Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Hana Kittnerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_39_Přemyslovská_knížata Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro čtvrtý ročník základní školy. Žák se seznamuje s učivem o vzniku českého státu a vládě Přemyslovských knížat.

2 VZNIK ČESKÉHO STÁTU, VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
během 10.století vznik českého státu na našem území se projevuje nejsilnější kmen Čechů. rod Přemyslovců

3 Kníže Bořivoj I. první písemně doložený český kníže
vládl v Čechách koncem 9. století manželka Ludmila oba napomáhali šířit křesťanství a zakládali první kostely

4 Spytihněv a Vratislav I.
po Bořivojově smrti se stal knížetem jeho syn Spytihněv zemřel bezdětný, proto se ujal vlády jeho bratr Vratislav I. manželkou Vratislava byla kněžna Drahomíra měli syny Václava a Boleslava, když Vratislav zemřel, byl Václav ještě dítě, a tak se o vládu dělily dvě kněžny (Drahomíra a Ludmila) Drahomíra se bála, že ztratí vliv na své syny, proto nechala Ludmilu zavraždit. Vratislav I.

5 Svatý Václav velmi vzdělaný, babička ho naučila číst a psát
spory s německým králem, aby nedošlo k válce odváděl poplatek – to se nelíbilo bratru Boleslavovi lest Boleslava – asi roku 935 pozval Václava do Staré Boleslavi a tam ho nechal při vstupu do kostela zavraždit Kníže Václav byl spravedlivý, mírumilovný, lidé se k němu obraceli jako k patronovi (státní svátek dne 28. září) Václav i Ludmila církví prohlášeni za svaté

6 Svatý Václav Středověká hymna: Svatý Václave Text současné verze:
Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha! Kriste, eleison. Ty jsi dědic české země, rozpomeň se na své plémě, nedej zahynouti nám ni budoucím, svatý Václave! Kriste, eleison. Pomoci my tvé žádáme, smiluj se nad námi, utěš smutné, zažeň vše zlé, svatý Václave! Kriste, eleison. ………………..

7 Kníže Oldřich a jeho syn Břetislav
boje o moc v rodě Přemyslovců a útoky nepřátel přinesli bídu a utrpení klidnější časy až za vlády Oldřicha a Břetislava Břetislav dobyl zpět Poláky zabranou Moravu kníže Břetislav určil, že po smrti panovníka na trůn nastoupí nejstarší člen rodu Oldřich I. Břetislav I.

8 Zajímavost – Oldřich a Božena
První manželství Oldřicha bylo bezdětné, takže postrádal svého nástupce. Podle pověsti se vydal na lov a u potoka spatřil prát prádlo Boženu. Zamiloval se do ní, zapudil svoji první ženu, oženil se s Boženou a s ní měl potom syna Břetislava. Ten se po otcově smrti ujal vlády.

9 Vratislav II. jeden ze synů Břetislava I.
roku 1085 získal od německého císaře za pomoc ve válce královský titul (pro svou osobu) stal se prvním českým králem

10 Jak se jmenovala manželka knížete Bořivoje?
Pamatujete si? Jak se jmenovala manželka knížete Bořivoje? Ludmila Drahomíra Jitka Božena

11 Kdo je označován za patrona
Pamatujete si? Kdo je označován za patrona české země? biskup Vojtěch kníže Vratislav kníže Oldřich Svatý Václav

12 Jak se jmenoval první český král?
Pamatujete si? Jak se jmenoval první český král? (královský titul získal jen pro sebe) Mojmír II. Rastislav Bořivoj Vratislav II.

13 Použitá literatura a odkazy:
Obrázky použity ze sady Office a také: Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: PeadDr.Stříbrná I. a kol. Vlastivěda 4, učebnice, Brno: NOVÁ ŠKOLA, ISBN PeadDr.Stříbrná I. a kol. Vlastivěda 4, pracovní sešit, Brno: NOVÁ ŠKOLA, ISBN Citováno dne: DUM uložen na-


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google