Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Chemické složení organismů
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Alimentární onemocnění
Základní pojmy ve výživě
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
HACCP.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Definice, základní pojmy
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Potraviny rostlinného původu
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Epidemiologicky rizikové potraviny
Malnutrice.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek v rámci ochrany veřejného zdraví ve spolupráci s lékařem a odborným pracovníkem v laboratorních metodách. Akreditační materiál LF – obor Zdravotní laborant: povinný předmět Monitorování zevního prostředí. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Kamenice 5 #

Klíčové sdělení Měření složek životního prostředí zahrnuje také laboratorní testování potravin za účelem zjišťování příčin onemocnění a pro potřeby monitoringu prostředí. Očekává se bezpečnost potravin, která je je definována relativně jako absence nepříznivého účinku s ohledem na individuální vnímavost osob, pro které je potravina určena. Zvažují se všechny účinky z pohledu krátkodobého, dlouhodobého, na zdraví dalších generací či kumulativně toxického na vrub biologických, chemických anebo fyzikálních agens. Z dikce Zákona o potravinách se mezi potraviny zahrnují i hraniční výrobky, jako jsou doplňky stravy.

Výživa Malnutrice Jakost Bezpečnost Z nedostatku: protein-energetické malnutrice nutriční anémie osteoporóza poruchy štítné žlázy z nedostatku jódu Z nadbytku: metabolický syndrom (krevní lipidy, glykemie) Nadužívání doplňků stravy Jakost Soubor charakteristických znaků Bezpečnost Nákazy a otravy z potravin Výživu člověka tvoří makroživiny (bílkoviny, tuky, sacharidy dohromady tvoří energetický substrát i strukturní matici), mikroživiny (vitamíny a minerální látky; dohromady tvoří strukturní matici a aktivně se zapojují do metabolických procesů jako koenzymy, transmitery aj.) a voda (základ vnitřního prostředí, ale také nepostradatelný výživový faktor). Při hodnocení výživy rozlišujeme pojmy jako je jakost a bezpečnost. Jakost je soubor charakteristických vlastností, bezpečnost je základní požadavek pro to, by výživa plnila svoje „pokročilé“ funkce. Nedostatečnou výživu označujeme jako malnutriční stav. Malnutriční stav může pocházet z nedostatku i nadbytku živin. Malnutrice pramenící z nadbytku jsou fenoménem vyspělých ekonomik. Dokonce i nadměrné užívání doplňků stravy se může vést až k různým výživovým dysbalancím, nehledě na skutečnost, že část doplňků stravy na trhu neodpovídá ani základním bezpečnostním standardům. #

Potravina Jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná, částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u níž lze důvodně předpokládat, že ji člověk bude konzumovat (Nařízení ES č. 178/2002). Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích (Zákon č. 110/1997 Sb.). Výživa lidí sestává z potravin. Potravinou je jakákoliv látka, která je určena ke konzumaci nebo o níž to lze důvodně předvídat. Definice je převzata z textu současné potravinové legislativy. #

Bezpečnost potravin Potravina je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých Na zdraví dalších generací Kumulativně toxických ... vzhledem k zvláštní citlivosti určité skupiny osob, pro které je určena. Úskalí laboratorního testování falešně negativní výsledek - ohroženo veřejné zdraví (není detekována existující kontaminace falešně pozitivní výsledek - ztráty potravinářského průmyslu (stahování jinak bezpečných produktů z oběhu) Potravina je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z hlediska nepříznivých účinků v jakémkoliv časovém horizontu. Bezpečnost potravin se posuzuje vždy relativně, ve vztahu k individuální vnímavosti osoby, která potravinu do své výživy zařazuje. Typicky se může jednat o alergenní účinek potravin, který je relativní vždy. # #

Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů Biologické Infekce a intoxikace: Entero -bakterie, -viry, psychrofilní b. (L.isteria monocytogenes), stafylokokový enterotoxin, histamin Chemické a fyzikální Přídatné a kontaminující látky organického a anorganického původu Cizí příměsi Falšování potravin: kompoziční analýza Možnost interpretace výsledků metodou HRA kvalitativně a kvantitativně Škody na zdraví nejčastěji způsobují patogenní mikroorganismy, jejich toxiny a parazité. Výskyt parazitárních nákaz z potravin není v našich podmínkách tak častý a veterinární péče o chovy zvířat i spolupráce veterinární péče s mysliveckými sdruženími přispěla k praktické likvidaci dříve závažných nákaz. Některým otázkám, které souvisejí s konzumací potravin, je věnována větší mediální pozornost, že odpovídá velikosti problému. Dosud nebylo objasněno, do jaké míry je vůbec možný alimentární přenos některých závažných nákaz ze zvířat na lidi a důsledkem nedostatečné komunikace rizik v této oblasti je nepochopení, že primárním cílem mnohých veterinárně-hygienických opatření je zajištění bezpečného vnitřního trhu s potravinami. # #

Nástrojem komunikace rizika je doporučení pro veřejnost publikované pod názvem „Pět klíčů k bezpečnému stravování“. Jedná se o zdravotně výchovný materiál, vydaný z iniciativy Světové zdravotnické organizace. Pět zásad k bezpečnému stravování zahrnuje: 1. požadavek na čistotu ve spojení s potravinami, 2. požadavek na zamezení styku syrových a uvařených potravin, 3. požadavek na dostatečnou tepelnou úpravu, 4. požadavek na dodržování skladovacích podmínek, 5. požadavek na používání pouze nezávadných potravin a surovin. #