GEORGE BERNARD SHAW PYGMALION

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : George Bernard Shaw životopis,
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Portréty literárních osobností světové literatury.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
GEORGE BERNARD SHAW Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
SLOVNÍ FOTBAL Tato hra je výborná na trénování a rozvoj fonematického sluchu. Jedná se o řazení kartiček podle začátečních a koncových hlásek slova tak,
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem I, i
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
JAK NA MALOVÁNÍ ZÁTIŠÍ V PC
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
 americký divadelní muzikál  1956, Alan Jay Lerner, Frederic Loewe  předloha - divadelní hra G. B. Shawa – Pygmalion( námět čerpá ze starověkých řeckých.
GEORGE BERNARD SHAW Lenka Beznosková, C3B. Obsah osobnost život dílo Pygmalion shrnutí.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Občanská práva a povinnosti
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Karel Čapek - cestopisy
SETKÁNÍ S UMĚLECKÝM DÍLEM
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Reklamace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Občanská práva a povinnosti
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Čteme, i když to neumíme. Pozoruj obrázky a snaž se pomoci paní učitelce se čtením. Nakonec tě čeká pár lehoučkých úloh. Autorem materiálu a všech jeho.
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
DOBBLE LOGOPEDIE Hláska K
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Hry „Ď“ V Prezentaci naleznete tři hry na upevnění a trénink hlásky ď.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Ahoj. Jmenuji se Kroužek a musím se dostat do mého domečku
Transkript prezentace:

GEORGE BERNARD SHAW PYGMALION Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah Životopis Citáty Chronologický seznam významných děl Pygmalion Literární rozbor Námět Děj Pracovní list Odpovědi Seznam použité literatury Odkaz na citace

Život 26. 7. 1856 – 2. 11. 1950 Irský spisovatel (dramatik, prozaik, esejista). Nositel Nobelovy ceny za literaturu (1925). Shaw prošel školou života. Od patnácti byl nucen si vydělávat na živobytí. Školu považoval za zbytečnou a nepraktickou, otupující jeho intelekt. O pět let později odešel za svou matkou do Londýna. Studoval partitury R. Wagnera, díla K. Marxe a obdivoval dramatický talent H. Ibsena.

Život angažoval se v politice, ale neúspěšně Se svým přítelem S. J. Webbem založil tzv. Fabiánskou společnost. Ta se snažila najít cestu socialismu ve společnosti bez násilných metod revoluce. Se socialistickými myšlenkami neuspěl ve Velké Británii před první světovou válkou. Se stejným neúspěchem se setkal po první světové válce v USA, kam zavítal po návratu ze Sovětského svazu a Jižní Afriky.

Život Velice dobře se ale projevil jeho talent v oblasti umělecké kritiky. Psal do několika časopisů v Irsku a Velké Británii a díky kritice se stal soběstačným. První prozaické literární pokusy nebyly ani vydány. Až pátý román vyšel časopisecky. Po smrti své manželky se jeho pracovní i životní tempo začalo nápadně zpomalovat. Shaw zemřel v roce 1950 na následky úrazu způsobeného pádem ze stromu. Bylo mu 94 let.

Citáty „Teď když jsme se naučili létat v povětří jako ptáci a potápět se jako ryby, zbývá už jen jediné – naučit se žít na zemi jako lidé.“ „Některé ženy se zásadně nesnášejí, ale pomlouvají-li nějakou třetí, hned mezi nimi vznikne jakási sympatie.“ „Nejhorším hříchem vůči našemu bližnímu není nenávist, ale lhostejnost.“ „Nedovolil jsem, aby můj život ovládl strach před smrtí; a odměnou mi byl darován život.“

Chronologický seznam významných děl Živnost paní Warrenové (1898) – kritika obchodu s prostitucí Svatá Jana (1923) – hra vypráví pověst Johanky z Arku, v závěru hry přenese autor účastníky děje do doby po svatořečení Johanky církví, jde o tragický střet výjimečného jedince s falešnou autoritou a krutou mocí Pygmalion (1912) Zpět k Methusalemovi (1921) – téma dlouhověkosti (podobně jako K. Čapek ve hře Věc Makropulos)

Pygmalion Satirická komedie zesměšňuje systém společenských tříd, ale ukazuje, že nastavené mantinely se nikdy nedají zcela překročit. Hra vyvolala okamžitě rozruch, protože se v ní používají funkční vulgarismy. Líza mluví hovorově i vulgárně. Nejznámější filmové zpracování pochází z roku 1964. Lízu hrála ve filmu My fair lady Audrey Hepburn.

Literární rozbor Forma Druh Žánr Próza Drama Satirická komedie

Námět Pygmalion je postava z řecké mytologie. Kyperský sochař, který vyřezal ze slonové kosti sochu řecké bohyně lásky Afrodíté, a to tak krásnou, že si u bohyně vyprosil její oživení. Socha se jmenovala Galatea a stala se Pygmalionovou manželkou. Spolu měli dceru Pafos, podle které bylo pojmenováno jedno kyperské město.

Děj Londýnský profesor fonetiky Henry Higgins se vsadí s plukovníkem Pickeringem, že je schopen děvče z nízké společnosti naučit té nejlepší výslovnosti tak, aby její skutečné sociální postavení nikdo nepoznal. Profesor svůj objekt, květinářku Lízu Doolittleovou, naučí tak dokonale vznešené řeči, že mladá dáma okouzlí celou londýnskou smetánku.

Děj Higgins chce dokázat, že správná mluva a chování dokáží z Lízy udělat člověka rovného vyšší společnosti, ale sám si uvědomí, že ji na chvíli přestal v její přirozenosti respektovat. Líza se osamostatní, ale chová ke svému učiteli určité city, které jsou sice vzájemné, ale Higgins se zdráhá je opětovat. V epilogu se praví, že vzájemné rozdíly by byly stejně natolik nepřekročitelné, že si Líza vzala raději mladého Freddyho, se kterým vedla květinářský obchod.

Pracovní list Jaké významné ocenění za literární práci získal G. B. Shaw? O jaký žánr se jedná? Znáš další alespoň jedno dílo autora? Odkud převzal autor námět? Pokus se hru vysvětlit obsahově a z hlediska jazykového. Vyber si jednu postavu a popiš jakým vývojem prošla během celé hry.

Odpovědi Nobelova cena za literaturu v roce 1925. Satirická komedie. Svatá Jana. Námět převzal z řecké mytologie. Hra kritizuje sociální rozdíly a odhaluje pravou podstatu lidských kvalit. Autor používá hovorového jazyka, vulgarismů, argotu a dalších vrstev. Líza se naučila chovat jako pravá anglická dáma, ale její lidské kvality to nijak nezlepšilo. Naopak zjistila, že pod nánosem škrobenosti je těžké zůstat sama sebou.

Seznam použité literatury SHAW, Bernard a James HYNES. Pygmalion: a romance in five acts : definitive text. New York: Pocket Books, 2005c1916, xix, 194 p. ISBN 14- 165-0040-5.

Odkaz na citace Citáty slavných osobností: Největší sbírka citátů, přísloví a murphyho zákonů [online]. 2007 - 2013 [cit. 2013-10-21]. Dostupné z: http://citaty.net/autori/george-bernard-shaw/ STR. 2. No known restrictions on publication. Creator(s): Bain News Service, publisher [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:G._B._Sha w_from_Bain_Collection.jpg?uselang=cs

Odkaz na citace STR. 9. Everybody's Magazine [online]. [cit. 2014­04­06]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pygmalion _serialized_November_1914.jpg?uselang=cs