Psychopatologie Historie psychiatrie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Advertisements

ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
MUDr. Vladislava Šumberová
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Historické památky města MIKULOV
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Ambulance léčby bolesti
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Psychopatologie Historie psychiatrie.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lucie Bankovská Motlová
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MUDr. František Schneiberg
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Psychopatologie Historie psychiatrie.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Charakteristika a specifika oboru:
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: alergologie a klinická imunologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/5 (08/2017)
Reforma psychiatrické péče
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: dermatovenerologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/12 (08/2017)
Hodnoty v péči o seniory
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiologie a zobrazovací metody 2007–2016 NZIS REPORT č. K/19 (08/2017)
Správa sociálního zabezpečení
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Ing. Stanislava Správková
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Správa na úseku zdravotnictví
Veřejný ochránce práv.
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Důležitá místa Bc. Cuperová našeho města – Karviná 2 – soud 3 - úřad
Transkript prezentace:

Psychopatologie Historie psychiatrie

Starověk Duševní poruchy chápány jako posedlost zlými duchy, úzdrava: metody šamanů – rituály spojené s obřadními tanci, zpěvem kouzelných písní, recitováním zaříkávacích formulí,… (démonologická koncepce přítomna u některých indiánských kmenů v Latinské Americe). 7. st. př. n. l. – zmínky o duševních poruchách z Indie, mozek označen za sídlo duše. Starověké Řecko – asklepiony – chrámy boha Asklepia, součást lázeňských míst uprostřed přírody (nejznámější Delfy), psychicky nemocní zde uléhali na lůžka a bylo na ně působeno různými prostředky. Hippokrates, Platon, Galenos.

EVROPSKÝ STŘEDOVĚK Doba temna, duševní choroby opět démonizovány, duševně nemocní posedlí ďábli, značný vliv církve, rozšířeny čarodějnické procesy a upalování 1487 Sprener, Kraemer Kladivo na čarodějnice – příručka pro invizitory sloužící k vyhánění ďábla z nemocných zdravotní a sociální záležotosti spadali do kompetence církve, u některých klášterů osady bláznů (druhý názor: duševně nemocní jsou božími dětmi) věže a lodě bláznů – očista měst od duševně nemocných

Humanismus, renesance 16. století Theoprastus Bombastus Paracelsus – příčina duševních nemocí tkví ve změně chemické skladby lidského organismu, první výrazný odpůrce Kladiva na čarodějnice Erasmus Rotterdamský – Chvála bláznovství René Descartes – mozek chápal jako nervové ústředí, může způsobovat duševní poruchu Snaha očistit města pokračuje, duševně nemocní jsou vykazováni z měst či zavíráni do odlehlých domů, často podobných věznicím, zavírání do cel, přikování ke zdi…

Philippe Pinel (1745-1862) 18. století – vzniká psychiatrie jako lékařský obor Francouzský lékař Philippe Pinel, z odporných ústavů v Paříži (muži Bicetre, ženy Salpetriere), propustil několik desítek lidí a věnoval jim psychiatrickou péči (1792, 1795) „…Pinel nahradil řetězy pedagogickým režimem…“, zárodky psychodramatu jako zaměstnání. Duševní nemoc chápal jako formu sociálního odcizení, rozeznával vnitřní a vnější příčiny. Následovník Jean Etien Esquirol.

VÝVOJ PSYCHIATRIE NA ÚZEMÍ ČR 1234 první písemná zmínka o psychiatrické péči na našem území – vyhrazení místnosti pro duševně choré v klášteře sv. Františka v Praze 1755 – Marie Terezie ruší zákon o čarodějnictví 1782 – byla upálena poslední duševně chorá jako čarodějnice ve Velkých Losinách 1790 – první ústav pro duševně nemocné v Praze v prostorách dnešní Všeobecné nemocnice, kapacita 60 lůžek další ústav v roce 1822 a v roce 1844 (postavena první budova areálu psychiatrické léčebny Bohnice) Jan Theobald Held (1770 – 1851) – první český psychiatr, osvícenský racionalista, chápal psychogenní a sociální vliv na vznik duševních chorob

VÝVOJ V BRNĚ zmínka z roku 1770 – duševně nemocní zavření v zamřížovaných klecích byli ukazováni na náměstích klášterní špitály financované církví 1748 – byla vyhrazena 4 lůžka pro psychiatrické pacienty v nemocnici u milosrdných bratří 1786 – první samostatné psychiatrické oddělení v nově otvírané nemocnici u Svaté Anny 1863 – Moravský zemský ústav pro choromyslné v Černovicích, kapacita 350 lůžek, na svou dobu moderní ústav se stal vzorem pro budování dalších podobných zařízení v Rakousku-Uhersku v průběhu dalších let prošel ústav různými vývojovými etapami odpovídajícími vývoji psychiatrického léčení v Evropě, původně koridované stavby se začaly doplňovat pavilony, jejichž kapacita se postupně zvyšovala až na 1300, aby se ustálila na současných 830 lůžkách

Psychiatrická léčebna černovice Psychiatrická léčebna v Brně je odborným léčebným ústavem. Je řízena Ministerstvem zdravotnictví, které je jejím zřizovatelem. Finanční prostředky pro svoji činnost získává z úhrad za poskytnutou zdravotní péči od zdravotních pojišťoven, zřizovatele, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Magistrátu města Brna, občanů a právnických osob, z jiných příspěvků, darů a vlastní činnosti. Podle závazného opatření Ministerstva zdravotnictví o stanovení spádových území psychiatrických léčeben poskytuje léčebna: komplexní psychiatrickou lůžkovou péči obyvatelstvu spádového území lůžkovou psychiatrickou péči dospělým nemocným se všemi druhy psychických poruch ústavní ochrannou léčbu sexuologickou, psychiatrickou, protitoxikomanickou a protialkoholní včetně kombinovaných druhů ambulantní péči v oborech psychiatrie, neurologie, interna, psychoterapie, AT konziliární služby v oborech dermatovenerologie, chirurgie, gynekologie, TRN, ORL, oftalmologie, sexuologie, ortopedie a pedopsychiatrie

Psychiatrická léčebna černovice Léčebna má v současnosti kapacitu 830 hospitalizovaných pacientů o které se stará zhruba 650 pracovníků. Léčebna zahrnuje 29 oddělení (1 detašované pracoviště ve Slavkově)

Psychiatrická revoluce Tři zřejmé body: Renesanční výklad šílenství v protikladu ke koncepci posedlosti ďáblem. Čas zrození azylů a prvních léčeben v 18. století pod Pinelovým vlivem. Vznik psychoanalýzy – duševní choroba nazírána jako patologický výsledek vnitřních konfliktů individua, které mohou zrcadlit i sociální patologii. ? Vznik hnutí mentální hygieny, pozitivní psychologie, jak si uchovat duševní zdraví. ? Nástup psychofarmakologie po 2. světové válce. ? Zavedení skupinové práce a její vliv na duševní zdraví