Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Advertisements

Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Úvod do podnikových financí
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
4. října 2013VY_32_INOVACE_100217_Naklady_a_vynosy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_254.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Zásoby Účtování výrobků
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Výnosy podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE127 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Úvod do podnikových financí
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NákladyNáklady. Osnova výkladu 1.Definice nákladů 2.Třídění nákladů na explicitní a implicitní 3.Různé způsoby rozlišení nákladů 4.Způsoby snižování nákladů.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Náklady a Výnosy.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Hospodářská politika státu
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Náklady CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Hospodaření podniku Ročník / obor studia: I. – III. r./Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM Klíčová slova:  Náklady, výnosy, hospodářský výsledek Anotace: Odborná prezentace pro podporu výkladu učitele s využitím praktického příkladu.

Hospodaření podniku

Hospodaření podniku Podnik je celek, ve kterém se některé vstupy přeměňují na výstupy. Vstupy podniku představují suroviny, materiál, práce, stroje. výstupy podniku jsou statky nebo služby. Spotřebované vstupy vyjádřené v peněžních jednotkách se nazývají náklady. Vyprodukované a prodané výstupy pro uspokojení lidských potřeb vyjádřené v penězích se nazývají výnosy. Výnosy, které se vztahují k prodaným výkonům se nazývají tržby. Podnik tedy může získávat tržby např. prodejem svých výrobků, prodejem zboží, prodejem služeb.

Náklady Jsou finanční ohodnocení vložených prostředků do podnikání. Náklady představují v peněžním vyjádření spotřebu věcných prostředků a práce. Náklad je úbytek peněžních prostředků či majetku podniku.

Členění nákladů Podle druhů (tzv. druhové členění nákladů) Provozní náklady vztahující se k provozní činnosti podniku (spotřeba materiálu, spotřeba energie, mzdové náklady, odpisy), finanční vztahují se k finanční činnosti podniku (placené úroky, placené pojistné, poplatky ze vedení účtu v bance), mimořádné vztahují se k mimořádné činnosti podniku a nepřinášejí žádný ekonomický efekt (manka a škody).

Členění nákladů Podle vztahu a závislosti na objemu výroby fixní (fn) náklady, které nezávisí na objemu produkce a podnik je musí platit i když vyrábí nulový objem produkce. Fixní náklady jsou v krátkém období neměnné, např. nájemné, úroky z úvěrů, odpisy, mzdy administrativních a technických pracovníků, variabilní (vn) náklady, které se mění s objemem produkce, např. spotřeba materiálu, mzdy výrobních dělníků.

celkové náklady (CN) = fixní náklady (FN) + variabilní náklady (VN) Členění nákladů Variabilní náklady lze dále rozdělit na: nadproporcionální (progresivní) pokud variabilní náklady rostou rychleji než objem produkce, např. přesčasová práce, proporcionální (lineární) pokud rostou stejně s objemem produkce, např. spotřeba materiálu, podproporcionální (degresivní) pokud rostou pomaleji než objem produkce, např. při hromadné výrobě. celkové náklady (CN) = fixní náklady (FN) + variabilní náklady (VN)

Členění nákladů Podle vztahu k finálním výkonům (tzv. kalkulační členění nákladů): přímé náklady (jednicové) dají se zjistit přímo na daný výkon (výrobek či službu), nepřímé (režijní) nedají se zjistit na daný výkon přímo, musí se stanovit na určitý výkon podle nějakého výpočtu, tedy nepřímo.

Snižování nákladů podniku dodržování norem, snižováním spotřeby prostředků – úspora energie, snížení zmetkovitosti ve výrobě, zvyšování časového využití zařízení – směnný provoz, využití celé pracovní doby pro práci.

Tržby = množství výkonů x cena za jednotku Výnosy výnosy podniku vyjadřují peněžní prostředky získané účelným využitím zdrojů (vstupů) za určité období realizace podniku na trhu (prodej výrobků, služeb). Hlavní složkou výnosů podniku jsou TRŽBY. Tržby = množství výkonů x cena za jednotku CV (celkové výnosy) = Tržby + ostatní výnosy

Členění výnosů Výnosy v podniku lze dělit podle druhů (tzv. druhové členění výnosů) na : provozní tj. tržby z prodeje výrobků a služeb, z prodeje materiálu ap., finanční přijaté úroky, tržby z prodeje cenných papírů, kurzovné zisky, přijaté úroky z vkladových účtů ap., mimořádné přebytek zásob a peněz, náhrady od pojišťovny.

Zvyšování výnosů zvýšením výkonů – zvýšení výroby, prodejem většího množství výrobků a služeb, zvyšováním cen výkonů – prodej zboží za vyšší cenu, zdokonalením organizace a řízení pracovních činností.

Příklad k procvičení: Podnik Hadino prodal 1 000 ks plyšových medvídků, cena za 1 kus je 200 Kč. Kromě toho prodal stroj za 300 000,- Kč a přebytečné zásoby materiálu ze skladu za 50 000,- Kč. Vypočítejte tržby podniku. Kolik činí celkové výnosy podniku?

Příklad k procvičení - řešení: Tržby: 1 000 ks medvídků * 200 Kč = 200 000,- Kč Ostatní výnosy: Prodej stroje – 300 000,- Kč Prodej materiálu – 50 000,-Kč Celkové výnosy = 200 000 + 300 000 + 50 000 = 550 000,- Kč

Hospodářský výsledek Rozdíl mezi výnosy a náklady tvoří výsledek hospodaření podniku. Výsledkem hospodaření podniku může být buď zisk, nebo ztráta. Pokud výnosy jsou vyšší než náklady, je výsledkem hospodaření zisk. Takto zjištěný výsledek hospodaření je tzv. hrubý výsledek hospodaření. Odečteme-li od hrubého výsledku hospodaření daň z příjmů, dostaneme výsledek hospodaření čistý (disponibilní).

Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN 978-80-7373-059-8. ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN 80-902-5526-4.