeleniny a tekutin. Po skončení kojení je nutné změnit jídelníček, protože hrozí obezita.

Stravování pracujících

Charakteristika Strava se přizpůsobuje dle pracovní námahy a prostředí Je to nejdůležitější faktor ovlivňující složení stravy Kategorie Těžce pracující Horký provoz Chladný provoz Duševně pracující 1.   Stravování těžce pracujících -         těžká tělesná práce stupňuje nároky na spotřebu energie -         důležité je přiměřené zastoupení obsahu bílkovin, které jsou důležité pro vývoj mohutnější svalové hmoty   2.   Stravování v horkých provozech -         zvýšená tělesná námaha zvyšuje nároky na přísun vody a solí, které organismus ztrácí pocením -         s vodou se ztrácejí z těla i organické látky – vitamíny skupiny B -         vhodné jsou nápoje minerální vody a nekvašené ovocné šťávy 3.   Stravování pracujících v chladném provozu -         je třeba zvýšit energetickou hodnotu stravy – sacharidy a tuky 4.   Stravování duševně pracujících -         nároky na energetickou hodnotu jsou nižší -         přísun bílkovin se však nesnižuje, protože při jejich nedostatku se dostavuje pocit únavy a přepracování -         stravu konzumujeme v menších porcích, protože konzumace většího množství potravy způsobuje překrvení trávicího systému a menší prokrvení CNS, což vyvolává ospalost, slabost a únavu a tím oslabujeme duševní výkony

Stravování sportovců

Charakteristika Sport klade velmi diferencované nároky na organismus. 1.   Vrcholoví sportovci 2.   Výkonnostní sportovci 3.   Rekreační sportovci 1.   Vrcholoví sportovci -         životospráva musí být přizpůsobena extrémním nárokům kladeným na organismus 2.   Výkonnostní sportovci -         životospráva musí být rovněž přizpůsobena náročnějším podmínkám 3.   Rekreační sportovci -         zde platí některé všeobecné zásady stravování sportovců

Složení stravy Energetická hodnota stravy je u sportovců vysoká. Přívod bílkovin by se měl zvyšovat – denně se doporučuje 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Množství tuků a sacharidů je vyšší. Sacharidy podáváme v lehce stravitelných směsích např. v tekutinách. Zvyšuje se přívod všech základních vitamínů – A, B1, B2, PP, C. Z minerálních látek zvyšujeme přívod vápníku. Po dobu sportovního výkonu dodržujeme dostatečný přísun tekutin

Stravování seniorů

Charakteristika Musíme brát v potaz fyzický stav člověka. Někteří jsou upoutáni na lůžko, nepohybují se, proto jejich strava má být méně vydatná. Změny jsou i v trávicím systému, bývá nižší produkce trávicích šťáv. Je zpomalena peristaltika střev = sklon k zácpě.

Složení stravy Bílkoviny Tuky Vitamíny spotřeba je nižší než u mladých nesnášejí neupravené mléko, doporučujeme kysané mléčné výrobky maso libové jateční, ryby, drůbež, z vajec jen bílek Tuky omezíme příjem – arterioskleróza doporučujeme oleje – sójový, arašídový, slunečnicový Vitamíny jsou důležité, působí příznivě na celý organismus důležitý je A, B, C, E

Složení stravy Minerální látky Tekutiny omezujeme solení dodáváme v přírodním stavu Tekutiny čím je člověk starší, tím menší je pocit žízně, proto zajistíme pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci

Otázky Do jakých skupin diferencujeme stravování? Charakterizuj stravování dětí. Charakterizuj stravování těhotných a kojících žen. Charakterizuj stravování pracujících. Charakterizuj stravování sportovců. Charakterizuj stravování seniorů.