Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“ Brno, hotel Voroněž, 20. června 2012.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Místní akční skupina Rakovnicko
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Rekapitulace přípravy SRJMK 2020
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Zasedání RSK
Klíčové aktivity projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021 Představení konceptu návrhové části Pracovní skupina Vzdělávání a zaměstnanost – 8. 9. 2017

Hlavní body Závěry z analytické části Pojetí návrhové části Přehled opatření Klíčové koncepce Představení aktivit relevantních pro PS Další postup Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Struktura PRJMK Zhodnocení stávajícího rozvoje kraje Analytická část (profil, názory aktérů, SWOT, PESTLE) Návrhová část (priority, opatření, aktivity) – vazba na SRJMK Finanční plán Implementační část Posílení role PRJMK jako realizačního dokumentu SRJMK. Návazně vznikne i poziční dokument k období EU 2021–2027. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Vyhodnocení SRJMK 2020 dle opatření Priorita Opatření Plněno Plněno částečně Plněno slabě Nepl-něno Nelze posoudit Priorita 1: Konkurenceschopná regionální ekonomika v evr./globálním měřítku 1.1: Rozvoj znalostní ekonomiky 1.2: Kvalitní prostředí pro podnikání 1.3: Efektivní marketing kraje 2.1: Rozšíření sl. pro seniory a osoby se zdr. post. Priorita 2: Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb 2.2: Zkvalitnění a rozšíření nab. CŽV a kult. vyžití 2.3: Zkvalitnění šk. vzd.dětí a mládeže … 2.4: Zajištění dostupn. sl. pro osoby ohrož. soc. vyl. 2.5: Rozšíření zázemí pro studenty a cizince 2.6: Zajištění kvalitní péče o zdraví a sport. vyžití 2.7: Zefektivnění veř. spr. a komunikace s veř. Priorita 3: Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje 3.1: Výstavba a modern. páteřní siln. sítě a cyklost. 3.2: Výstavba a modern. infrastr. pro kolejovou d. 3.3: Zlepšení napojení Brna na globální centra 3.4: Zajištění udržitelného zásobování vodou 3.5: Rozšíření a zkval. syst. protipovodňové ochr. 3.6: Zajištění udržitelného zásob. a využív. energií Priorita 4: Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje 4.1: Zachování dostupnosti veřejných služeb 4.2: Posílení kvality a komp. místní samosprávy … 4.3: Rozvoj podnikatelských aktivit 4.4: Modernizace infrastruktury 4.5: Zemědělství a péče o krajinu Počet opatření 3 9 2 5 Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku .

Závěry z analytické části Zaměstnanost JMK má nadprůměrnou nezaměstnanost (3. nejvyšší mezi kraji), vysoká dlouhodobá nezaměstnanost. Nedostatek kvalifikovaných lidských zdrojů v některých odvětvích (např. cestovní ruchu). Vzdělávání JMK je v rámci ČR je kraj silným centrem vědy a výzkumu, kdy základ tvoří především vysoké školy a vědecká centra. Tuto skutečnost je třeba dále rozvíjet jak po stránce infrastruktury (vědecká, dopravní a technická), tak i po stránce kvalifikace pracovní síly. Dlouhodobá poptávka po místech v MŠ (i když tempo růstu zpomaluje). Růst počtu žáků ZŠ, zejména na prvním stupni. Kvalitní síť středních škol nabízí širokou škálu oborů, pokles počtu žáků SŠ zpomaluje. Roste zájem o zkrácené studium pro získání středního vzdělání s výučním listem a s maturitní zkouškou. Klesá počet studentů VŠ (studentů české národnosti; naopak počet studentů-cizinců roste). Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Motto: Inteligentní Jihomoravský kraj – Spolupráce při rozvoji území Pojetí návrhové části Motto: Inteligentní Jihomoravský kraj – Spolupráce při rozvoji území Východiskem vize a cíle dle SRJMK 2020. Vazba opatření PRJMK na opatření SRJMK, posun v prioritách. Integrace aktuálních koncepcí – odkaz na detailní řešení. 4 priority SRJMK: 1. Konkurenceschopná regionální ekonomika v evr./gl. měřítku 2. Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb 3. Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje 4. Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Přehled opatření PRJMK PRIORITA 1: DOBUDOVÁNÍ INFRASTRUKTURY Opatření 1.1: Realizace klíčových dopravních staveb Opatření 1.2: Zlepšení podmínek pro dopravu a posílení provázanosti Opatření 1.3: Rozvoj technické infrastruktury PRIORITA 2: ZAJIŠTĚNÍ KVALITY ŽIVOTA OBYVATEL Opatření 2.1: Rozvoj vzdělávacího systému Opatření 2.2: Řešení sociálních problémů kraje Opatření 2.3: Zajištění dostupnosti zdravotnické péče Opatření 2.4 Rozvoj podmínek pro kulturu, sport a volnočasové aktivity Opatření 2.5 Udržení služeb na venkově Opatření 2.6 Zkvalitňování činnosti veřejné správy PRIORITA 3: ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ ŽP Opatření 3.1: Zmírnění dopadů klimatických změn Opatření 3.2 Zvyšování kvality životního prostředí PRIORITA 4: KONKURENCE- SCHOPNÉ PODNIKÁNÍ Opatření 4.1: Rozvoj podnikatelského prostředí Opatření 4.2: Využití potenciálu cestovního ruchu Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku .

Relevantní koncepce kraje Tematická oblast Název koncepce Rok zpracování Období platnosti Ekonomika Regionální inovační strategie JMK 2014–2020 2014 2014–2020 Program rozvoje cestovního ruchu Jihomoravského kraje 2014– 2020 2013 Lidské zdroje Strategie rozvoje lidských zdrojů v JMK 2016–2025 2016 2016–2025 Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy JMK 2016–2020 2016–2020 Krajský akční plán rozvoje vzdělávání JMK – koncepční nástroj ke zlepšení řízení škol, hodnocení kvality vzdělávání a plánování strategických kroků vedoucích ke zvýšení kvality vzdělávací soustavy kraje i jednotlivých škol 2016–2019 (2022) Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Relevantní aktivity (Vzdělávání) Opatření 2.1: Rozvoj vzdělávacího systému 2.1.1 Realizace Dlouhodobého záměru vzdělávání JMK a Krajského akčního plánu JMK 2.1.2 Zlepšení stavu budov škol Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Relevantní aktivity (Zaměstnanost) Opatření 4.1: Rozvoj podnikatelského prostředí 4.1.1 Realizace Regionální inovační strategie 2014–2020 4.1.2 Podpora schopnosti firem využívat výsledky aplikovaného výzkumu 4.1.3 Podpora příchodu investorů do okrajových částí kraje 4.1.4 Podpora konkurenceschopnosti zemědělství Opatření 4.2: Využití potenciálu cestovního ruchu 4.2.1 Realizace Programu rozvoje cestovního ruchu JMK 2014–2020 4.2.2 Smart informování 4.2.3 Využití cestovního ruchu k rozvoji periferních oblastí Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Tabulka pro každou aktivitu Cíle aktivity Popis aktivity Způsob zapojení kraje Realizátor Spolupracující subjekty Věcně příslušný odbor kraje Vazba na analytickou část Vazby na ostatní opatření Indikátory výstupů Zdroje financování Prostředky z rozpočtu kraje 2018 Územní dopad Priorita Komentář Projektové záměry Specifikace aktivit Tabulka pro každou aktivitu Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Prioritní témata k řešení 2018–2021 Vzdělávání Kvalita vzdělávání Zaměstnanost Nedostatek kvalifikovaných pracovníků vzhledem k demografickému vývoji a neochotě Čechů se stěhovat za prací Vysoký počet uchazečů o zaměstnání z řad dlouhodobě nezaměstnaných, osob nad 50 let věku a nízce kvalifikovaných osob a tělesně postižených Rozdíly v nezaměstnanosti mezi brněnskou metropolitní oblastí a periferními částmi kraje (Znojemsko a Hodonínsko) Podpora inovací, transferu technologií a podnikatelské infrastruktury Proměna českého hospodářství směrem ke znalostní ekonomice Posilování pozice Brna jako (českého i středoevrop.) centra vědy a výzkumu Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Klíčové otázky k diskuzi Řeší stávající koncepce všechna potřebná témata? – Co má doplnit PRJMK 2018–2021? Na jaká klíčová témata se má PRJMK zaměřit? Pokrývají navržené aktivity vše podstatné? Jsou aktivity vhodně zaměřeny? Jaká má být u jednotlivých aktivit role kraje? Jaké projekty vztahující se k navrženým aktivitám plánujete? Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Připomínkování konkretizované NČ Další postup Postupový krok Časový plán Specifikace aktivit polovina září 2. seminář 18. 9. 14:00 Připomínkování konkretizované NČ září / říjen 3. seminář polovina října Zpracování implementace a pozičního dokumentu do 16. 10. Kompletace PRJMK do 31. 10. Veřejné projednání (v rámci SEA) listopad / prosinec Zpracování hodnocení SEA do 18. 1. 2018 Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Připomínkování Analytická a návrhová část PRJMK 2018–2021 je uveřejněna na: Na stránce www.kr-jihomoravsky.cz / Regionální rozvoj / Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021. Nebo na odkazu: https://www.kr-jihomoravsky.cz/Default. aspx?ID=340678&TypeID=2. Připomínky a podněty formou připomínkového listu posílejte na e-mail garep@garep.cz: K analytické části do 11. 9. 2017. K návrhové části do 27. 9. 2017. Představit cíl dokumentu, objasnit důvody vzniku

Děkuji za pozornost. RNDr. Hana Svobodová, Ph.D. GaREP, spol. s r.o. garep@garep.cz www.garep.cz Dát prostor pro dotazy a připomínky