Odborný seminář MŠMT STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Revize RVP SKAV, KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE Praha
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Systém kurikulárních dokumentů
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Profese učitele – referenční rámec Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Praha
Mechanismy evaluace kulturních služeb
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
Metodická podpora úprav RVP ZV
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Standardy RVP ZV září 2013 Praha, Všechno, co jste chtěli vědět o standardech … O TOM, CO URČITĚ BYLO O TOM, CO URČITĚ JE O TOM, CO MOŽNÁ BUDE…
Organizační struktura
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Implementace EQAVET v ČR
Mgr. Alena Hesová Podpora finanční gramotnosti prostřednictvím Metodického portálu
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Setkání v cyklu Střední školy a zřizovatel
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Úvaha o testování Jiří Bakončík.
Hlavní manažér SP Kvalita I
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Odborný seminář MŠMT STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Praha, 4. 11. 2010 PaedDr. Jiřina Tichá ředitelka odboru předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání MŠMT jirina.ticha@msmt.cz

Zahájení veřejné diskuse MŠMT zahájilo veřejnou diskusi k možnostem využití standardů vzdělávání a testování pro zvýšení kvality českého základního vzdělávání plnění Programového prohlášení vlády

Začátek diskuze 15. 10. 2010 - odborná konference „Standardy pro základní vzdělávání, hodnocení výsledků vzdělávání“. Konference řešila otázky: Jak prostřednictvím standardů přesněji vymezit kompetence či znalosti, které žáci potřebují? Za jakých podmínek mohou být testy vhodným nástrojem pro ověřování kvality vzdělávacího systému?

Odborná konference workshopy Obsah a podoba Standardů, způsob jejich ověřování. SWOT analýza plošného testování. Jak naučit učitele a žáky pracovat se Standardy a testováním a jeho výsledky. Úprava Standardů a podmínek testování pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

I.Obsah a podoba Standardů, způsob jejich ověřování Standard by měl být úzce provázán s RVP Měření úrovně všech očekávaných výstupů, provázaně s klíčovými kompetencemi a s odkazem na různé evaluační nástroje, kterými lze ověřit, zda a do jaké míry žák požadovanými znalostmi, vědomostmi a kompetencemi disponuje. Má evaluační standard obsahovat pouze jednu úroveň – jakýsi dobrý výkon žáka pro dané období (např. konec 5. a 9. ročníku) nebo více úrovní (postupný vývoj, individuální vývoj každého žáka)?

II. SWOT analýza plošného testování Příležitosti: zvyšování kvality škol a její podpoře, sledování výsledků výchovně vzdělávacího procesu, zamyšlení se nad kurikulární reformou a nad cíli vzdělávání, popis přidané hodnoty školy, využití pro sebeevaluaci školy a podávání objektivních informací žákům i jejich rodičům, zvýšení důvěry škole ze strany zřizovatele…apod.

III. Jak naučit učitele a žáky pracovat se Standardy a testováním a jeho výsledky Je třeba stanovit, co je standard. Zavádění systému standardů, jejich obsahová náplň vyžaduje čas pro přípravu škol, pedagogů, veřejnosti a je třeba do tohoto zapojit i fakulty VŠ, které vychovávají pedagogy. Využijme dobrých a osvědčených věcí ze zahraničí a zároveň věcí, které jsou již k dispozici i našim školám – např. Evropské jazykové portfolio, RVP (ŠVP) apod.

IV. Úprava Standardů a podmínek testování pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Výstupy ze standardů mají mít podpůrný charakter. Souběžně pracovat s měkkými i tvrdými indikátory a vytvořit testy v několika pásmech . Vytvořit koeficient pro přepočet výsledků pro rozložení „běžných“ žáků a žáků se SVP (zohlednit velikost školy, sociální zázemí, migraci žáků cizinců apod.) Netestovat děti s těžkým a hlubokým mentálním postižením, s psychiatrickou diagnózou a těžkou poruchou chování…

Informace o průběhu tvorby Standardů Webové stránky MŠMT sekce: Vzdělávání - základní školství - Standardy základního vzdělávání Prezentace aktivních účastníků konference. Aktuální informace k průběhu přípravy Standardů.

Proč srovnávací testy? Na zhoršující se výsledky vzdělávání českých žáků poukazují: výsledky českých žáků v mezinárodních srovnávacích studiích (PISA, TIMSS) studie  McKinsey & Company zveřejněná v září 2010 na téma „Klesající výsledky českého základního a středního školství: fakta a řešení“

K čemu testování využít ? Výsledky testů by měly sloužit především školám, pedagogům, rodičům a žákům tak, aby vedly ke zkvalitnění úrovně vzdělávání.

Výstupy odborné konference – co zde zaznělo? Jasně definovat cíle a koncepční pojetí evaluace. Standardy musí navazovat na RVP ZV, otázkou však je, zda vycházet z jeho současné podoby nebo počítat s jeho připravovanou revizí. Standard musí obsahovat všechna témata z RVP ZV. Je třeba zvážit potřebu vytvoření standardu o více úrovních (bude dáno účelem standardu) .

Výstupy odborné konference Využít domácí dosavadní zkušenosti (Společnost učitelů matematiky, Evropský referenční rámec, Evropské jazykové portfolio, Katalog požadavků – zkušenosti Cermatu, Ověřování výsledků vzdělávání např. v Moravskoslezském kraji..), zahraniční příklady (Common Core Standards), výzkumné zdroje (Bloomova taxonomie).

Výstupy odborné konference Vytvořit dlouhodobý výhled tvorby široce koncipovaného standardu a jeho postupného vytváření (vytvořit jasný harmonogram, ale přitom vytvářet standardy postupně). Systém musí být stabilní, nesmí se často měnit. Zapojit učitele, fakulty připravující učitele a další odborníky.

Výstupy odborné konference Učitelé, žáci i rodiče potřebují čas několik let, aby se připravili na myšlenku – zhruba se kryje s dobou potřebnou na pilotáž. Nutné důkladné vysvětlení podstaty, účelu a využití testování hodnocení školy zvenčí vlastní hodnocení školy

Standard ZV Náš názor je, že má být jasný a srozumitelný školám Očekávané výstupy jsou příliš obecné, školy je umí těžko uchopit a je třeba je konkretizovat Výsledky našich žáků se musí zlepšovat, k tomu může standard přispět

Pokračování tvorby standardu Využít zahraniční zkušenosti Využít dosavadní zkušenosti z předcházejících let, dosavadního ověřování… Veřejná diskuze na portálu VÚP (následující příspěvek) Návrhy standardů předloženy k diskuzi

Dnešní seminář - práce ve workshopech Stanovit způsob vytváření Standardů a jejich strukturu. Stanovit cíl Standardů. Pojmenovat systémové změny, které souvisí se Standardy. Rozpracovat ukázky Standardů. Doporučení pro testování (co lze a nelze testováním zjišťovat, návrh vhodných nástrojů).

Dnešní seminář - práce ve workshopech Vytipovat základ pracovní skupiny Harmonogram

Děkuji za pozornost . Těším se na další spolupráci.