Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení VY_INOVACE_Kaluzova_13-3-08-Společně ke hvězdám Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výukový materiál pro výuku hotelového provozu určeno pro studenty nástavbového studia Společného stravování studenti se seznámí s historií vzniku hotelové klasifikace
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení Společně ke hvězdám
„Společně ke hvězdám“ nová etapa spolupráce mezi asociacemi, reprezentujícími obor hotelnictví a gastronomie v Evropě nová forma komunikace se zákazníkem, která mu jasným transparentním způsobem usnadňuje orientaci při výběru hotelu nebo penzionu ve čtyřech evropských státech Česká republika, Německo, Maďarsko a Rakousko se dohodly na společné klasifikaci pod hlavičkou „Hotelstars Union," platné od roku 2010
„Společně ke hvězdám“ od roku 2011 Švýcarsko a Švédsko v současné době aplikují tyto země společná kritéria v udělování hvězdiček: Německo, Rakousko, Švédsko, ČR, Maďarsko, Švýcarsko, Nizozemí, Lucembursko a pobaltské země- Litva, Lotyšsko a Estonsko, Malta, Belgie, Řecko
Jak systém funguje a v čem se liší? hlavními rozdíly oproti původní klasifikaci je velká flexibilita systému každé zařízení se nejprve klasifikuje podle kontrolních listů, skládající se z povinných a nepovinných bodů pro každou třídu každý hotel se tedy může rozhodnout, které prvky jsou pro jeho klientelu nejdůležitější ti, kteří splňují více než jen povinná kritéria a minimální počet nepovinných kritérií, pak mohou získat v každé třídě ještě označení Superior
Co znamenají hotelové hvězdičky hotelová klasifikace má celkem 270 hodnotících kritérií, která vznikla na podkladu průzkumů očekávání hotelových hostů a potřeb trhu. Systém se opírá o povinná kritéria a dobrovolně volitelné požadavky novinkou je především možnost zařazení do kategorie SUPERIOR Superior představuje hotely, které nabídkou služeb vysoce předstihují standard předepsaný pro jejich třídu
Zařazení do příslušné třídy je označováno názvem a mezinárodně uznávaným systémem jednou až pěti hvězdičkami: Tourist Ekonomy Standard First class Luxury
Výhody klasifikace poskytuje veřejnosti přehled o kvalitě a úrovni ubytovacích služeb nabídka služeb se stává přehlednější a lépe prodejnou označení hvězdičkami je vysvědčením kvality a úrovně umožní snadnější prosazení v zahraničí motivace k odstranění slabých míst, k investování do zkvalitnění služeb a zvyšování výkonů Udělování a obnovování Certifikátu a Klasifikačních znaků se provádí na 3 roky
Zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. UNIHOST. Klasifikace hotelů [online]. [cit. 2.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.unihostostrava.cz/ AUTOR NEUVEDEN. Hotelstars union [online]. [cit. 2.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.hotelstars.cz// AUTOR NEUVEDEN. Expo kongres hotel [online]. [cit. 2.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.expohotelbudapest.com