Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dějiny ČR – gotický sloh
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název vzdělávacího materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Název projektu: Moderní škola
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: Moderní škola
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Revoluce ve Francii
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_23_Buditelé_českého_národa_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_22_Přemysl Otakar I._ Václav I._ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3355 Autor: Mgr. Angela Doubravová Datum tvorby: 19. 02. 2012 Cílový ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast/obor: Člověk a jeho svět Klíčové slovo: Přemysl Otakar I., Václav I., gotická móda, gotická architektura, středověká města Anotace: Tato prezentace slouží k názornému výkladu učiva o počátcích vlády Přemyslovských králů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Angela Doubravová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Za vlády Přemyslovských králů Počet obyvatel českých zemí rostl. Nutnost zajistit obživu → získávání půdy pro zemědělství vypalováním a mýcením lesů. Osidlování dosud neobydlených oblastí. Vznik nových vesnic a středověkých měst. Rozvoj řemeslnictví. Příchod cizích osadníků → nové neznámé výrobky, nový způsob života, dva odlišné jazyky. Gotický sloh (móda i stavebnictví).

GOTICKÁ ARCHITEKTURA Základní znaky gotické architektury jsou: křížová žebrová klenba lomený oblouk, který představuje symbol sepjatých rukou k modlitbě. slabé zdi snažící se o maximální odhmotnění stavby, o lehkost. složitý vnější opěrný systém pilířů a oblouků kvůli zajištění stability. vertikalita, tzn., že stavby byly budovány do výšky a měly znázorňovat cestu vzhůru k Bohu.

Gotická móda Úprava hlavy Ženský oděv základem je jednoduchý spodní oděv splývající na zem s úzkými rukávy. ke svrchnímu oblečení náleží dlouhý řasnatý plášť (v Čechách zvaný klok). živůtek byl tvarován pomocí postranních švů a záševků. živůtek ve 13. stol. uzavřený (začíná odhalovat krk, později i ňadra). sukně prodloužená do dlouhé vlečky. Úprava hlavy vdané ženy mají vlasy zakrývané rouškou z jemného plátna nebo špičatou čepicí. svobodné ženy chodí prostovlasé nebo nosí vínek – pentlík (věneček z květin, papírových a voskových imitací), vlasy spadaly v kučerách až na ramena.

Přemysl Otakar I. Za vlády Přemysla Otakara I. a jeho syna Václava I. mnohé významné proměny. Vzrostl význam českého státu a tím i českého knížete. Za odměnu za pomoc v boji o vládu v německé říši potvrdil jeden z německých panovníků dědičný královský titul. 1212 Zlatá bula Sicilská – uznána starobylá práva a svobody českého státu. Vytvořil právo nástupnictví prvorozeného syna.

Přemysl Otakar I.

Mužský oděv základní oděv je košilovitá suknice ke kolenům a úzké přiléhavé nohavice punčochového tvaru. vrchní oděv je tvořen kabátcem (ve 14. stol. se zkrátil tak, že sahal jen po pás).

Václav I. Syn z druhého manželství Přemysla Otakara I. Už v roce 1216 jej nechal uznat šlechtou za budoucího krále. Volbu pak potvrdil i císař Fridrich II. 1228 byl korunován za českého krále. Byl rozhodný a velmi schopný panovník. Václav podporoval německou kolonizaci a královskou moc upevňoval i výstavbou hradů a zakládáním měst (Trutnov, Slaný, Stříbro atd.). Se zvyšujícím se blahobytem stoupaly i příjmy královské komory. Zvýšenou měrou se v zemi prosazoval německý a západoevropský kulturní vliv - rytířské turnaje.

Václav I.

Ilustrace byly čerpány z internetových stránek: http://www.motorama.cz/foto_topics/frederik/francie/9.jpg, 19.02. 2012 http://www.panovnici.estranky.cz/img/picture/18/P%C5%99emysl-Otakar-I..jpg, 19.02. 2012 http://www.panovnici.estranky.cz/img/picture/17/Václav-I..jpg, 19.02. 2012 http://www.moda.cz/e/sites/www.moda.cz, 19.02. 2012 http://t1.gstatic.com/images, 19.02. 2012 http://www.jablko.cz/Serial/Moda/img/M_3_13.gif, 19.02. 2012