Oxidy a jejich chemické vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
CHEMIE
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
REDOXNÍ DĚJ RZ
opakování učiva chemie 8.ročníku
Druhy chemických reakcí
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
I. NÁZVOSLOVÍ.
KYSELINY.
Redoxní děje = oxidačně redukční
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Redoxní reakce.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Základní charakteristiky látek
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
Kyslík.
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Kyslík Vladislava Zubrová.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VODÍK.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Nekovy Vodík, Kyslík. Vodík  Nejlehčí a nejjednoduššího prvek  Přispěl podstatnou měrou k chápání současného, molekuly, stavby atomů a molekul a k hypotéze,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Prvky 16. skupiny CHALKOGENY
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Úvod do názvosloví.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Soli a jejich chemické vlastnosti
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
Výpočty z chemických rovnic
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Obecná a anorganická chemie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Názvosloví oxidů VY_32_INOVACE_29_583
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Oxidy a jejich chemické vlastnosti

XO-II Charakteristika oxidů ? Co jsou to OXIDY ? ? Jaké oxidační číslo má v oxidech vždy atom kyslíku ? ? Jaký je obecný vzorec oxidů ? ? Který prvek má v oxidech vždy větší elektronegativitu ? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jiným prvkem Atom kyslíku má v oxidech vždy oxidační číslo  -II XO-II V oxidech má kyslík vždy větší elektronegativitu než s ním vázaný prvek

? Proč má kyslík v oxidech záporné oxidační číslo ? ? Jak vznikají oxidy ? Uveďte příklady: ? Jaká skupenství mohu mít oxidy ? Uveďte příklady: Protože má větší elektronegativitu než s ním vázaný prvek 1. Hořením (prudká oxidace) látek za přítomnosti kyslíku: C + O2  CO2 2. Pomalou oxidací vzdušným kyslíkem (např. koroze kovů): 4Fe + 3O2  2Fe2O3 a) plynné (CO, CO2, N2O, SO2 …) b) Kapalné (H2O) c) Pevné (Al2O3, Fe2O3, Cu2O …)

? S kterými prvky tvoří kyslík oxidy ? ? Na které skupiny dělíme oxidy ? Se všemi prvky periodické soustavy, kromě fluoru a vzácných plynů Iontové oxidy – atom kyslíku je s druhým prvkem vázán iontovou vazbou - iontové oxidy tvoří kyslík s prvky s malou elektronegativitou (např. Na2O, CaO, K2O…) 2. Kovalentní oxidy – atom kyslíku je s druhým prvkem vázán kovalentní vazbou - kovalentní oxidy tvoří kyslík s prvky s vyšší elektronegativitou (např. CO2, NO, SO2….)

ZnO + 2NaOH + H2O  Na2[Zn(OH)4] ?Co jsou to kyselinotvorné oxidy? Uveď příklad ?Co jsou to zásadotvorné oxidy? Uveď příklad ?Co jsou to amfoterní oxidy? Jsou to oxidy, které při reakci s vodou dávají kyseliny Patří sem oxidy kovů s oxidačním číslem větším než V SO3 + H2O  H2SO4 Jsou to oxidy, které při reakci s vodou dávají hydroxidy Patří sem oxidy kovů s oxidačním číslem menším než IV CaO + H2O  Ca(OH)2 Jsou to oxidy, které reagují jak s kyselinami , tak také s hydroxidy ZnO + 2HCl  ZnCl2 + H2O ZnO + 2NaOH + H2O  Na2[Zn(OH)4]