BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Rostlina BRAMBORA!.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Potravinářské zbožíznalství
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa - Brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Potravinářské zbožíznalství
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH SLOŽENÍ, CHARAKTERISTIKA BRAMBOR ROZDĚLENÍ BRAMBOR KVALITA BRAMBOR VADY OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR POUŽITÍ A VÝROBKY Z BRAMBOR ZÁVĚR

SLOŽENÍ A VÝZNAM BRAMBOR Hlízovité rostliny, lilkovité Jsou důležitou plodinou považovanou za základní surovinu Jsou lehce stravitelné OBSAHUJÍ: Škrob 20 %, vit. C, B, karoten Bílkoviny 2 %, minerální látky vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo

ROZDĚLĚNÍ BRAMBOR PODLE SKLIZNĚ: Rané – do 30. 6. sklizňového roku Polorané – do 31. 8. sklizňového roku Pozdní – po 1. 9. sklizňového roku

SKLÍZECÍ STROJ OBR. Č. 1.

ROZDĚLĚNÍ BRAMBOR ZPŮSOBY UŽITÍ: Konzumní Varný typ A – salátové - tuhé nemoučnaté brambory, s nízkým obsahem škrobu, pevné. Varný typ B – přílohové - mírně moučnaté, při vaření se mírně rozpadávají, střední obsah škrobu, polopevné. Varný typ C – vhodné na kaše, pyré - moučnaté brambory, při vaření se rozpadají, mají vysoký obsah škrobu.

ROZDĚLĚNÍ BRAMBOR Průmyslové K výrobě lihu Škrobu Krmné Určené pro zvířata

KVALITA BRAMBOR Kvalita se určuje podle: odrůdy barvy dužiny zrání slupky škrobnatosti zralých hlíz odolnosti proti chorobám

VADY BRAMBOR Mokrá hniloba – zpočátku tmavá skvrna pomalu vlhne, mění barvu a stává se kašovitou hmotou Hnědá hniloba – dužina pod skvrnami je hnědá, silně napadené hlízy tvrdnou, zasychají nebo přechází do mokré hniloby

MOKRÁ HNILOBA OBR. Č. 2.

VADY BRAMBOR Suchá hniloba – v zhnědlých poraněných místech se objevují bělavé chomáčky plísně. Na řezu má hlíza hnědé až černohnědé skvrny. Hlízy postupně vysychají.

OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR TOPINAMBURY BATÁTY zvané židovské brambory, jde o rostliny podobné slunečnici. Hlízy obsahují až 16 % inulinu, a doporučují se diabetikům. Pěstují se v několika odrůdách zbarvených od béžové po hnědočervenou. Mají oříškovou chuť, používají se syrové do salátů nebo se vaří, pečou. BATÁTY sladké brambory, mají nasládlou chuť. Známe batáty bílé a červené, pěstují se zejména v Americe. Hlíza může vážit až 1 kg.

TOPINAMBUR OBR. Č. 4. KVĚT OBR. Č. 3. HLÍZA

OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR MANIOK (kasava) pochází ze Střední Ameriky, ze škrobnatých hlíz se dělá tapioka (granule škrobové moučky). Z maniokové mouky se pečou koláče a placky. TARO v Karibské oblasti se používají jako zelenina, upravují se vařením.

TARO OBR. Č. 5.

OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR JAM – má škrobnaté kořenové hlízy příjemné chuti. Je typický pro karibskou kuchyň. Ve volné přírodě roste v Africe a Asii.

VÝROBKY Z BRAMBOR Brambory vařené nebo jinak tepelně upravované Bramborová mouka, krupice a prášek z brambor Vločky, granule a pelety z brambor, sušené polotovary bramborových jídel (kaše, knedlíky, škubánky, noky) Extrudované výrobky (snack, rybičky, medvídci ) Škrob( Solamyl, Naturamyl) Solené nebo ochucené – upravené Zmrazené bramborové výrobky (hranolky, knedlíky, krokety) Kvasný líh

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Test k tématu

PRACOVNÍ LIST JAKÉ ZNÁTE DRUHY BRAMBOR? JAKÉ JE VEGETAČNÍ OBDOBÍ BRAMBOR? VYJMENUJTE NĚKTERÉ VADY BRAMBOR. JAK SE ROZDĚLUJÍ BRAMBORY DLE VAŘIVOSTI? KTERÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY SE U BRAMBOR POUŽÍVAJÍ?

ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU Batáty, topinambury, maniok, taro, jam. Vegetační období brambor je 90 až 99 dní. Mokrá hniloba, suchá hniloba, hnědá hniloba. Varný typ A – salátové ,Varný typ B – přílohové, Varný typ C – vhodné na kaše, pyré. Vaření, dušení, pečení, grilování, smažení, opékání, gratinování.

A PŘEJI PĚKNÝ ZBYTEK DNE DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI PĚKNÝ ZBYTEK DNE

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 5. OBR. Č. 1 GEORG SLICKER. [cit. 2013-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_harvester_20041012_2605.jpg?uselang=cs> STR. 10. OBR. Č. 2. FREDY.00. [cit. 2013-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotten_potatoes.JPG?uselang=cs> STR. 12. OBR. Č. 3. H2ASE. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topinambur_H2ase2.jpg?uselang=cs> STR. 13. OBR. Č. 4. CC-BY-SA-2.0. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topinambur_Helianthus_tuberosus_2.jpg?uselang=cs> STR. 15. OBR. Č. 5. YONGXINGE. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taro_corms_2.jpg?uselang=cs>